Novi 4X RTS naslov koji obećava

U pitanju je zanimljiva i živopisna kombinacija naučne fantastike i strategije u realnom vremenu. Radnja je smještena na planeti Arakis (Arrakis), koja je prekrivena pustinjama i u kojoj je najvredniji resurs začin

5225 pregleda 0 komentar(a)
Foto: https://www.dunegames.com/
Foto: https://www.dunegames.com/

Gejming zajednica ovih dana s posebno pažnjom prati razvoj najnovije igrice u žanru 4X RTS, to jeste strategije u realnom vremenu (RTS) koja se zasniva na četiri ključna koncepta (tzv. “4X”): istražiti (eXplore), proširiti (eXpand), iskoristiti (eXploit) i uništiti (eXterminate). U pitanju je igrica Dune: Spice Wars. Igrica je trenutno u “early-access” režimu (tj. još uvijek je u fazi izrade, ali je dostupna za igranje), a iza nje stoji studio Shiro Games. Iako još u probnom režimu, igrica je već za mjesec dana (puštena krajem aprila) pokupila brojne pozitivne ocjene gejmera i gejmerki na čuvenoj platformi Steam. U momentu kada je ovaj tekst pisan, igrica je od 3 446 ocjena imala čak 82% pozitivnih.

Dune: Spice Wars uvodi igrača u zanimljivu i živopisnu kombinaciju naučne fantastike i strategije u realnom vremenu. Radnja je smještena na planeti Arakis (Arrakis), koja je prekrivena pustinjama i u kojoj je najvredniji resurs: začin. Oko začina se sve vrti: on je neophodan za svakodnevni život i omogućava međuzvjezdana putovanja. Zato se za njega bore četiri civilizacije (tzv. “factions”): The Fremen, The Smugglers, House Atreides i House Arkonnen. Za uspjeh u ovom “ratu začina” (The Spice Wars), igračima su potrebni veliko znanje upravljanjem resursima, dobre strateške odluke i dobre diplomatske vještine za uređenje odnosa među civilizacijama. Sve navedene vještine potrebno je uklopiti s unikatnim karakteristikama koje posjeduje svaka od civilizacija koje ćemo u nastavku ukratko i predstaviti, a na osnovu informativnog materijala dostupnog na zvaničnom sajtu.

Dune: Spice Wars
foto: www.dunegames.com

The Fremens su starosjedioci na planeti Arakis. Njih predvodi među zajednicom veoma uvažena paleontološkinja Liet Kajns (Liet Kynes), koja se inače bavi izučavajem planete i životnog ciklusa začina koji su tako vrijedni u ovom virtuelnom svijetu. Iako ljubazna i od povjerenja, Liet je isto tako rezervisana prema strancima, što je faktor koji bi trebalo imati u vidu kada se budu razmatrali diplomatski koraci. Ukoliko se odlučite za odabir ove civilizacije, onda možete računati na prednosti u pogledu mobilnosti jedinica kojima upravjate, kao i specijalne vještine napada iz zasjede. Na raspolaganju će vam biti i četiri specijalne vrste jedinica: Warrior, Infiltrator, Skirmisher, Fedaykin i Kulon Caravan.

The Smugglers, kao što im i samo ime kaže, predstavljaju ekipu švercera koji su se životu na planeti Arakis prilagodili zahvaljujući vještinama zaobilaženja pravila i običaja. Ekonomija je ovoj civilizaciji jača strana, baš kao i prikradanje i uzimanje tuđih resursa. Odabir The Smugglersa znači i veliku vjerovatnoću da će se na samom početku igre blizu vas već naći neka druga civilizacija, što onda vama daje prednost da utičete na tu civilizaciju, posebno preko ekonomskih sredstava. Civilizaciju “švercera” predvodi bogat i ugledan biznismen Esmar Tuek. Za ovu civilizaciju karakteristične su sljedeće specijalne jedinice: Scavengers, Wreckers, Scouts, Free Company i combat drone.

House Atreidesje ugledna i uvažena stara civilizacija koja je nekada naseljavala planetu Kaladan (Caladan). Predvodi je aristokrata, komandant i autoritarni vojvoda Leto (Duke Leto). Iako poznat kao tvrdokoran, vojvoda Leto je uvažen u diplomatskim krugovima, pa će odabir ove civilizacije dati značajne prednosti na diplomatskom polju. Osim na diplomatskom, civilizacija House Atreides je moćna i na vojnom planu: njeni vojnici su jako “skupi” (u kontekstu gejmpleja), ali zato prilično izdržljivi i dobri borci. Specijalne jedinice ove civilizacije su: Troopers, Rangers, Heavy Weapon Squad, Wardens i Support Drone.

Četvrta civilizacija je House Harkonnen, koju predvodi omraženi baron Vladimir Harkonnen. Civilizacija koja se održala uprkos brojnim nedaćama naučila je kako da preživi u svim uslovima, što će igraču koji odabere ovu civilizaciju svakako biti od koristi. Njihov ljuti protivnik je prethodno pomenuta civilizacija House Atreides. House Harkonnen ne mari mnogo za diplomatske pregovore, već više praktikuje taktike zastrašivanja, pritiska i ucjena. Njihova vojskaje žestok protivnik na bojnom polju. Specijalne jedinice su: Vanguards, Gunners, House Guards i Stealth Probes.

Dune: Spice Wars
foto: www.dunegames.com

Zbog velikog uspjeha na samom početku, developeri su prije nekoliko dana najavili i ambiciozan plan daljeg razvoja igrice (tzv. “early access roadmap”, više o tome na: https://www.dunegames.com/en/dev-blog).

U narednih dva, tri mjeseca trebalo bi da bude integrisana multiplayer opcija, koja će dozvoliti takmičenje do četiri igrača, a osim toga planira se uvođenje nove civilizacije (tj. faction). Poslije toga se očekuje uključivanje novih borbenih jedinica i mogućnost izgradnje novih vrsta zgrada, kao i kompleksnije upravljanje ambasadorima civilizacije (tzv. “councilors”).

Dune: Spice Wars
foto: www.dunegames.com

Osim publike, i stručnjaci su zadovoljni onim što Dune: Spice Wars nudi. Leana Hafer iz IGN-a je u tekstu “Dune: Spice Wars Early Access Review” detaljno sagledala prednosti i mane ovog naslova i dala prilično dobru ocjenu (8), zaključivši da se radi o vrlo dobrom konceptu iako je igrica još uvijek u razvojnoj fazi.

Bonus video: