Odoljela vremenu i novim generacijama

Igra je u jednom trenutku brojala milionski broj igrača, da se čak poredila sa popularnom igrom “World of Warcraft”

3919 pregleda 2 komentar(a)
Foto: official Lineage 2
Foto: official Lineage 2

Šta se desilo sa “Lineage 2” ? Igra koja je izašla 2003. godine za tržište Južne Koreje, a 2004. godine postaje dostupna “worldwide”, to jeste za svjetsku publiku. Igra je imala mjesečnu pretplatu i važila je za “hard core” igru za koju je bio potreban veliki broj sati igranja kako bi uopšte osjetili dio sadržaja koju igra pruža.

Koliko je igra bila “hard core” govori vam detalj da kada bi vaš karakter u igri poginuo, gubio bi iskustvo (experience) koje vam je potrebno za levelovanje to jeste unapređivanje vašeg in game lika što je već, samo po sebi, dovoljan “penalty”, ali je postojala i velika mogućnost da vam iz inventara ispadnu itemi to jeste oružje, armor ili vrijedni artefakti koje ste možda skupljali mjesecima. Pored toga, da bi napravili bolje oružje ili armor, morali biste da imate pomoć od strane drugih klasa ili igrača, jer kao u većini MMORPG igara imate posebne klase za svaku svrhu. Tako da ako niste bili dio neke zajednice (Guilda, Klana) bili ste primorani da imate veliki broj alternativnih likova u igri kako bi mogli sami da pravite (kraftate) svoju opremu. To i ne bi bio toliki problem da je uspješnost pravljenja opreme 100%, ali nažalost, nije nego ide od 30 do 80% u zavisnosti od opreme i kada kraft ne uspije ne dobijate ništa za uzvrat.

Takav rigorozni model “Lineage 2” se tokom godina mijenja i nakon velikog broja izmjena i unapređivanja nekih aspekata igre ona postaje blaža prema igračima. Ono šta polako odvraća igrače od “Lineage 2” jeste problem sa “3rd party software programs” programima koji su naravno zabranjeni i automatizuju igru i sve su učestaliji kako na zvaničnim serverima, tako i na privatnim.

Lineage 2 - Goddess of Destruction

U novembru 2011. godine Lineage 2 prelazi na “Free to play model” (besplatan model bez pretplate) pod imenom “Lineage II: Goddess of Destruction” i mijenja igru iz korijena. Drastične izmjene u samoj igri samo privremeno povećavaju broj igrača, ali taj broj vremenom ponovo opada zbog pojavljivanja novih konkurentnih MMORPG igara, a izbog potpunog novog stila igre.

Ubrzo nakon toga dolazi težak period za oficijelne servere “Lineage 2” igre i stariji igrači koji su navikli na prethodne verzije “Lineage 2” igre traže “utočište” na privatnim serverima (serverima bez licence za hostovanje igre) jer smatraju da “Goddess of Destruction” update nije ono šta su onio čekivali od igre.

Lineage 2 - Classic

Prolazi i nekoliko godina i NCsoft se napokon odlučuje na potpuno novi potez, ali od strane igračke zajednice očekivan. U pitanju je najava nove verzije igre pod imenom “Lineage 2 - Classic”. Kao što je prvobitno većina igrača očekivala vraćanje u nostalgično doba prvih verzija igre nažalost ni to nije potrajalo. Igrači se susrijeću sa potpuno novim pristupom igri, a zabranjeni program za automatizovanje igre još više uzimaju maha. Dok RMT (Real Money Trades - prodaja virtuelne valute i opreme) doživljava pravi uspon. NCsoft polako dodaje nove opcije i u ovoj verziji, a sa novim opcijama igra polako prelazi na P2W “Pay to Win” - model i sve više pada pod uticaj koliko novca ste spremni da uložite u igru da bi vaš lik bio bolje opremljen.

Dolazi i do nečeg neočekivanog, a to je zatvaranje jednog od zvaničnih “Lineage 2 - Classic” servera pod imenom “Skelth” i to zbog pada populacije na samom serveru. Takva odluka nailazi na burnu reakciju od strane kompletne zajednice jer je to dokaz da ne postoji “siguran” server. Zbog regionalne razlike između servera kompanija (4 GAME) koja ima licencu za EU i Rusiju nije mogla ili jednostavno nije htjela da spoji “Skelth” server sa nekim drugim serverom i tako sačuva progres igrača i zadrži taj dio zajednice.

Nedugo nakon toga najavljuje se još jedna verzija Lineage 2 igre po imenom “Lineage 2 - Essence”.

Lineage 2 - Essence

Ova verzija je jednostavno apsolutni “pobjednik” kada je u pitanju P2W (Pay to Win) uticaj novca na samu igru. Iako je navodno besplatna za igranje, bez novčanog ulaganja vi ne možete osjetiti ni 10% sadržaja igre. Ova verzija nudi automatizovano levelovanje i više podsjeća na mobilnu verziju nego li napravi razlog zašto je Lineage 2 nekada brojao milionski broj igrača. Svaki aspekt igre iziskuje dodatno novčano ulaganje, a broj igrača na tim serverima je čak i manji nego je bio na classic serveru “Skelth” koji se zatvorio. Da bi izbjegli novu osudu zajednice i smanjili zabrinutost igrača od zatvaranja servera, a i povećali novčani prihod dosta često se otvaraju novi “Essence” serveri da bi se nakon nekog perioda spajali međusobno kako bi opstali sa brojem igrača.

Igra je u jednom trenutku brojala milionski broj igrača, da se čak poredila sa popularnom igrom “World of Warcraft”, ali jednostavno se na zahtjeve igračke zajednice nije odreagovalo na ispravan načini zato se igra i našla u ovakvoj situaciji gdje se vjeruje da broj igrača ne prelazi 100,000 i to kada bi računali zvanične i privatne servere.

Verzije igre koje i dalje postoje kao zvanične i za koje postoje zvanični serveri:

Lineage 2 (Goddess of Destruction +)

Lineage 2 Classic

Lineage 2 Essence (Aden)

Budućnost igre zavisi od samog prihodovanja, a da li će odoljeti vremenu i da li je novim generacijama ovakav MMORPG dovoljno privlačan je upitno. Ono šta je sigurno jeste da je NCSoft najavio novu igru koja uveliko podsjeća na ono šta bi trebalo da bude “Lineage 2” nastavak, a to je “Throne & Liberty”.

Bonus video: