Foto: Printscreen

Novo iskustvo u svijetu gejminga

Pajr je nešto između naučno-fantastične avanture, sporta i vizuelne novele. Takođe je i akciona igra uloga

16475 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Pajr/Pyre (lomača) je, za mene, jedno potpuno novo iskustvo u svijetu gejminga. Postoje sličnosti sa ranijim igrama izdavačke kuće “Super Giant”(SG) poput nevjerovatnog Bastiona i njegovog manje poznatog nastavka Tranzistora u vidu ptičje perspektive, animiranog vizuelnog stila i, ljubiteljima SG-a poznatog glasa Logana Kaningama, ali osim toga Pajr je u potpunosti novo, unikatno iskustvo.

Šta se dobije kada se pomiješaju košarka, fiktivna igra uloga i vizuelna novela?

Nešto veoma posebno. Pajr je nešto između naučno-fantastične avanture, sporta i vizuelne novele. Takođe je i akciona igra uloga.

Komonvelt i Dovnsajd

Na samom startu igrice, Pajr mi je dodijelio ulogu bezimenog, bezličnog karaktera poznatog samo kao Čitalac. Protjeran iz svog doma u Komonveltu, đe je pismenost zabranjena; sada sam prinuđen pristupiti tročlanoj, ali rastućoj, otpornoj grupi pod nazivom Noćna krila (Nightwings) koja preživljava u opasnom i nemilosrdnom svijetu Dovnsajda. Ipak, obavljanjem niza svetih obreda, obreda kojima predsjedavam ja, Čitalac, imam šansu osloboditi se izgnanstva, skinuti ljagu sa svog imena, te se vratiti nazad, u Komonvelt.

Obredi

Upravo ovi obredi predstavljaju glavne mehanike igrice odnosno njen gejmplej. Obredi bivaju obavljeni u vidu dva tročlana tima, oba s nepopustljivom željom da se vrate u Komonvelt đe će im grehovi biti oprošteni. Timovi su smješteni na krajevima male mape koja predstavlja teren za igru. Oba tima imaju svoju lomaču koju moraju sačuvati dok istovremeno pokušavaju ugasiti protivničku. Lomače bivaju ugašene posebnom kuglom punom misteriozne energije koja se stvara između dva tima i time označava početak obreda, odnosno meča.

Gejmplej

Iako naizgled jednostavan sistem obavljanja obreda, vjerujte, veoma je dublji i kompleksniji. Magična košarka s elementima borbene arene za više igrača vrlo brzo postaje sve komplikovanija kada se počnu otključavati nove magije, talenti, i upoznavati novi karakteri, kao i nove rase koje naseljavaju Dovnsajd. Isprva sam naučio da ukoliko protivnik dotakne auru nekog od mojih igrača biva izbačen iz igre na kratko vrijeme; zatim sam naučio kako da naredim svojim igračima da bace svoju auru ispred sebe, te na taj način izbace protivnika iz igre; zatim sam počeo shvatati koliko ima različitih karaktera, samim tim i igrača koje mogu ubaciti u svoj tim, te iskoristiti njihove unikatne sposobnosti, magije i atribute.

Od super brzih pasa koji trče po mapi kao bolid formule jedan do ogromnih divova koji svojim skokom odgurnu sve ostale igrače od sebe, kretnja je veoma glatka i interesantna. Nevjerovatno je dobar osjećaj nadmudriti protivnika brzim prebacivanjem lopte i upotrebom specijalnih moći, te ubaciti kuglu u njihovu lomaču. Priznajem, na normalnoj težini, obredi su bili dosta lagani; ali lagao bih kada bih rekao da nije bilo situacija u kojima je jedan pogodak odlučio o ishodu istog. Imajte na umu da postoji i multiplejer opcija u ovoj igri, te se možete oprobati i u tome. Znatno je teže, ali i super zabavno!

Talismani

Osim četiri nivoa težine, postoje i talismani koji umnogome mijenjaju tok obavljanja obreda. Svaki karakter ima pravo nositi po jedan talisman. Talisman je vrsta magičnog predmeta koji daje specijalne bonuse karakteru koji ga nosi. Bonusi su razni, jedan od njih daje povećanu brzinu datom igraču dok drugi ima šansu da ga odmah vrati u igru nakon što bude izbačen… Talismani se mogu nabaviti na više načina, ali glavni je kupovinom od pouzdanog trgovca Rona. Obavljanjem obreda karakteri dobijaju iskustvo koje im pomaže otključati specijalne magije koje umnogome mijenjaju način igre.

Karakteri

Najveći dio svijeta predstavljen je naracijom koja pokreće priču i okreće točkove vagona koji vas vodi kroz isti. Tokom samih obreda, ali i van njih vode se vrlo detaljni dijalozi koji priču mogu skrenuti na nebrojeno mnogo puteva. Kojim putem će priča zapravo poći zavisi od karaktera koji učestvuju u dijalogu. Mnogo je prijateljskih karaktera, a još više, ne bih mogao reći neprijateljskih, više su samo zarobljene duše koje žude za slobodom. Neke od njih držao sam blizu jer su bili veoma dobri u obavljanju obreda, poput Bog Dvelera s kojim sam skoro samostalno rješavao protivnike; dok sam neke držao zbog nevjerovatne priče i njihove personalne misije koja me je jako zainteresovala kao na primjer Ser Gilman sa svojom misijom postanka časnog viteza.

Ove karaktere veoma je lako zavoljeti, jer konekcija s njima se razvija tokom glavne misije, ali i putem opcionalnih dijaloga koje možete voditi u toku dana. Putujući po svijetu Dovnsajda u potrazi za sljedećim mjestom na kome će se obaviti sveti obred Čitalac će donositi puno naizgled nebitnih odluka koje se kreću od one - šta jesti za večeru, ili kojim putem poći, do težih poput vjerovanja novom karakteru, te pristupanja istoj grupi Noćnih krila ili ko će sljedeći dobiti šansu da ostvari slobodu.

Prye
foto: Printscreen

Emocije, Etika i teške odluke

Ono što Pajr izdvaja od ostalih igara narativnog stila s nekoliko završetaka jeste činjenica da ne možete izgubiti. Ukoliko izgubite u jednom od svetih obreda, putovanje se nastavlja. Ako neko od protivnika ostvari pravo na slobodu umjesto jednog od vaše grupe Noćnih krila morate prihvatiti taj rezultat i nastaviti dalje. Ovo stvara realnu atmosferu i upotpunjava imerziju u sami karakter koji vas u igri predstavlja - Čitaoca. Zahvaljujući upravo takvoj atmosferi u više navrata sam poželio namjerno izgubiti jer kada bih pobijedio emotivni pritisak, bio bih ogroman. Da li je bolje omogućiti još jednom članu svoje grupe da ostvari pravo na slobodu, ili pak namjerno izgubiti i dozvoliti ljubaznom, starom psu koji cijeloga života žudi za slobodom da je napokon i dobije? Da li osloboditi voljenu Dzodarijel ili pak sprijateljiti se s njenim neprijateljem i pojačati svoj tim? Igra vas stavlja u situaciju da birate ne samo najbolju kompoziciju za određeni meč, već i da donesete etički pravu odluku.

Ne želim vam otkriti najbolje djelove priče, ali ću vam reći da se isplati ispratiti je do kraja na kojem možete saznati kako su glavni karakteri završili svoje putovanje do slobode. Kao i naravno šta se desilo sa naizgled zanemarljivim, ali i potencijalno najbitnijim karakterom priče, Čitaocem.

Vizuelni i audio aspekat igre

Kada su u pitanju grafika i vizuelni aspekat igre, moram priznati da su odrađeni do najsitnijih detalja, te da je svijet Dovnsajda idealno predstavljen crtanom umjetnošću slobodne ruke. Što se tiče muzike i ambijenta, to je apsolutno savršenstvo. Ovo je neki trejdmark SuperGianta da tako dobro uklopi muziku u svoj predivni svijet da se igrač potpuno udubi u isti.

Performanse

Da biste pokrenuli ovo remek-djelo od igrice potrebni su vam Windows 7, Dual Core 3.0ghz procesor, 4GB RAM memorije, 1GB VRAM grafike kao i 9GB slobodnog prostora na Hard Disku.

Ne znam kada ću imati priliku izdvojiti desetak sati od svog vremena da još jednom odigram ovo remek-djelo, ali znam da sigurno hoću. Želim saznati, šta bi bilo da sam izgubio svaki meč ili da sam promijenio neke odluke na koje sam proveo mnogo vremena donoseći ih.

Bonus video: