Foto: Shutterstock

Masakriranje omiljene igrice

Uz rankiranu igru ovaj peč donosi i profile igrača kao i rank listu, poliranje sitnih bagova i izmjene u glavnoj kampanji i njenim mapama

7082 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Blizzard je prije sedmicu dana izbacio najnoviji peč za WarCraft 3 - Reforged (WC3R) koji igračima konačno omogućava rankiranu igru koju smo dugo iščekivali. Osim rankirane igre, Blizzard je najavio još mnogo noviteta, kao i da ovo nije jedini peč koji planiraju izbaciti ove godine.

WarCraft 3 - Reforged
foto: Printscreen

”Prošlo je dosta vremena od kada smo posljednji put ažurirali WC3R. Mnogi od vas zahtijevali su da podržimo neke od karakteristika koje su bile dio originalnog WC3 iskustva”, tvrde iz Blizardovog tima, objavili su i listu nadolazećih promjena.

Uz rankiranu igru ovaj peč donosi i profile igrača kao i rank listu, poliranje sitnih bagova i izmjene u glavnoj kampanji i njenim mapama. Blizzard kaže da planira izbaciti još nekoliko pečova do kraja godine, ali i da jedva čekaju svoje riječi potkrijepiti djelima. Planiraju testirati svaku verziju odnosno peč dvije do tri sedmice prije nego li se odluče izbaciti novi.

WarCraft3 - Reforged

WarCraft 3 - Reforged je 2020. godine izašao i do danas je na veoma lošem glasu. Igra je u svojim trejlerima obećavala:

- potpuno remodelovane karaktere i animacije

- preuređene mape i kampanje

- unaprijeđen “world editor” (mjesto za pravljenje novih mapa)

- 4K rezoluciju i još nekoliko sitnica među kojima i ponovno snimani glasovi za karaktere.

Jedna od glavnih motivacija bila je povezivanje starog WC3 sa onlajn igrom uloga za više igrača (MMORPG) svijetom warkrafta (WoW) koji je daleko napredovao u odnosu na svoju RTS matricu.

Blizard je podbacio, i te kako je podbacio. Ne da nije ispunio svoja obećanja, već se ispostavilo da nikada nije imao ni namjeru. Budžet za WC3R je bio toliko skraćen da zbog oskudnih resursa programeri nijesu mogli napraviti ni petinu onoga što su fanovi širom svijeta nestrpljivo iščekivali. Ovo je rezultiralo masovnim zahtjevima za povraćaj novca što je, opet, udarilo na budžet dvije decenije stare igre.

Čak i kada sam sve ovo stavio sa strane i odlučio napustiti “Reforged” projekat te se zadovoljiti originalnom WarCraft 3 verzijom iz 2002. godine naišao sam na prepreku koja predstavlja najveći problem za sve WC3 fanove. Stara verzija igre više ne postoji, ostala je samo “Reforged” verzija koju iako ugasite u opcijama igre ne vrate vam se opcije koje su 20 godina radile bez problema poput: klanova, automatskih turnira, LAN igre, rankirane igre, rank liste, prilagođene kampanje i mnoge druge. Dakle ne samo da sam dao 30 eura za totalno razočarenje od igrice, već sam usput izgubio i igru koju sam posjedovao i u kojoj sam uživao skoro dvije decenije!

To nije sve… razočarenje i bijes u meni kulminirao je kada sam uvidio da je Blizzard odlučio otuđiti rad i trud programera širom svijeta koji su stvaranjem novih kastom mapa držali WC3 u životu svih ovih godina. Objavili su da svaka takva mapa pripada samo i isključivo Blizzard kompaniji. Ovo je njihov odgovor na mapu DotA koja je svojom popularnošću i Blizardovim neinteresovanjem stvorila nekoliko drugih igara poput LoL, Dota2 i stvorila probleme oko vladavine prava između kompanija Riot, Valve i Blizzard. Sve ovo me dovodi na zaključak da je Blizzard kompanija koja na prvom mjestu stavlja profit, a svoje potrošače i gejming zajednicu daleko iza njega.

Activision je uništio Blizzard

WC3 igrači imaju pravo biti ogorčeni. Ocjena od 0.5 na metakritici je više nego zaslužen odgovor na totalno masakriranje naše omiljene igrice. Ali WC3R nije prva žrtva miješanja kompanije Activision u Blizardove decenijama stare igre. Tokom posljednjih nekoliko godina, pogotovo nakon odlaska glavnih direktora Krisa Metzena i Majka Morhejma stvari su naglo krenule nizbrdo. Activision Blizzard kompanija je posebno pogriješila kada je otpustila nekoliko radnika nakon rekordnog profitiranja kao i banovala profesionalnog igrača Hearthstone igrice Blicunga nakon njegove izjave da podržava demokratski pokret u Hong Kongu.

Naravno ovo nije zaustavilo vjerne Blizardove igrače poput mene da nastavimo igrati naše omiljene igre. Neće zaustaviti ni prodaju miliona kopija Diablo 4 igre koja uskoro izlazi što potvrđuje i nedavno objavljen podatak da je Diablo Immortal već zaradio 25 miliona dolara. Ali zauvjek će ukaljati obraz ove kompanije koja je smatrana najboljom kompanijom svih vremena u svijetu PC gejminga jer su zaista to i bili. Dominirali su gejming industrijom pune dvije decenije i najvažnije od svega, tretirali su svoje fanove kao dio tima bez kojeg se ne može ići naprijed. Activision kompanija koja je nakon odlaska glavnih direktora “spasila” Blizzard je toj uglednoj kući zaista ocrnila obraz za sva vremena.

WC3R
foto: Shutterstock

Prije nego nastavim sa detaljima najnovijeg peča, želim napomenuti i da je trenutni Blizardov tim programera umiješan u neku zavrzlamu optužbi maltretiranja na radu koja je rezultirala u dvije odvojene tužbe, suđenja, kao i potpunu investigaciju kompanije.

WarCraft 3 - Reforged 1.33.0 bilješke:

1.Rankirana igra

- Sada možete birati između rankirane ili nerankirane igre.

- Postoje sezone. Na kraju svake sezone rank lista se resetuje i igrači mogu vidjeti svoju istoriju gejmova putem svojih profila i rank liste.

- MMR poeni su odvojeni za svaku rasu, uključujući i random.

- Da biste bili rankirani morate odigrati pet plasman gejmova po rasi.

- Nakon odigranog rankiranog gejma igra vas odvodi na post gejm ekran koji pokazuje vašu MMR promjenu i rank.

- Postojeći rankovi su (od najgoreg do najboljeg):

-Unranked

- Combatant

- Challenger

- Rival

- Duelist

- Elite

- Gladiator

- Champion

2. Rank lista

- Igrači sada mogu vidjeti svoj rank na rank listi kojoj mogu pristupiti putem “Versus” ekrana.

- Na rank listi postoje filteri koji olakšavaju sortiranje poput filetra za imena igrača, rase kao i moda igre.

3. Profili igrača

- Svom profilu pristupate pritiskom desnog klika na ikonu igrača u donjem desnom uglu ekrana.

- Profilu drugih igrača pristupate pritiskom desnog klika njihovog imena te odabirom “view profile” opcije.

4. Reforged kampanja

- Brojne izmjene i eliminisanje bagova u nekoliko mapa tokom kampanje.

Lično iskustvo

WarCraft 3 je igra mog djetinjstva isto kao i što je Blizzard kompanija mog djetinjstva. Ne prođe dan da ne zaigram neku od njenih igara ili bar verziju nastalu od istih (Dota2). Skoro 20 godina igram WC3 i njegove kastom mape i kampanje i bez obzira na novonastalu situaciju sa Activision kompanijom ne planiram prestati uživati u ovom behemotu od igrice. Imam na svom kompjuteru nekoliko krekovanih verzija starog WC3 prije reforged verzije koje upalim kada se uželim nekih starih kampanja ili mapa iz djetinjstva ili me pak uhvati ona neizbježna nostalgija nedjeljom ujutro. Mnogo inspiracije za svoja djela, strategije u igri Dota 2 kao i neke odluke u stvarnom životu donio sam upravo na osnovu Blizardovih remek-djela poput warkrafta trojke. Mislim da je i sam Activision shvatio da ne može ići naprijed ukoliko se ne posveti starim gemovima kompanije koju je preuzeo. Voditi kompaniju kakva je Blizard nije lak posao, pogotovo u 2022. godini kada je potražnja za novim stvarima ogromna i malo ko ima strpljenja ili potrebe zaista provoditi vrijeme u starijim remek djelima originalne kompanije. Ovaj 1.33.0 peč je dašak svježeg zraka kada je u pitanju svijet warkrafta. Činjenica da su programeri najavili još nekoliko takvih do kraja godine je takođe veoma dobra vijest. Možda se WC3R ipak vrati na pravi put i obnovi slavu svog originalnog djela putem ovih pečova te ostane jaka konkurencija u RTS svijetu gejminga koji uskoro dobija potpuno novu igru proizvedenu od strane programera originalnog Starkrafta i Warkrafta, takozvani “Stormgate”.

Nadam se uspješnosti obje igre kao i mnogim odigranim gejmovima u istim!

Bonus video: