Franšize koje su prihodovale najviše novca u istoriji video igara

Neke igre bile su toliko popularne da su prema njima snimljeni filmovi, dok su s druge strane neke od najpopularnijih gejming franšiza svoju popularnost gradile preko (animiranih) filmova na osnovu kojih su napravljene.

3890 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Gejming industrija jedna je od najbrže rastućih na svijetu i procjenjuje se da će do 2025. godine prihodovati čak 300 milijardi američkih dolara. Razvojem tehnologije u proteklih 20 godina, video igre doživjele su pravi bum i postale nezaobilazan vid zabave, ali i vrlo profitabilan biznis.

Od prve interaktivne igrice s elektronskim displejom koja je napravljena 1947. godine, preko prve igrice napravljene isključivo za zabavu (Tennis for Two iz 1957. godine koji se igrao na osciloskopu), pa sve do pojave čuvenih arkada, konzola i PC računara, video igre prošle su kroz izuzetno dinamičnu transformaciju i postale sastavni dio života modernih generacija. Neke igre bile su toliko popularne da su prema njima snimljeni filmovi, dok su s druge strane neke od najpopularnijih gejming franšiza svoju popularnost gradile preko (animiranih) filmova na osnovu kojih su napravljene.

U svoj toj „gužvi“ na tržištu video igara izdvojile su se franšize koje su prihodovale novac izražen milijardama dolara, a te cifre nastavljaju i dalje da rastu. U nastavku slijedi lista top 10 franšiza koje su prihodovale najviše novca u gejming industriji.

1. Super Mario

Super Mario
foto: mario.fandom.com
  • Datum izlaska: 14. jul 1983. godine
  • Ukupan prihod: 38 milijardi dolara

Najpopularniji vodoinstalater na svijetu, ali i zaštitno lice Nintendo konzola, predstavljen je javnosti 1983. godine u arkadnoj igri Mario Bros, prvom naslovu u serijalu Super Mario igrica. Dvije godine kasnije pojavio se čuveni Super Mario Bros. Developer i izdavač ove legendarne igrice je kompanija Nintendo, a upravo je Super Mario Bros najprodavaniji naslov serijala sa 58 miliona prodatih kopija.

2. Call of Duty

Call of Duty
foto: Activision
  • Datum izlaska: 29. oktobar 2003. godine
  • Ukupan prihod: 20 milijardi dolara

Prvi dio Call of Duty izašao je 2003. godine i brzo je naišao na pozitivne reakcije ljubitelja FPS (first-person shooter) žanra. U početku, CoD naslovi fokusirali su se na tematiku iz Drugog svjetskog rata, da bi se kasnije radnja „šetala“ od Hladnog rata, preko futurističkih svjetova, pa sve do dubokog svemira. Igra je u početku bila dostupna samo za PC računare, da bi se kasnije proširila i na konzole.

3. Pokémon

Pokémon
foto: Promo
  • Datum izlaska: 27. februar 1996. godine
  • Ukupan prihod: 19 milijardi dolara

Pokémon je jedna od najpopularnijih franšiza ikada. Prve igrice u ovom serijalu bile su verzije Pokémon Red, Green i Blue koje su izašle 1996. godine za konzolu Game Boy. Developer igre je kompanija Game Freak, dok su izdavači Nintendo i The Pokémon Company. Kreator igre, Satoši Tadžiri, inspiraciju za pravljenje ovog serijala dobio je još u ranom djetinjstvu, kada je često provodio vrijeme u prirodi i sakupljao različite insekte. Satoši je tako došao na ideju da kreira svijet u kojem igrači mogu da sakupljaju i treniraju mala stvorenja i da ih koriste u borbama protiv drugih igrača. Najprodavaniji naslov ovog čuvenog serijala upravo su verzije Red, Green i Blue, koje su zajedno prodate u više od 31 miliona primjeraka.

4. Pac-Man

Pac-Man
foto: Namco
  • Datum izlaska: 22. maj 1980. godine
  • Ukupan prihod: 15,1 milijardi dolara

Pac-Man ili Puck-Man, kako je prvobitno bio nazvan u Japanu, još jedan je nezaboravan klasik u gejming industriji. Napravljen kao akciona igra lavirinta, Pac-Man se i dalje vrlo rado igra. Kreator igrice, Toru Ivatami, želio je da napravi igricu koju će igrati i žene. Iako je prvobitno planirao da igrica bude posvećena modi i šopingu, Toru se na kraju odlučio za hranu, a inspiraciju je dobio kada je u jednom restoranu naručio picu i pogledao u parče pice, nakon čega je odmah dobio ideju kako će igrica izgledati. Developer i izdavač igre je kompanija Namco.

5. Dungeon Fighter Online

Dungeon Fighter Online
foto: Printscreen / freetogame.com
  • Datum izlaska: avgust 2005. godine
  • Ukupan prihod: 15 milijardi dolara

Dungeon Fighter Online je onlajn multiplayer RPG igra smještena u svijetu fantazije koji je kreiran u prepoznatljivom anime stilu. Igra je izašla 2005. godine, a i danas je vrlo popularna, što pokazuje podatak da njena igračka baza broji preko 850 miliona igrača. Developer i izdavač igre je kompanija Neople.

6. Serijal Wii igara

Wii games
foto: Nintendo
  • Datum izlaska: 19. novembar 2006. godine
  • Ukupan prihod: 14,8 milijardi dolara

Wii igrice bile su pravi hit kada je izašla konzola Nintendo Wii. Najpoznatiji naslovi iz serijala Wii igara su Wii Sports i Wii Fit. Wii Sports je jedna od najprodavanijih igrica ikada s brojkom od 82,9 miliona prodatih kopija.

7. Space Invaders

Space Invaders
foto: Square Enix
  • Datum izlaska: 1978. godina
  • Ukupan prihod: 13,4 milijardi dolara

Space Invaders je arkadna igra koju je dizajnirao Tomohiro Nišikado. Riječ je o prvoj fiksnoj pucačini (fixed shooter) iz „shoot 'em up“ žanra koja je bila jedna od najboljih u svojoj eri. Igrač upravlja horizontalno svemirskim brodom koji ispaljuje laserske zrake kako bi uništio druge brodove i vanzemaljce, dok istovremeno mora da izbjegne da bude pogođen njihovim projektilima.

8. Dragon Quest

Dragon Quest
foto: Square Enix
  • Datum izlaska: 27. maj 1986. godine
  • Ukupan prihod: 12,9 milijardi dolara

Dragon Quest je japanska igra uloga (role-playing) koja je izašla 1986. godine. Igrica ima 11 djelova i brojne spin-off verzije. Jedan od kreatora Dragon Quest-a je Akira Torijama, koji je poznat po tome što je radio i na serijalu Dragon Ball. Serijal Dragon Quest igrica uveo je brojne zanimljivosti i imao je značajan uticaj na razvoj drugih naslova u „role-playing“ žanru.

9. Street Fighter

Street Fighter
foto: jogandoatemorrer.blogspot.com
  • Datum izlaska: 30. avgust 1987. godine
  • Ukupan prihod: 12,2 milijardi dolara

Street Fighter je bez sumnje jedan od klasika u žanru borilačkih igara. Prvi dio ove franšize izašao je 1987. godine, nakon čega je uslijedilo još šest nastavaka iz glavnog serijala, kao i različite spin-off i crossover verzije. Najprodavaniji dio franšize je Street Fighter 2 iz 1991. godine. Ovaj dio prodat je u 15 miliona kopija i postavio je nove standarde u žanru borilačkih igara „jedan na jedan“.

10. CrossFire

CrossFire
foto: Smilegate Entertainment
  • Datum izlaska: 3. maj 2007. godine
  • Ukupan prihod: 12 milijardi dolara

CrossFire je onlajn taktička pucačina iz prvog lica koju je razvila kompanija Smilegate Entertainment. Igrica je napravljena samo za PC računare, a izašla je 2007. godine, prvo u Južnoj Koreji, da bi četiri godine kasnije postala dostupna i za region Evrope. Zbog izuzetne popularnosti u Aziji, konkretno u Kini i Južnoj Koreji, CrossFire brzo je postao najigranija igrica na planeti prema broju igrača, uz čak milijardu igrača iz 80 različitih zemalja.

Bonus video: