Foto: Shutterstock

Fini, mali komad pakla

Najviše sam uživao igrajući ovu igru sa svojom ljepšom polovinom. Njen nekromancer i moj vizard su apsolutno nezaustavljiv duo. Nema prepreke koju nijesmo mogli preći skupa

13348 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kada je Blizzard kompanija prvi put najavila Diablo Imortal, reakcije fanova bile su jako konfuzne. Mnogi su bili razočarani, drugi su pak bili zadovoljni idejom Diablo franšize na mobilnom uređaju. Sada imamo Diablo 2 - Remaster i najavu za Diablo 4, pa se nadam da će ljubitelji ove igrice pronaći volju da barem daju šansu ovom djelu franšize.

Očekivano, Blizzard je i u ovoj besplatnoj igrici našao način da igračima uzme novac. Uprkos tome, ubijanje čudovišta, otkrivanje nepoznatih tamnica i pronalazak rijetkih magičnih bogatstava ostaje neodoljivo uzbuđenje.

Prvo Zlo

Avantura Diablo Imortala odvija se između drugog i trećeg djela, te vas navodi kroz niz mračnih tamnica, groblja, šuma i planina ispunjenih mnoštvom zlih demona koji vrebaju iza ugla spremni vas raskomadati. Srećom, tu je poznati glas Dekarda Kejna koji vas navodi kroz svijet i pomaže u rješavanju problema.

Zle sile su u neprestanoj borbi. Da, nema im kraja. U pitanju su beskonačne horde demona iz pakla koje se uvjek nanovo stvore nakon što ih ubijete. Srećom borba u ovoj igri je toliko dobra, da vam nikada neće dosaditi ponovo ih ubijati, a i uvjek postoji šansa za pronaći dobar ajtem. Od šest početnih klasa: barbarian, vizard, lovac demona, krusader, nekromancer i monk izabrao sam vizarda, te sam vrijeme provodio bacajući nebrojeno mnogo spelova i magija koje s lakoćom uništavaju veliki broj neprijatelja.

Borba je predivna, od vizuelnog smisla preko audia do najsitnijih detalja poput djelova vižljaste munje koji nakon njenog raštrkanja nestaju. Proveo sam dosta vremena ubijajući mali nivo neprijatelja, jer sam jednostavno uživao u bacanju svojih predivnih magija kao i u njihovim vizuelnim efektima. Na kompjuteru nije bilo problema. S lakoćom sam savladao većinu neprijatelja i progresovao glavnu misiju. Probao sam igrati i na mobilnom uređaju da bih iskusio i taj sistem borbe, priznajem da je pomalo nespretna, pogotovo kada pokušavate iskoristiti magiju poput Arkejn Vjetra koji se mora puniti držanjem prsta na dugmetu nekoliko sekundi i onda otpustiti. Prilikom otpuštanja desilo mi se više puta da magija ode u drugom smjeru jer prstom dotaknem dio ekrana koji nijesam planirao. Na personalnom računaru tih problema nije bilo, komande su čak igračima ranijih djelova jako poznate. Težina same igre je vrlo niska, te uprkos problemima na mobilnom uređaju nijesam imao problema progresovati glavnu priču. Ipak držao sam se kompjutera koliko je to bilo moguće.

Igrao sam igru satima i prešao glavnu misiju (doduše nedovršenu) do kraja za 10-ak sati, i nijesam naišao na jedan zadatak koji bi zahtijevao duže od sat vremena da se završi. To je, vjerujem, i bio cilj Blizzarda s obzirom na to da je igra namijenjena i za kratkotrajne baterije mobilnih uređaja. Postoji opcija brzog putovanja kao i navigacije, te se ni u jednom trenutku ne možete izgubiti u svijetu Diablo Imortala. Tu je takođe i objektiv marker koji vam pokazuje vaš sljedeći objektiv u igri, te vas usmjerava na pravi put.

Iako poznata formula Diablo igara biva prekopirana i upotrijebljena od strane mnogih drugih kompanija za igre poput “Path of Exile” ili “Minecraft Dungeons”, pa čak i onih za mobilne uređaje poput “Apex Legends Mobile” i “LoL: Wild Rift” ono što Diablo Imortal izdvaja od drugih je upravo kompanija koja iza njega stoji - Blizzard. Poznata po apsurdno brutalnim i predobrim sinematicima, Blizzard produkcija nije štedjela ni ovaj put.

Atmosfera

Diablo Imortal prikazan je u sumorno krvavoj i hrapavo gotičkoj atmosferi. Na PC kao i na mobilnom uređaju grafika prevazilazi očekivanja. Tačno se vidi svijet koji je iscrpljen, beživotan. Korištenjem tamnih boja, odnosno nedostatkom svijetlih postignut je tmurni efekat strašne situacije u kojoj se svijet nalazi. Podsjeća na atmosferu prikazanu u trejleru Diabla 4, što je mene lično, a vjerujem i mnoge druge veterane ove igre, obradovalo.

Performanse

Igrao sam ovu igru na kompjuteru kao i na mobilnom uređaju, te mogu potvrditi da nije previše zahtjevna. Za PC vam je potreban minimum Intel i3 procesor, NVIDIA GeForce GTX 460 grafička kartica, 4GB RAM memorije, kao i Windows 7 ili noviji. Za mobilni uređaj je potrebno imati minimum iPhone6 sa iOS11 ili noviji, odnosno, Android uređaj sa minimum Snapdragon 660 procesorom i 5.0 ili novijom verzijom.

Dogovor sa Đavolom

Diablo Imortal je igra kao i svaka druga u Diablo franšizi samo na mobilnom uređaju i besplatna. Možete trošiti prave novce za ajteme i nagrade u igri, ali Blizzard tvrdi da to neće uticati na sveukupan balans među igračima. Svi imaju svoj nivo tolerancije za ovakve stvari, ali ja personalno nijesam bio iznenađen, niti mi smeta. Sve dok “besplatni” igrači poput mene imaju šansu da uloženim trudom i vremenom dostignu maksimalni potencijal svog karaktera i preći glavnu misiju do kraja, ne vidim problem sa sistemom korištenja pravog novca koji svi toliko mrze. Uprkos mnoštvu resursa u igri, pravi novci koriste samo za jedan: “Eternal Orb”. Ovim resursom se kupuju razni kozmetički ajtemi, ali koriste se i za poboljšanje nagrada dobijenih nakon uspješno ordađene “Rift” tamnice. I dalje morate preživjeti ovu tamnicu i njene demone, kao i uspješno je završiti tako da nijesam siguran koliko je zapravo igrica “plati da pobijediš”.

Veoma je zanimljivo da se u početku karakter jako brzo leveluje (napreduje), dok kasnije to postaje sve zahtjevniji posao. Maksimalni nivo karaktera je 60, a na pola puta napredovanje uspori toliko da vam je potrebno nekoliko sati tumaranja jezivim mračnim planinama i šumama da biste dobili jedan nivo. Po tome je, ipak, Diablo dobro poznat. Ipak nijesam siguran koliko je zaista izbalansirana igra, s obzirom na to da upotrebom pravog novca igrač dostiže maksimalni potencijal mnogo brže od ostalih.

Srećom i “besplatni” igrači dobijaju veliki broj nagrada svakog dana. Od dnevnih nagrada koje se mijenjaju svakog dana do raznih bonusa dobijenih prilikom odrađenih događaja možete pronaći naoštreno oružje, čvrstu tuniku, gaće od kojih postajete gluplji i mnoge druge zanimljive stvari. Postoje nasumice locirani kovčezi koji sadrže zlato i ajteme. Postoji i sistem korištenja stare, bezvrijedne opreme za unaprijeđenje trenutne. Zapravo, toliko je puno ajtema posvuda da se vaš inventar jako brzo napuni i postane veoma konfuzan. Ovaj pojas moram sačuvati jer ima bonus inteligenciju, ova tunika mi daje vitalnost, a ove naramenice čvrstinu. Kada ih se skupi po 10-ak od svakog nađete se u situaciji da očajnički trebate kovača koji bi sve te ajteme pretvorio u materijal za unapređenje. Ne svidja mi se mnogo opcija navigacije koja sama vodi vašeg karaktera do mjesta na koje treba biti da bi progresovao glavnu misiju. Konstantno me nagovara da pratim stope postavljene na mapi, uprkos mojoj želji da istražim okolinu. Vidim zašto bi neko baš gotivio takav pristupi igri, te ga neću mnogo kritikovati.

Natrpani ekran nije uvjek konfuzna i loša stvar. Toliko je mnogo stvari koje možete raditi u bilo kom trenutku da vam nikad neće biti dosadno. Od objektiv markera koji vas upućuju ka sljedećem objektivu, do dnevnih zadataka ili samo drugih igrača koji vas u prolazu pozovu u grupu ili u svoj klan uvijek imate što raditi. Naravno, veoma je bitno imati dobru internet konekciju da se ne bi desilo da vam se u sred tamnice ili bos fajta diskonektuje iz igrice. Srećom, prilikom ulaska nazad u igru, vraćete se đe ste stali, mada s obzirom na to da je u pitanju MMORPG stil igre, vrijeme nikada ne stoji te vas neprijatelji mogu ubiti dok ste u fazi rekonektovanja nazad u igru.

Najviše sam uživao igrajući ovu igru sa svojojm ljepšom polovinom. Njen nekromancer i moj vizard su apsolutno nezaustavljiv duo. Nema prepreke koju nijesmo mogli preći skupa koristeći njenu armiju neumirućih zombija, duhova i skeletona i moje moći elemenata, a ako bismo pak na takvu i naišli, vjerujem da bi se neko iz našeg klana “Skaljari” odazvao pozivu u pomoć.

Zaključak

Diablo Imortal uvući će vas duboko u svoj vir beskonačnog grajnda i lova na blago koji već decenijama ljude širom svijeta drži zainteresovanim, samo sada na uređaju koji uvjek imate pri sebi. Ritam igre vas može zbuniti, ali poenta je svakodnevno provesti malo vremena u ovom đavolski divnom haosu puzanja po tamnicama. Ukratko, Diablo Imortal je raskošno proizveden, fini, mali komad pakla.

9

ocjena igrice

Bonus video: