Foto: Boris Pejović

Nekad bio hobi, danas ozbiljan biznis i e-sport

Filip Šoć, Marko Vuletić, Radomir Savićević, Pavle Šturanović i Radovan Vojinović otkrivaju koliko je gejming napredovao u našoj zemlji od osnivanja Saveza elektronskih sportova i potencijalu igrača kod nas

39610 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Francuski predsjednik Emanuel Makron sredinom ove sedmice održao je prijem u čast francuskog e-sporta u Jelisejskoj palati. Najveće francuske e-sport zvijezde Makron nije okupio zbog njihove popularnosti međi mlađom populacijom, već Makron ima ozbiljne namjere da Francuska postane hub za gaming i esport. Još prije više od mjesec dana najavio je da na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. želi da uvede e-sport, a pored ovoga želi da organizuje još tri najveća gejming događaja- League of Legends World Championship, Dota 2 The International i CS:GO Major.

Uspjesi crnogorskih igrača poput CS:GO igrača Pavla Boškovića Madena čija je ekipa ENCE druga na svetskoj HLTV listi, e-fudbalske ekipe Budućnosti koja je besprekorno odigrala ovu sezonu i puca na tri trofeja, ekipe “Perspektiva” i mnogih drugih podigli su gejming na viši nivo. Te tako naša zemlja polako počinje da se prepoznaje po gejmingu i u cijelom svijetu, a i mnogi poznati gejmeri Crnu Goru prepoznaju kao boot destinaciju, pa je igrač Navi koji važi za jednog od najboljih CS:GO igrača trenutno na odmoru u Kotoru gdje se priprema za Blast koji će se za 10-ak dana održati u Portugalu.

Dolazak u Crnu Goru su najavile i neke regionalne ekipe među kojima su i Blue Jays koje će se priključiti pripremama naše reprezentacije za Evropsko prvenstvo.

Sve će to biti sjajna uvertira za Evropsko prvenstvo u e-footballu koje će se desiti na jesen, tačnije od 6. do 10. septembra.

”Za sve ove godine, a evo ulazimo u desetu od osnivanja Saveza elektronskih sportova napredovali smo dobro. Sve je krenulo s Dotom 2 i kasnije igricama CS:GO i LOL. Danas je to već podugačak spisak igrica od Clash Royale, Assetto Corsa, e-Footballa i mnogo mnogo drugih. I razlika između gejminga prije i sad je velika, jer je to nekad bio hobi, dok je danas mnogo ozbiljan biznis, a i polako postaje sport”, ističe predsjednik Saveza elektronskih sportova Filip Šoć.

Filip Šoć
Filip Šoćfoto: Miloš Todorović

Šoć tvrdi da Crna Gora polako postaje “centar dešavanja u gejmingu”, prvo u regionu, a onda na nivou Evorpe i šire.

”Domaćini smo Evropskog prvenstva u e-Football u gdje će učestvovati 42 države Evrope. Imamo Pavla Boškovica Madena jednog od najboljih CS:GO igrača na svijetu, efc Budućnost 11vs11 koji je najbolji klub u Evropi i još mnogo drugih koji se ističu na svjetskoj sceni. U Crnu Goru su već dolazile regionalne ekipe na boot camp, a imamo i najavu najjačih svjetskih ekipa da će doći na pripreme, da pomenemo i da kod nas boravi Elektronik član ekipe Navi inače jedan od najboljih CS:GO igrača. Spisak je dugačak, ali već je javnost upoznata sa svima koji promovišu gejming iz Crne Gore”, ističe Šoć.

”Pavle kao što sam rekao, uz efc Budućnost su brendovi koje država Crna Gora treba da njeguje i da je ponosna što je neko toga ranga iz Crne Gore”, podsjeća Šoć.

Ono o čemu se najviše priča posljednjih dana kad je gejming u pitanju, svakako je sjajna sezona koju je ekipa efc Budućnosti 11v11 pružila. Ovo je njihova četvrta sezona u Ligi šampiona, a od starta su skrenuli pažnju na sebe i uvijek bili u vrhu. Do osnivanja Budućnosti, Crna Gora je imala odlične igrače PES-a koji su sa drugim klubovima osvajali Ligu Šampiona, a upravo zahvaljujući njihovim uspjesima kako ekipnim, tako i pojedinačnih igrača u modu 1v1 PES se posljednjih godina prilično popularizovao.

”U trenutnom sastavu Budućnosti je čak osam osvajača Lige Šampiona iz premijerne sezone pod okriljem HFP-a. Kako smo igrali za inostrani klub, a Crnogorci bili nosioci igre, željeli smo da igramo pod grbom kluba iz naše zemlje i tako došli do odluke da se osamostalimo i stvorimo brend koji će biti prepoznatljiv u svijetu PES-a. Ipak, naš talenat, kao male PES zajednice, došao je do izražaja u samom startu pridruživanja online svijetu preko reprezentacije s kojom smo najčešće igrali male turnire ili prijateljske utakmice. Odmah smo najvećim silama u tom trenutku pokazali da možemo da igramo na njihovom, ili još višem nivou. Nažalost, djeca u Crnoj Gori koja igraju PES, a koja imaju potencijal još uvijek nijesu spremna da se posvete maksimalno ovoj igrici, ali imamo u planu da mlade talente priključimo, za početak sa sporadičnim ulogama, a onda da stvorimo bazu za budućnost”, kaže jedan od osnivača i igrača efc Budućnosti Marko Vuletić.

Marko Vuletić
Marko Vuletićfoto: Miloš Todorović

Ove godine njegov tim puca na tri trofeja. Jedan je osvojen, a za dva su “borbe” u toku. O tome koliko ovakvi rezultati znače za crnogorske gejmere i mogu li je bolje pozicionirati na svjetskoj gejming mapi, Vuletić kaže:

”Definitivno svaka osvojena ‘medalja’ ili visoka pozicija bilo kog gejmera iz Crne Gore doprinosi boljoj poziciji naše države na svjetskoj gejming mapi. Kao zemlja sa samo 600 000 stanovnika zaista predstavljamo fenomen u virtuelnom svijetu, sa pregršt dobrih gejmera u mnogim igricama. Mi, iz svijeta PES-a i kluba Budućnost dajemo sve od sebe da što bolje reprezentujemo svoj grad i državu, i bez skromnosti mogu reći da nam ide odlično. Kao što si rekla, u vitrinama će se uskoro naći pehar osvajača evropske divizije, a u međuvremenu ćemo igrati finale Kup takmičenja i četvrtfinale Lige Šampiona, i nadamo se cijelu nokaut fazu, gdje ulazimo kao prvi favoriti za osvajanje”, ističe s ponosom Vuletić.

On se osvrnuo i na činjenicu da će u septembru Podgorica biti domaćin Evropskog prvenstva u PES-u.

”Od krucijalnog značaja je da se ovakvi događaji dešavaju u Crnoj Gori. Doživljavamo ovu čast kao omaž crnogorskoj PES sceni koja je za uslove i kapacitet koje ima, daleko iznad standarda u svakom modu. Ne može se reći da je dobijanje organizacije ovako bitnog događaja došlo niotkud, pored moda 11vs11 u kojem smo postali prepoznatljivi širom Evrope, imali smo i vrlo zapažene rezultate na prethodna dva Evropska prvenstva u modu 1vs1, odnosno u modu koji će se igrati i na evropskom u Podgorici. Uz nedostatak sreće, osvojili smo “samo” dva deveta mjesta, što predstavlja svojevrsan uspjeh, iako su ambicije i mogućnosti bile za još bolje pozicije. Takođe, znamo koliko i Savez elektronskih sportova Crne Gore radi za gejming zajednicu i koliko radi na promociji igrača, tako da vjerujem da je ovo samo početak dobijanja organizacije najvećih gejming smotri na svijetu”, ne krije svoja očekivanja Vuletić.

Utakmice efc Budućnosti redovno prati i predsjednik Saveza elektronskih sportova.

”Efc Budućnost pratim li? (smijeh) Živaca me koštaju, ali Marko i ekipa vazda na kraju odrade posao kako treba. Ako donesu sva tri trofeja, javno im obećavam neki lijepi poklon jer su ga stvarno zaslužili, a Podgoricu i Crnu Goru u svijetu PES-a ucrtali kao broj jedan u Evropi”, obećava Šoć.

Kako je istakao na početku razgovora, sve je kad je gejming u Crnoj Gori u pitanju krenulo od Dota 2 igrice. Danas pod budnim okom sudije i komentatora za ovu igricu Pavla Šturanovića pravi se i Dota 2 reprezentacija.

Pavle Šturanović
Pavle Šturanovićfoto: Miloš Todorović

”Za Dotu je više nego dobar odaziv i nova lica dolaze, tako da sam zadovoljan i očekujem rezultate kao CS:GO reprezentacije. A naravno da očekujem da je ova sezona 11vs11 samo početak onoga što nas očekuje u septembru i poslije”, otkriva Šoć.

I Šturanović je zadovoljan odzivom Dota igrača, te je siguran da će reprezentacija biti sastavljena od odličnih gejmera.

”Naši igrači imaju potencijala da se bore na svjetskom nivou, siguran sam. Crna Gora ne zaostaje, što se tiče skilla, u odnosu na ostale zemlje, što ćemo i dokazati novom postavkom reprezentacije Crne Gore u Doti 2”, obećao je Šturanović koji ne krije da su očekivali veliko interesovanje gejmera da budu dio reprezentacije.

”Prijavilo se dosta perspektivnih igrača koji imaju i želju i volju da učine da se Crna Gora prepozna kao zemlja sa kvalitetnim timovima, u bilo kojoj igri. Siguran sam da Crna Gora ima ogroman potencijal da postane jedna od boljih gejmerskih destinacija. Takođe, stvaranje jače gejmerske zajednice će pomoći u afirmisanju Crne Gore kao gejmerske destinacije kao i svih perspektivnih, mladih igrača”, savjetuje Šturanović.

Pored gejmera poput Boškovića i ekipe Perspektiva koja je nedavno izborila učešće na Evropskom prvenstvu, za CS:GO u Crnoj Gori ima potencijala, ističe sudija i komentator u ovoj igrici, kao i menadžer ekipe Perspektiva Radovan Vojinović Braxies.

Radovan Vojinović
Radovan Vojinovićfoto: Miloš Todorović

”Kao sto sam i više puta govorio, Crna Gora je zemlja koja dosta toga može ponuditi kada je takmičarski dio gejminga u pitanju upravo iz razloga jer ne zavise ni od čega i ni od koga osim od svog rada i truda. Pored toga, nesumnjivo je da naš region, pa tako i Crna Gora, ima određeni talenat kada je ova profesija u pitanju, samo je stvar iskoristiti taj talenat na najbolji način i dostići ono što su naši pojedinci i ekipe ostvarile ili što će tek da ostvare”, smatra Vojinović.

Kako ističe čitava gejming industrija je u ekspanziji, pa je samim tim sve više turnira i događaja, te iz toga proizilazi i potreba za različitim kadrovima - ne samo gejmerima već i sudijama, komentatorima, novinarima...

”Po mom mišljenju ostalih kadrova iz oblasti gejminga nema dovoljno. Neke od najrazvijenih zemalja svijeta kada je gejming u pitanju, kao i organizacija koje prave same turnire, su primorane da dovode ljude i profesionalce sa strane, jer sami nemaju dovoljno osoblja koje može pokriti određene poslove produkcije, administracije i slično. Ništa drugačija situacija nije ni u Crnoj Gori. Iako smo u razvoju, i iako tek planiramo i najavljujemo organizaciju velikih turnira, svjesni smo da sve poslove ne možemo obavljati sami, već da je pomoć sa strane neminovna. Međutim, rekao bih da je to jedna pozitivna stvar, jer je ujedno i prilika i poziv za sve naše ljude, da shvate ozbiljnost industrije, mogućnosti koje pruža, kao i načine da se i sami uključe, ne samo u vidu nekih hobi aktivnosti već i karijernog opredjeljenja”, kaže Vojinović.

Promocija Crne Gore nije vezana samo za pojedinačne i ekipne uspjehe gejmera, a to najbolje potvrđuje i igrica Asseto Corsa. Naime, u ovoj igrici koja je simulacija auto trke postoje i dvije crnogorske staze - Glava zete i Trojica.

”Konkretnom sim trkačima su privukle pažnju crnogorska organizacija i naše domaće staze. Sama informacija da domaću stazu Glavu Zete za Assetto Corsu je preuzelo preko 300.000 sim trkača iz svijeta, a novokompovana Trojica je takođe napravila boom i svakako da to stavlja Crnu Goru na mapu sim trkačkog svijeta. Sa oduševljenjem su mnogi strani vozači komentarisali kotorsku Trojicu i zaliv ispod, te staze, a vjerujem i da su se raspitali malo o našoj maloj lijepoj Crnoj Gori nakon toga”, ispričao je Radomir Rašo Savićević, najbolji crnogorski gejmer kad je u pitanju Assetto Corsa.

Radomir Savićević
Radomir Savićevićfoto: Miloš Todorović

On tvrdi da evropski vozači zahvaljujući pomenutim stazama već dobijaju sliku šta je to Montenegro sim racing organizacija i šta su njihovi planovi.

”Već smo ostvarili kontakt sa italijanskim kolegama koji su u svom šampionatu vozili naš Kotor i planiramo saradnju, a isto tako i saradnju sa raznim evropskim regionima koji, vjerujem, imaju šta vidjeti u crnogorskim brdima i stazama”, siguran je Savićević koji se osvrnuo na to koliko je gejming u Crnoj Gori napredovao posljednjih godina:

”U posljednjih pet godina sami događaju u gaming zajednici govore koliki napredak je ostvaren u tom periodu, organizovanje raznih lokalnih i regionalnih takmičenja u svim branšama e-sporta je napredovalo mnogo u Crnoj Gori. Takođe i mnogo crnogorskih takmičara je ostvarilo zapažane rezultate u gamingu na svjetskom nivou”, podsjetio je Savićević.

Ono što se čini da Crnoj Gori jedino nedostaje su žene u gejmingu, a ima li predrasuda među pripadnicama ljepšeg pola o ovoj profesiji, Šoć kaže:

”Žene u gejmingu? Mislim da tu predrasuda nije ni bilo. Mi ih imamo i iz dana u dan sve više, što me raduje. Pa možda na Bali povedemo i ženski CS:GO tim”, obećava predsjednik Saveza Filip Šoć.

Bonus video: