Foto: Printscreen

Najbolje video igre koje se očekuju do kraja 2022. godine

Očekuje nas izlazak nekoliko sjajnih naslova, a među njima će se naći i nastavci legendarnih franšiza

21596 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Mjeseci koji slijede biće veoma uzbudljivi za sve fanove gejminga. Očekuje nas izlazak nekoliko sjajnih naslova, a među njima će se naći i nastavci legendarnih franšiza, poput Company of Heroes, S.T.A.L.K.E.R i Sniper Elite! Predstavljamo vam pet najboljih.

Sniper Elite 5

Već krajem maja očekuje nas adrenalinska borba protiv nacista u petom nastavku sjajne franšize Sniper Elite. Igra koja je praktično definisala tzv. “bullet cam” ili usporenu kameru nakon ispaljivanja metka iz snajperske puške sada donosi još bolji prepoznatljiv segment i to u novom i ljepšem 3D okruženju. Peti dio Sniper Elitea smješten je u 1944. godini, a gejmer(ka) preuzima ulogu elitnog snajperiste Karla Ferburna (Karl Fairburne), koji će u saradnji s francuskim Pokretom otpora pokušati da sabotira nacistički projekat pod nazivom Operation Kraken.

Sniper Elite 5
Sniper Elite 5foto: https://rebellion.com/

Developeri su najavili još detaljnije uređeno popularno usporeno vrijeme koje će opet biti praćeno i detaljnim anatomskim prikazom tijela u trenutku kada biva pogođeno metkom, detaljnije uređeno okruženje, kao i novitete u pogledu mehanike i zakona fizike koji prate cjelokupni gejmplej. Igračima će biti dostupno i naprednije nadograđivanje snajperskih pušaka, kao i razne opcije prelaska preko određenih terena: od holivudskog spuštanja preko žica na zgradama, do puzanja u gustoj travi. Sve u svemu, očekuje nas sjajna akcija u atmosferi Drugog svjetskog rata!

Company of Heroes 3

Poslije 15 godina čekanja, fanovi žanra strategije u realnom vremenu (real-time strategy, RTS) konačno će krajem godine moći da se vrate u nezaboravnu atmosferu franšize Company of Heroes. Najavljen kao “bolji i veći nego ikad”, naslov koji “kombinuje adrenalinsku borbu s kompleksnim strateškim odlukama na zapanjujućem mediteranskom frontu”, COE 3 će donijeti puno novina. Kreativni tim koji radi na COE 3 posebnu pažnju posvetio je fanovima franšize i njihovom inputu. Dejvid Litman, izvršni producent COE 3, prokomentarisao je u jednom intervjuu da je za stvaranje igre od suštinske važnosti bilo upravo čuti šta najposvećeniji fanovi franšize imaju da kažu kako bi se napravila igra u kojoj će se osjetiti stara čar Company of Heroes. Met Filip, inače glavni u timu za gejmplej, istakao je da su se tokom rada vodili motivom da je svaka bitka zapravo priča, a cilj je da se gejmer(ka) uživi u priču i poveže s vojnicima kojima komanduje. Poseban akcenat u najnovijem dijelu stavljen je na veće i dinamičnije mape, poboljšan sistem tenkovskog oklopa, te poboljšane strateške aspekte igre. COE 3 razvija kanadski studio Relic Entertainment, dok produkciju potpisuje Sega. Igra se očekuje krajem 2022. godine.

Company of Heroes 3
Company of Heroes 3foto: companyofheroes.com

Star Trek Resurgence

Svi zaljubljenici Zvjezdanih staza (Star Trek), legendarne serije iz šezdesetih godina prošlog vijeka, s velikim uzbuđenjem iščekuju igru Star Trek Resurgence. Igra je koncipirana kao avantura s narativom (tzv. narrative adventure), tj. fokus će više biti na vođenju dijaloga s ostalim akterima u okruženju, donošenju odluka i diplomatiji više nego na akciji karakterističnoj za sci-fi naslove poput čuvenog Mass Effect. Čini se da je to upravo ono što svi istinski fanovi Zvjezdanih staza i očekuju, a sudeći prema prvim preliminarnim iskustvima, ocjene stručne javnosti su vrlo povoljne. Čast da testiraju igru dok je još u razvoju imali su čuveni gejming portali IGN i PCGamer. Publika je na kratki video klip koji prikazuje prvi gejmplej nove igre odreagovala pozitivno, a posebno zbog toga što su vidjeli da će igra prilično vjerodostojno predstaviti duh Zvjezdanih staza.

Kako kažu fanovi, vizuelni efekti su im ovdje u drugom planu, važnije im je vjerodostojno predstavljanje glavnih likova i što detaljnije uređen svemirski brod u kojem se i odigrava glavni dio priče. Iz PCGamera su sličnog stava: igra je ono što fanovi Zvjezdanih staza očekuju i nadaju se da će developeri ostati na tom tragu. Igru inače razvija studio Dramatic Labs i to u čuvenom Unreal Engineu. Nisu planirani multiplayer, mikrotransakcije i DLC opcije.

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl

Za ljubitelje horor žanra, 8. decembar 2022. godine je dan koji se s uzbuđenjem iščekuje. Upravo tada izlazi nastavak čuvene franšize iz žanra survival horror: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl. U najavi je još kompleksiniji gejmplej, fenomenalno uređeno okruženje u najnovijem Unreal Engine 5, te potpuna sloboda osmišljavanja sudbine tzv. “zone” (tj. oblasti u kojoj se odvija priča). Inače, S.T.A.L.K.E.R. franšiza je vrlo dobro ocijenjena od strane stručne javnosti, pa su i od nastavka očekivanja velika. Prvi dio, S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl, izašao je davne 2007. godine i pokupio je odlične ocjene stručnjaka (Metacritic 82/100, IGN 8.2/10, GameSpot 8.5/10) zbog zanimljivog spoja žanrova pucačina iz prvog lica (FPS) i igra uloga (RPG) u otvorenom svijetu (open-world sandbox). Igra je nazvana po fiktivnim stalker-ima (u prevodu - lovci koji se prikradaju), tj. pojedincima koji u ovom virtuelnom svijetu druge černobiljske katastrofe ulaze u zabranjenu zonu tragajući za vrijednim artefaktima koji su kao rezultat ove nove katastrofe počeli iznenada da se pojavljuju. Naravno, osim vrijednih elemenata za kojima tragaju, stalkeri moraju da se bore i protiv prilično neobičnih pojava koje lutaju zabranjenom zonom. Drugi dio nazvan Clear Skyizašao je 2008. godine i nešto je slabije ocijenjen (Metacritic, GameSpot i IGNsu mu dali sedmicu), dok je Call of Pripyat2010. godine vratio franšizi staru slavu (Metacritic 80/100, GameSpot 8/10, IGN 8.2/10).

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl
S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobylfoto: stalker2.com

Saints Row

Preuzmite kontrolu nad imaginarnim američkim gradom Santo Ileso, okupite ekipu koja će vam pomagati u raznim kriminalnim aktivnostima i pustite mašti na volju: to vas očekuje u restartu popularnog naslova Saints Row! Igra koju će mnogi obožavati jer pruža potpunu slobodu u svakom smislu: uređenje sjedišta sopstvene “kriminalne imperije”(tzv. HQ), kreativna rješenja za prevozna sredstva, naoružanje, garderobu vašeg tima i manje-više sve što se može zamisliti u jednom virtuelnom svijetu bez granica.

Saints Row
Saints Rowfoto: saintsrow.com

Igra pršti od zabave, akcije, velelepnih zdanja i potpuno neočekivanih kombinacija, a za potpun ugođaj developeri su se postarali da radnju smjeste u atmosferu američkog jugozapada. Na razvoju igre radi studio Deep Silver, koji se inače nalazi pod okriljem austrijske kompanije Koch Media GmbH, a igra se očekuje 23. avgusta.

Bonus video: