Nigma Galaxy osvojila ESL Impact Season 1

Za MVP meča proglašena je sjajna Ana 'ANa' Dumbravă: K-D 56-39, HLTV 2.0 rejting 1.28. To što je Ana (22 godine) imala 1.28 HTLV 2.0 rejting znači da je igrala znatno iznad prosjeka, jer se HLTV 2.0 rejting računa na osnovu više statističkih pokazatalja

1800 pregleda 0 komentar(a)
Najbolja ženska ekipa u disciplini CS:GO: Nigma Galaxy, Foto: ESL / DreamHack Counter-Strike
Najbolja ženska ekipa u disciplini CS:GO: Nigma Galaxy, Foto: ESL / DreamHack Counter-Strike

Prva sezona profesionalne lige u disciplini CS:GO za žene, ESL Impact, završena je za vikend (3-5. jun) u američkom gradu Dalas. Iako je najveću pažnju privuklo muško finale poznatog turnira Intel Extreme Masters (Cloud9 vs ENCE) koje se održavalo takođe u Dalasu, ESL Impact je kao zaseban događaj skrenuo pažnju na značaj učešća žena u e-sportu i organizaciju e-sportskih takmičenja samo za žene. U uzdbudljivom duelu evropskog tima Nigma Galaxy i brazilskog tima FURIA, djevojke iz ekipe Nigma Galaxy pokazale su da su ubjedljivo najbolje i to ne samo na evropskoj, već i globalnoj CS:GO sceni.

Finale između Nigma Galaxy i FURIA se igralo po princupu „najbolji na 3 mape“ (best of 3 ili BO3).

Na prvoj mapi, de_mirage, koja je inače bila izbor brazilskog tima, djevojke iz Nigma Galaxy nisu imale baš sjajan početak. Prvo poluvrijeme prošlo je u znaku brazilske ekipe (9:6), ali je posljednja runda poluvremena definitivno pripala najboljoj u finalu - Ani Dumbravi iz Nigma Galaxy koja je vješto sa snajperskom puškom (AWP) eliminisala čak tri članice FURIA-e!

NG je čak uspio da preokrene u drugom poluvremenu, došavši do rezultata 12:10. Ipak, Brazilke nisu popustile pod pritiskom i brzo su stigle do 15:13. Uslijedile su dvije adrenalinske runde: na 15:13 je došlo do tijesne situacije u kojoj su Brazilke imale šansu da spriječe postavljanje eksploziva, čak je Izabela „izaa“ Gale eliminisala tri protivnice, ali je na kraju C4 ipak montiran i u situaciji 1 na 1 nije bilo vremena za osvajanje prve mape.

Brazilke su poslije te runde iskoristile četvrti i posljednji dozvoljeni taktički tajmaut, koji je urodio plodom: naredna runda brzo je završena u njihovu korist (16:14).

Djevojke iz Nigma Galaxy i FURIA
Djevojke iz Nigma Galaxy i FURIAfoto: prinstrceeen HLTV.org

Drugu mapu, de_vertigo, opet su dobro otvorile članice FURIA-e. S pozicija protiv-terorističkih snaga, djevojke iz FURIA-e uzele su prve dvije runde, ali su onda ispustile priliku da izgrade momentum. Poslije rezultata 4:6 počele su da gube fokus, pa je Nigma Galaxy lako završila prvo poluvrijeme (11:4). Krajnji rezultat je u drugom poluvremenu bio brzo zaključen u njihovu korist. Nakon 1:1 u mapama, uslijedilo je ono što svi fanovi dobrog CS vole: treća mapa i dodatna uzbuđenja u odmjeravanju snaga dvije najbolje ekipe.

Statistika za CS:GO mape
Statistika za CS:GO mapefoto: https://twitter.com/HLTVorg

Na trećoj mapi, de_overpass, FURIA nije mogla dobro da otvori meč s pozicije terorista (T). Inače, de_overpass po HLTV statistici mapa iz 2021. godine spada u jednu od pet mapa koje su „naklonjene“ protiv-terorističkim jedinicama ili „CT“ (ostale su: de_train, de_nuke, de_ancient i de_mirage).

Ekipa Nigma Galaxy je iskoristila prednost pozicije protiv-terorističkih snaga (CT) u prvom poluvremenu, koje je brzo riješeno u njihovu korist i to s veoma velikom razlikom (14:1). U tom trenutku, psihološki pritisak odradio je svoje i FURIA nije mogla do spektakularnog preokreta. Djevojke iz Nigma Galaxy su osigurale pobjedu rezultatom 16:7 (2:1 u mapama) i time dobile čast da podignu istorijski pehar prve ženske lige u CS:GO – ESL Impact Season 1.

Za MVP meča proglašena je sjajna Ana 'ANa' Dumbravă: K-D 56-39, HLTV 2.0 rejting 1.28. To što je Ana (22 godine) imala 1.28 HTLV 2.0 rejting znači da je igrala znatno iznad prosjeka, jer se HLTV 2.0 rejting računa na osnovu više statističkih pokazatalja, osim klasičnog odnosa fragova i smrti (Kills-Deaths ratio), pri čemu ocjena 1.00 predstavlja prosjek.

Osim nje, sjajan rejting imala je i njena saigračica, Ruskinja Ksenia 'vilga' Kluenkova, kojoj je pošlo za rukom da napravi sjajan skor 60-47 (K-D) i ostvari 1.23 HLTV 2.0 rejting.

MVP ESL Impact Season 1: Ana Dumbrava
MVP ESL Impact Season 1: Ana Dumbravafoto: HLTV.org

S druge strane, slabija igra Brazilki odrazila se i kumulativno kroz HLTV 2.0 rejting: samo je Olga 'Olga' Rodrigues igrala iznad prosjeka (1.21), dok je Mariana 'mari' Preste bila tačno na 1.0, a ostale djevojke ispod prosjeka (Karina 'kaah' Takahashi 0.87; Gabriela 'GaBi' Maldonado 0.71 i Izabella 'izaa' Galle 0.69).

Važni dani za ženski e-sport tek predstoje

Ideja da se organizuje prva profesionalna liga u Kanterima samo za žene počela je da dobija prve oblike pod uticajem prvog velikog turnira u CS:GO za žene održanog 2019. godine u Valensiji („DreamHack Showdown Valencia 2019“).

Tada se u istoriju upisala ekipa Bešiktaša, koja je osvojila nagradu od 50 000 američkih dolara. Poznati njemački brend koji se bavi organizacijom prestižnih e-sportskih događaja, ESL Gaming, počeo je u tom periodu da razmatra ideju formiranja profesionalne lige u CS:GO za žene. Koncept je formalizovan krajem 2021. godine i početkom 2022. godine, a onda je uslijedila promocija prve profesionalne CS:GO lige za žene sa sloganima „GG for all“ (dobra igra za sve) i „All women. All in!“ (Sve žene. Sve uključene!).

Cilj je bio da se organizuje sigurno e-sportsko okruženje samo za žene i privuče što veći broj žena da učestvuju u e-sportskim događajima. Poznati portal posvećen e-sportovima, Esports Insider, pisao je u februaru ove godine da iako je formalni dio posla za prvu žensku CS:GO ligu završen, sam koncept, osim podrške, naišao je i na mnoge kontroverze. Četiri mjeseca kasnije pokazalo se da je ideja dobro osmišljena, a da je e-sport bogatiji za jedno novo i vrijedno iskustvo.

Uzbudljivi dani za ženski e-sport tek su počeli: već narednog mjeseca slijedi zanimljivi ESL Impact Valencia (1-3. jul) na kojem će se za nagradni fond od 100 000 američkih dolara boriti osam ekipa.

Iz ESL-a su se odlučili da španski grad odaberu za organizaciju još jednog zasebnog događaja u ženskom CS:GO jer je upravo tu napravljen značajan pomak ka realizaciji ideje ženske lige u Kanterima 2019. godine. Poslije Valensije kreću novi mečevi u onlajn formatu (avgust-oktobar) koji će iznjedriti najbolje ekipe za finale zimske sezone koje će se krajem novembra održati u Švedskoj.

Bonus video: