Da li je BG3 spreman da preuzme titulu najbolje RPG potezne igre svijeta? INFOGRAFIK

BG3 je postavio velika očekivanja. Osim što mora da nastavi putem svojih prethodnih djelova iz devedesetih i dvijehiljaditih, porede ga sa Larianovim “Divinity” serijalom i prethodnim remek-djelom Božjim Originalnim Grijehom 2 (DOS2)

12263 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo
Ažurirano: 19.05.2022. 21:23h

Iako Larian studio, izdavač velikog DOS2, radi na Baldurovoj kapiji 3 (BG3) i, sudeći po prethodnim izjavama njihovog tima, nastoje da je naprave veoma sličnom, BG3 je već pokazao značajne razlike koje su više nalik D&D (zmajevi i tamnice) stilu.

Paralele između DOS2 i BG3 igara lako uočljive

BG3 je postavio velika očekivanja. Osim što mora da nastavi putem svojih prethodnih djelova iz devedesetih i dvijehiljaditih, porede ga sa Larianovim “Divinity” serijalom i prethodnim remek-djelom Božjim Originalnim Grijehom 2 (DOS2). Igračima upoznatim sa ovim igrama paralele između igara su lako uočljive. Obje igre su fiktivni RPG svjetovi sa taktičkim, poteznim sistemom borbi, platerom različitih karaktera i naglaskom na dubinu i kompleksnost pravila datog svijeta. Dok je DOS2 masivno uspješna igra, za Larian studio i apsolutno jedna do najboljih RPG igara svijeta, spekulacije na osnovu raznih faktora ukazuju na to da BG3 ima veoma dobre šanse da je nadmaši.

BG3 je pušten u ranu, beta, fazu u oktobru 2020. godine. U startu se mogao igrati samo prvi akt i mnogi aspekti igre su nedostajali, ali zahvaljujući vrijednom Larian timu tokom sljedećih nekoliko mjeseci ubacili su djelove koji su nedostajali. Larian je od početka transparentan povodom ovog projekta, te su dali nekoliko lajvstrimova (prenosa uživo) u kojima su otkrivali detalje ove nadolazeće igre. Ispratio sam posljednja tri, te u kombinaciji sa ranim pristupom beta verziji mogu uvidjeti razlike između BG3 i DOS2.

Radnja se odvija u svijetu Bogova

Možda i najočiglednija je činjenica da je svijet BG3 smješten u Zaboravljenom Carstvu D&D svijeta. Ovo ga čini prvom Larianovom igrom, kojih ima puno, koja se ne nalazi u Rivelonu, svijetu Bogova.

Za one upoznate sa petom edicijom (5e) D&D avanture iz svijeta Zaboravljenog Carstva, biće mnogo lakše preskočiti prepreku upoznavanja sa ovom višegodišnje pravljenom igrom. Za razliku od svijeta Bogova čije vas samo ime upoznaje sa suštinom svijeta, Zaboravljeno Carstvo je mnogo komplikovanije, jer stvari ne ispadnu uvjek onako kako izgledaju. Uprkos ovoj razlici početni narativ obje igre je isti. Igrač se nalazi na zatvoreničkom bordu, kao jedan od zatvorenika, koji kasnije biva napadnut od strane nepoznatog čudovišta i potopljen, te igrač biva ostavljen da se samostalno snađe u novonastaloj “slobodi”.

Mada za razliku od ostrva koje služi kao zatvor u DOS2, u novoj igri bićete na divljem ostrvu punom žive prirode i prekrasnih pejzaža. Ne dajte samo da vas isti opuste, jer vam se u glavi nalazi neka vrsta virusa koji funkcioniše poput tempirane bombe, te vas može pretvoriti u neku vrstu abominacije u bilo kom trenutku.

Bolja tehnologija

Iako rađene na istoj mašini, novija igra ima bolju tehnologiju, te koristi više sistema za bolji performans. Pravila BG3 su, maltene, preuzeta iz D&D pete edicije. Kao i u DOS2 svaki karakter ima šest glavnih atributa, kao i nebrojeno mnogo magija za korištenje. Ono što je karakteristično za BG3 je bacanje kocke, virtuelne naravno. Nasuprot sistemu prethodnih igara gdje bi se procentualno odlučivalo da li će neka komanda uspjeti ili ne, u Baldurovoj kapiji sistem je mnogo jednostavniji. Da bi neka komanda uspjela potrebno je baciti dvadesetostranu kocku, te dobijeni broj sabrati sa brojem za određenu komandu iz samog lista karaktera, te ga uporediti sa zadatim brojem. Ukoliko je manji, komanda nije uspjela, isto tako, ukoliko je broj jednak ili veći od zadatog komanda je uspješna.

BG3
foto: Printscreen

Čeka se finalna verzija

Po onome što sam imao prilike da vidim, BG3 izgleda dosta jednostavnije u određenim poljima u odnosu na prethodni rad Larian studia, kao na primjer u kombinacijama atributa i talenata, ili magija i terena. Naravno, igra je i dalje u razvoju te će, vjerujem, biti i kompleksnih opcija u finalnoj verziji. Uprkos ovome, Baldurovoj kapiji ne fali strateškog aspekta kada su borbe u pitanju.

Potezna borba, iako veoma slična, razlikuje se od DOS2 sistema po načinu određivanja redosljeda u borbi. Dok se u Divinitiju koristi takozvani “okrugli-robin” stil, u Baldurovoj kapiji jednostavno se baca kocka, te se na osnovu dobijenog broja i na osnovu određenog atributa određuje broj inicijative svakom karakteru. Karakter sa najvećim brojem uvjek ima prvi potez, dok karakter sa najmanjim uvjek biva posljednji. Takođe, značajna razlika je u broju akcija po potezu. Dok u DOS2 postoje potezni poeni koji služe kao valuta za upotrebu magija, u trećem dijelu Baldurove kapije svaki karakter ima jednu akciju i jednu bonus akciju po potezu, uz nekoliko izuzetaka.

Kada su u pitanju magije, one su preuzete iz D&D pete edicije. Neke su modifikovane da se bolje prilagode svijetu i situaciji, dok su druge u potpunosti izostavljene, mada s obzirom da je igra tek u beta fazi, rano je govoriti o izostavljenim magijama.

Trenutno, možete maksimalno dostići četvrti nivo sa svojim karakterom te su opcije poput multikasta i magija višeg nivoa zaključane. To me, naravno, nije spriječilo da provedem nekoliko desetina sati u predivnom svijetu Zaboravljenog Carstva, te da beta verziju iskusim u potpunosti.

Performanse

Za ranu fazu ove igre potrebno vam je malo zahtjevnije kućište koje sadrži Intel i5-4690 procesor, 8GB RAM memorije, Nvidia GTX780 grafička kartica, čak 150GB slobodnog prostora na hard disku kao i Windows 7 ili iznad. Idealan je Intel i7- 4770k procesor sa 16GB RAM memorije i Nvidia GTX 1060 6GB grafičkom karticom jer će vam to omogućiti potpuni užitak u ovom veoma imerzivnom svijetu.

Zaključak

Baldurova kapija 3 je dogurala daleko od svoje prve demo verzije do sadašnje beta faze i s obzirom na značajne izmjene u stilu u odnosu na prethodne Larianove igre, vrjednuje još više pažnje. Da li su ove izmjene dovoljne da je stave iznad Božjeg Originalnog Grijeha 2 ili ne, vjerujem da zavisi do lične preferance svakog igrača. Uzdržaću se do izlaska finalne verzije Baldurove kapije, jer ne bi bilo fer porediti neobrušeni dijamant sa dijamantskom ogrlicom. Mislim da obije igre stoje na vrhu RPG liste, te da će konačna verzija BG3 biti jednako veliki behemot u svijetu gejminga, a posebno u očima Larian, ali i D&D ljubitelja.

Bonus video: