Ljuljđuraj za "Vijesti": Nemam ambicije da postanem profesionalni gejmer

”Gejming industrija konstantno napreduje, ali svakako dosta se toga promijenilo. Međutim, bez obzira na ekspanziju lako je ispratiti ono što te zanima iako ima dosta dešavanja”

38806 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Miloš Todorović
Foto: Miloš Todorović

Većinom gejmeri odaberu jednu igricu i posvete se njoj, ali ima i onih igrača koji ovo “pravilo” ne praktikuju. Jedan od njih je i Petar Ljuljđuraj koji, iako poznat po Dota 2 igrici, rado svoje vrijeme izdvaja za usavršavanje drugih igara.

”Igrice sam počeo da igram s nekih 12 godina. To je još osnovna škola, mislim da je bila neka 2007. godina, a jedna od prvih igrica koje sam igrao su bili WOW (World of Worldcraft) i Dota verzija u sklopu igrice Warcraft Frozen Throne. Dota je tada, kao i danas, uz CS:GO samo unaprijeđene verzije jedna od najpopularnijih igrica i ujedno igrica s najvećim nagradnim fondovima kao i gledanošću”, počinje svoju gejmersku priču Ljuljđuraj.

Od perioda kad je on počinjao da se bavi gejmingom, tvrdi dosta toga se promijenilo.

”Gejming industrija konstantno napreduje, ali svakako dosta se toga promijenilo. Međutim, bez obzira na ekspanziju lako je ispratiti ono što te zanima iako ima dosta dešavanja”, napominje Ljuljđuraj.

Često gejmeri isprobavaju najnovije igrice, a na pitanje kako on bira koje će igrati i koliko se oslanja na preporuke kad su noviji naslovi u pitanju, odgovara:

”Ne isprobavam previše nove igrice, držim se malo starijih koje volim”, iskren je gejmer.

Ostali igrači prepoznaju ga po zanimljivom niku.

”’Bijeli pasat republička’ mi je nick koji koristim dugo vremena. To je u društvu nastalo kao presretač naš koji ‘vata brze vozače po crnogorskim putevima. To je u svijetu gejminga bukvalno drugo ime. Tamo se ljudi više prepoznaju po nikovima nego po pravim imenima”, ističe gejmer koji je prepoznat kao jedan od najboljih igrača Dote 2 u Crnoj Gori.

”Igram je od prve verzije koja je bila u sklopu igrice Warcraft, pa igrica HON gdje sam bio jedan od TOP 10 igrača na svijetu i onda verzija Dote 2 koju i danas igram na dosta dobrom nivou. Ali uvijek su mi igrice više bile razonoda i dobro druženje nego što sam mislio da se ostvarim u njima u profesionalnim vodama. Za taj nivo treba, uz sve ovo što ja radim, i dosta drugih odricanja na koja nisam bio spreman”, priznaje Ljuljđuraj.

Za njega u gejmerskim krugovima važi da “koju god igricu ‘upali’ uvijek bude najbolji”, no gejmer to skromno demantuje.

”To da sam za svaku igricu najbolji i nisam baš siguran, a omiljene su WOW koji igram aktivno pogotovo na privatne servere i od kojeg može fino i da se zaradi. Call Of Duty: Warzone koji igram posljednjih godinu i koji je mnogo zanimljiva igrica pogotvo s društvom uveče. Jedno vrijeme sam igrao i APEX koji je ostavio pozitivan utisak na mene i H1Z1 koja mi je, dok je bilo igrača na serveru, bila jedna od omiljenih igrica i tu sam imao dosta dobre rezultate, kao top 50 u Evropi i naravno Open World igrice GTA V i Red Dead Redemption koje mi služe za relaksaciju”, otkriva šta sve igra.

Kad je u pitanju igrica WOW da bi gejmer ušao u igru, prvo mora da odabere domen, a svaki se ponaša kao individualna kopija igračkog svijeta i dijeli se na četiri kategorije. Tako su domeni svrstani po kategorijama: Igrač protiv okoline (PvЕ); Igrač protiv igrača (PvP), Igra igranja uloga (RP) i Igre igranja uloga i igrač protiv igrača (RP-PvP). Koju od ovih najčešće bira, odgovara:

”Igram sve kategorije, s obzirom da mnogo vremena provodim igrajući WOW”, ističe.

Većina igrica koje igra su strateške, a o tome koliko poznavanje jedne može da pomogne da se i ostale lakše savladaju, tvrdi:

”Pa, može da pomogne u nekim djelovima igre, ali u suštini sve su različite”.

Iako je bio dobar u mnogim igricama, rijetko se bavio strimanjem.

”Malo sam strimao, a on je išao na YouTube kanal Saveza elektronskih sportova i na Javnom servisu, ali više volim da igram u privatnoj režiji. Nešto mi je pojavljivanje pred kamerama i u javnosti uvijek smetalo. Iako je Filip Šoć uvijek htio da se tome posvetim jače, želio sam da koliko toliko ostanem anoniman. Mada za strimovanje nikad nije kasno, pa sad kad je Savez u ekspanziji možda se opet aktiviram. Ali jednostavno svi u svijetu gejminga bi željeli da postanu poznati strimeri, youtuberi, twicheri. Meni je iskreno bitno da samo igram igrice i pokušam da budem najbolji u tome”, priznaje Ljuljđuraj koji kad je Dota 2 u pitanju imao svoje ekipe.

”Igrao sam s ekipama Gejming Haus i Selected koje postoje nekoliko godina, a članovi ekipe su se mijenjali”, otkriva, te dodaje zašto se nije prijavio za reprezentaciju Crne Gore u DOTI 2 za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo:

”Toliko godina sam u gejmingu tako da sam sezonu nakon PCL-a želio da odmorim. Daćemo svi zajedno priliku mlađima da se pokažu u kvalifikacijama za Evropsko i Svjetsko prvenstvo. Pa možda od sljedeće sezone PCL-a se i ja vratim u reprezentaciju”, obećao je Ljuljđuraj.

Osvrnuo se i na to kako je zadovoljan plasmanom svoje ekipe u PCL koja se završila u maju:

”Zadovoljan sam. Koliko smo vježbali i trudili se, to je bilo odlično. Ako uzmemo u obzir da većina nas ima poslove od kojih živi i da nam je igranje igrica hobi, a da je sama liga bila mnogo kvalitetna što uz domaće igrače, što uz igrače iz regiona gdje je učestovala i ekipa Level Up s rosterom Boranija, Buktom i ostalima, mislim da smo se dobro pokazali”, ističe Ljuljđuraj kome je, kad su planovi u pitanju, primarna igrica trenutno WOW.

”Trenutno od nje najbolje zarađujem, zato sam joj i posvećen. Možda se uključim u i Savez kao jedan od ambasadora za stream ili možda i samu organizaciju, ali vidjećemo što će donijeti vrijeme koje dolazi”, zaključuje Ljuljđuraj.

Bonus video: