svijet mobilnog gejminga

Clash Royale: Unikatna strategija i taktika koju morate uz brze prste i vijuge razviti do detalja

Iako je objavljena 2016. i dalje je u vrhu mobilnog gejminga, može se igrati 1v1, 2v2, a možete biti i dio klana

17657 pregleda 4 komentar(a)
Clash Royale, Foto: Promo
Clash Royale, Foto: Promo

Nakon Clash of Clans, igrice koja je napravila ekspanziju i imala veliki značaj u svijetu mobilnog gejminga, finska kompanija Supercell 2016. godine objavljuje i drugu mobilnu strategiju - Clash Royale koja je važila za najpoznatiju i najigraniju mobilnu strategiju pune dvije godine.

Sa preko 500 miliona preuzimanja, i više od milion aktivnih igrača na dnevnoj bazi, Clash Royale se i dalje nalazi na samom vrhu mobilnog gejminga.

Mehanika igre

Borba se odigrava u areni. Na suprotnoj strani arene je protivnik. Oba igrača imaju po tri kule. Vašim slobodnim izborom, sastavljate špil od osam karata (karaktera) i sa njim ulazite u borbu. Svaki karakter košta određeni broj eliksira. Eliksir dobijate tokom vremena i što bolje upravljanje njima je jedan od značajnih faktora da izdejstvujete pobjedu u borbi. Pored toga, što bolje postavljanje vaših karaktera na određenoj poziciji u određenom vremenu vam umnogome pomaže da ostvarite trijumf u meču.

Vaš cilj je da uništite protivničke kule, a pritom sačuvate vaše. Borba traje tri minuta, ako je nakon toga rezultat izjednačen, igraju se produžeci od dva minuta. Svaki karakter ima i svoj nivo. Podizanje nivoa se vrši uz pomoć kartica koje dobijate iz kovčega (chest), i kada dobijate potreban broj možete prebaciti karticu na sljedeći nivo. Za to će vam biti potrebno zlato (gold) koje takođe dobijati iz istih.

Režimi igranja

U igri postoji veliki broj različitih režima, pa ću spomenuti samo najznačajnije. Najpoznatiji režim je “ladder” 1 na 1. U tom režimu igrate za trofeje, gdje vas spaja sa protivnikom koji ima sličan broj trofeja. Pobjeda će vam donijeti oko 30 trofeja, a eventualni poraz će vam oduzeti sličan broj. Što veći broj pobjeda će vam, naravno, donijeti i veći broj trofeja, a samim tim i bolji plasman na lokalnoj i globalnoj ljestvici.

Sezona gdje igrate za trofeja traje oko 30 dana, a zatim se resetuje i započinje nova avantura.

Pored ovog režima, poznat je i 2 na 2, koji funkcioniše na sličnom principu, sa tim da se na obije strane nalaze po dva igrača. U igrici postoje i različiti izazovi i turniri na kojima takođe igrate na istom principu, samo što, umjesto trofeja dobijate nagrade kao što su “chestovi” i slično.

Takmičarska scena

Dobro osmišljena strategija i dinamičnost su omogućili da Clash Royale ima veoma razvijenu takmičarsku scenu. Najveća liga je CRL (Clash Royale Liga) koja se održala prvi put 2017. godine. Bila je individualnog tipa i 16 najboljih igrača je izborilo svoje mjesto u Londonu gdje su odmjerili svoje snage međusobno. Tadašnji nagradni fond je iznosio $400 000. Prvo mjesto je odnio tada 16-godišnji Sergio Ramos iz Meksika.

Svi mečevi su se igrali na dva dobijene partije, osim finala koji je bio na tri. Nakon toga, tri godine zaredom, najveća liga je bila timska, pri čemu je jedan tim činilo četiri, pet igrača. U tom periodu ligu su osvajali redom: Nova Esports, TeamLiquid i TeamQueso. Usljed pandemije, CRL 2021. i 2022. se vraće opet na individualni sistem, gdje se čitav proces odigrava online (od kuće).

Clash Royal
foto: Promo

Sa povratkom individualnog formata 2021. i nagradni fond prelazi milion dolara. Svi mečevi su prenošeni uživo na YouTube i Twitch platformama. Pored najjače lige gdje svoje mjesto može izboriti samo nekolicina najboljih igrača, postoji i veliki broj drugih manjih turnira, koji pokrivaju različite organizacije, a format i dužina trajanja turnira varira u zavisnosti od same organizacije.

Na našim prostorima, pored Saveza elektronskih sportova Crne Gore, turnire organizuje i A1 Adria League. U svijetu postoji na stotine organizacija koji imaju učešća u pravljenju turnira. Većina turnira je otvorena za sve igrače koji imaju više od 16 godina.

Klanovi, napredak, trening...

U igrici je moguće biti dio određenog klana, gdje možete tražiti ili donirati kartice, dopisivati se ili pak igrati prijateljske borbe protiv svojih saigrača. Samim tim, klanovi čine igricu mnogo zanimljivijom. Moguće je takođe, i voditi borbe protiv ostalih klanova. Kao i na individualnom planu, tako i klanovi imaju lokalnu i globalnu ljestvicu.

Za brži napredak u igri omogućene su i kupovine u igricu. Pomoću njih možete značajno ubrzati svoj napredak, a takođe predstavljaju glavni izvor zarade kompanije. Samo od kupovina, kompanija zaradi i preko milion dolara dnevno.

Mogu se kupiti takozvani gemovi, a najveća cijena koju možete potrošiti za jedan paket je 100 eura. Za njega ćete dobiti 14000 gemova. Pomoću njih možete ubrzati svoj napredak kupovinom kovčega ili pak igrati novi režim. Pored gemova, najčešće se kupuje i “Pass Royale” pomoću kojeg dobijate dodatne nagrade, ekskluzivne pogodnosti, ali i zlatno ime. Njegova cijena je pet eura.

clash royale
foto: clash-royale.rs

Sa većim brojem trofeja prelazite u nove arene. Ima ih ukupno 15. Unapređivanjem karata možete podići i svoj lični level. Najveći level profila koje možete dostići je 14. Isto važi i za level kartica.

Clash Royale važi za zaraznu igricu. Tako, često prilikom gubljenja trofeja, u želji da povratite iste, izgubite još više. Sve ovo će vas natjerati da ostanete kraj ekrana veliki broj sati.

Na svaka tri mjeseca, u igri se održava balans kartica, pri čemu se najjače kartice oslabljuju i suprotno. Takođe, na svakih nekoliko mjeseci dodaje se nova kartica, što doprinosi dinamičnosti i zanimljivosti igre.

Pored kartica, stižu i novi režimi, arene, karakteristike itd.

Što se tiče napretka vještine, jedan od najboljih načina jeste dnevni trening. Najbolji igrači na dnevnom nivou igraju i po nekoliko sati kako bi održali svoju formu, vježbali određene interakcije i uopšteno trenirali za predstojeće izazove. Veliki broj igrača takođe i prenosi svoje mečeve na nekoj od platformi za strimovanje(prenos uživo). Najjače zajednice i najveću podršku imaju Japanci, Španci i Njemci.

Performanse

Za igricu je potrebno oko 200 MB memorije, što za današnje pametne uređaje ne predstavlja veliki problem, pa praktično svaki uređaj novije generacije bez problema može pokrenuti istu. Za igru je potrebna stabilna internet konekcija, a prosječni igrač na dnevnom nivou potroši svega 10-18 MB internet resursa.

Lično iskustvo

Za šest godina koliko igram Clash Royal, praktično da ne postoji dan kada makar jednom nisam ušao u igricu. Nekada to bude tri minuta, a nekada tri sata. Igrica je zanimljiva, nepredvidiva, a želja za pobjedom vas tjera da uvijek započnete novu partiju. Takođe, možete je igrati bilo kada na bilo kom mjestu.

Klanovi, društvo i takmičenja su glavni razlozi moje konzistentnosti kao i stalna želja za napredovanjem. Ono što je ističe od ostalih igrica je njena unikatna strategija i taktika koju morate razviti do detalja, a potrebni su vam i brzi prsti, ali i vijuge.