Kamionom preko čuvenog mosta na Đurđevića Tari, Foto: blog.scssoft.com

Crna Gora uskoro u najboljoj simulaciji vožnje kamiona

Euro Truck Simulator 2 najavljuje najveći do sada dodatak, koji će konačno uključiti i ovaj region

13093 pregleda 3 komentar(a)
Kamionom preko čuvenog mosta na Đurđevića Tari, Foto: blog.scssoft.com
Kamionom preko čuvenog mosta na Đurđevića Tari, Foto: blog.scssoft.com

Prelijepi pejzaži Crne Gore, ali i drugih država zapadnog Balkana, uskoro će krasiti najpoznatiju simulaciju vožnje kamiona: Euro Truck Simulator 2.

Developeri iz češke kompanije SCS Software obradovali su nas najavom izlaska najvećeg do sada dodatka (tzv “DLC”) za ovu poznatu i više puta nagrađivanu simulaciju koja je dostupna na platformi Steam i toCrne Gore za svega 19,99 eura. Ovaj dodatak (DLC) prigodno su nazvali “Euro Truck Simulator 2 - West Balkans”.

U najnovijem dodatku moći ćete da se oprobate u poslu virtuelnog kamiondžije, prevozeći robu putevima koji prolaze kroz Crnu Goru, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Hrvatsku i Sloveniju. U pitanju su zaista sjajne vijesti jer je mapa Euro Truck Simulator 2 još od prvobitnog izdanja iz 2012. godine, nažalost, imala veliku prazninu u ovom regionu. Najava najvećeg do sada dodatka, koji će konačno i ovaj region uključiti u poznatu simulaciju, donijeće sjajno iskustvo za sve ljubitelje ove simulacije i fanove kamiona. ETS 2 je, inače, do sada dobio čak sedam ekspanzija (tzv. “DLC”) koji su izvornu mapu iz 2012. godine proširili detaljno urađenim predjelima Italije, Češke, Poljske, Slovačke, Mađarske, Francuske, Bugarske, Rumunije, Turske, pa i baltičkih zemalja.

simulacija
foto: blog.scssoft.com

Ovi dodaci uglavnom koštaju 17,99 eur, osim za čuvenu “višegradsku četvorku”, čije puteve možete isprobati za 9,99 eur.

Osim dodataka koji se plaćaju, postoje i sjajni dodaci koji su besplatni - čuvena mapa Mađarske (Hungary Map mod) sa detaljno urađenom Budimpeštom je potpuno besplatna, a uređuje je grupa fanova ove simulacije!

Euro Truck Simulator 2 je video igra iz žanra simulacija vožnje u otvorenom svijetu koja omogućava vrlo realistično iskustvo vožnje kamionom putevima koji zaista postoje (dakle ne neki izmišljeni, nego stvarni predjeli).

ES 2 je izašao 2012. godine i pokupio fenomenalne ocjene publike: čak 97% od preko 394.000 ocjena na platformi Steam su pozitivne!

Karijeru vozača kamiona gejmer(ka) započinje odabirom grada na mapi Evrope u kojem će se nalaziti garaža i gdje će se obavljati prvi poslovi prevoza raznih vrsta robe. Naravno, u početku morate da radite za druge kompanije i da vozite njihove kamione, ali kada skupite dovoljno novca možete priuštiti sebi da pođete u neki od salona i kupite neki povoljniji kamion koji će vam omogućiti da u svojoj režiji prevozite robu i, naravno, zaradite više (virtuelnog) novca. Sopstvenim kamionom, osim obavljanja poslova prevoza robe, možete i da se vozite po prelijepim putevima Evrope (uskoro i Crne Gore), kao i da ga ukrašavate i to do najsitnijih detalja!

Moguće dotjerati svaki detalj vašeg ljubimca:  kamion gejmera “JOEZSOC”
Moguće dotjerati svaki detalj vašeg ljubimca: kamion gejmera “JOEZSOC” foto: www..worldoftrucks.com

Što se tiče upravljanja kamionom, na raspolaganju su vam opcije da kamion vozite uz pomoć miša i tastature ili pak da priključite gejming volan, mjenjač i pedale, pa da vježbate pravu vožnju kamionom! Možete podesiti da se brzine mijenjaju same, ali i da sve bude realistično pa da vodite računa o mijenjanju brzine, kočnicama, kvačilu. Možete da palite i gasite kratka i duga svjetla, upravljate svjetlosnom signalizacijom i palite brisače kada pada kiša (na raspolaganju su tri brzine brisača)! Osim toga, morate da vodite računa o saobraćajnim pravilima - prekoračenje brzine, udaranje u druga vozila na kolovozu ili pak loše upravljanje vodiće kaznama, ali i oštećenjima kamiona, koje će vas skupo koštati i uticati na dalji razvoj karijere.

Kada su u pitanju modeli kamiona koji vam stoje na raspolaganju, moći ćete da uživate u širokom izboru kamiona sedam poznatih brendova: MAN, DAF, IVECO, Mercedes-Benz, Renault, Scania i Volvo. Svaki od ovih modela može da se dodatno nadogradi: motor, šasija, unutrašnji dizajn, svjetla, boja, naljepnice, točkovi i tako dalje.

Sve o “svijetu kamiona” možete naći i na zvaničnoj veb prezentaciji: https://www.worldoftrucks.com/en/.

Iza projekta stoji uspješna češka kompanija

Projekat Euro Truck Simulator proizvod je češke kompanije SCS Software, koja je osnovana 1997. godine, a sjedište joj je u Pragu. Kompaniju čini tim developera, kreativnih dizajnera, gejming entuzijasta, pa čak i ljudi iz svijeta kinematografije. Kompanija veliki akcenat stavlja na razvoj ugodne atmosfere za rad i vodi računa o tome da se njeni developeri osjećaju ugodno tokom posla, što joj je donijelo i nagradu “Zdrava kancelarija” i “Glas publike” na takmičenju “Najbolja češka kancelarija u 2017. godini” (Best Czech Office 2017).

Nagrade za najbolje dostignuće  kompanije: Euro Truck Simulator
Nagrade za najbolje dostignuće kompanije: Euro Truck Simulatorfoto: Filip Pavlik

Kompanija se ponosi prestižnim nagradama za svoje proizvode, od kojih se izdvajaju “PC Gamer’s Best Sim 2012” i “Czech Game of the Year Technological Solution Award 2016”. Kompaniju predvodi Pavel Šebor.

Bonus video: