Igra koja je obilježila jednu eru: Double Dragon slavi 35. rođendan

Glavni junak se bori prsa u prsa protiv više neprijatelja

5025 pregleda 0 komentar(a)
Foto: blog.playstation.com
Foto: blog.playstation.com

Double Dragon, hit arkadna igra s kraja prošlog vijeka, ovih dana slavi svoj 35. rođendan. Igra je izašla 1987. godine i bila je namijenjena tada vrlo popularnim “arkadama”, odnosno automatima za video-igre u koje su se ubacivali žetoni, a koji su bili nezaobilazan vid zabave u periodu između 1970-ih i 1990-ih godina.

Developer igre je kompanija Technos Japan, koja je u svoje vrijeme bila izuzetno poznata po razvoju arkadnih igara. Technos Japan je ugašen 1996. godine, a njegova intelektualna svojina, uključujući i Double Dragon, u vlasništvu je kompanije Arc System Works od 2015. godine.

Double Dragon pripada žanru takozvanih “beat ‘em up” ili “brawler” igara, u kojima se glavni junak bori prsa u prsa protiv više neprijatelja.

Igra je bila toliko popularna da je prema njoj snimljen animirani film 1993. godine, dok je godinu dana kasnije izašao i istoimeni akcioni film.

Blog.playstation.com
foto: Blog.playstation.com

Double Dragon poznat je po izuzetno zahtjevnim nivoima. Igra je prvobitno bila napravljena tako da je bilo moguće igrati jedino u co-op režimu, to jeste s drugim igračem. Kreatori igre namjerno su htjeli da otežaju gejmplej za “solo” igranje kako bi igrači što više igrali sa svojim prijateljima. Naravno, ne treba puno pogađati da se iza ove strategije krila i ekonomska strana, jer više igrača značilo je i kupovinu više žetona, što je igri donosilo veliki profit. Kada je izašao Double Dragon 3, broj igrača povećan je s dva na tri, a i nivoi su bili dodatno teži.

Glavni junaci igre su braća Li (Bili i Džimi), majstori borilačkih vještina, koji se bore protiv bandi i drugih boraca kako bi oslobodili kidnapovanu djevojku Marian, u koju su obojica zaljubljeni. Na tom putu nalaze se pripadnici ozloglašene kriminalne organizacije Black Warriors, koja vlada Njujorkom nakon nuklearnog rata koji je ostavio grad u potpunom haosu i bezakonju.

Gejmplej je prilično jednostavan i prepoznatljiv za arkadne igre. Igrač se može kretati u četiri pravca, ali uvijek okrenut lijevo ili desno. U borbi protiv neprijatelja igrač može koristiti različite “goloruke” tehnike, kao i bejzbol palice i noževe koje uzme od protivnika.

Zanimljiv dodatak igri bila je “prijateljska vatra” (friendly fire), odnosno mogućnost da se igrači bore jedan protiv drugoga. Ovaj segment bio je posebno zanimljiv kada igrači zajedno dođu do samog kraja i bore se jedan protiv drugog kako bi “odlučili” ko će osvojiti Marian.

Posljednji nastavak igre, Double Dragon 4, izašao je 2017. godine za PC i PS4. Napravljen je u nostalgičnoj osmobitnoj grafici, a na njemu su radili bivši zaposleni u kompaniji Technos Japan, kao i kompanija Arc System Work.

Bonus video: