Foto: Printscreen

Najuzbudljivija i najkompleksnija borilačka video-igra

Koncept igre je nenadmašiv po svojoj dubini i kompleksnosti, a muzika i zvuk ne zaostaju za samom igrom ni za jedan jedini korak

13171 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Uprkos konzistentnim pozitivnim kritikama i komercijalnom uspjehu Tekken (eng. “Iron Fist”) nije bila baš najpopularnija takmičarska video-igra kroz svoju istoriju. Bilo je tu uspona i padova, ali zahvaljujući neumornom timu iz Japana ‘’Namco” (danas ‘’Bandai Namco”), koji je uložio puno truda i ljubavi kroz skoro 30 godina postojanja ove borilačke video igre, danas teško možemo da ga ne smatramo najuzbudljivijom, najkompleksnijom i za oko najljepšom borilačkom video-igrom na svijetu.

Nakon pet godina od svog izdanja Tekken 7 ima jaku onlajn zajednicu, prodaja dostiže rekord od devet miliona prodatih primjeraka. Ta cifra i dalje raste, a takmičarska i profesionalna scena nije bila nikad bolja i jača. Ako ste odlučili da posvetite svoje vrijeme igrajući borilačku video-igru, Tekken 7 je pravi izbor.

tekken 7
foto: Printscreen

REALIZAM U NADREALNOM

Bez sumnje Tekken 7 je grafički najviše prilagođen simulaciji borbe, a zbog animacija udaraca i 3D kretnje izdvaja se od konkurenata.

Koncept igre je nenadmašiv po svojoj dubini i kompleksnosti, a muzika i zvuk ne zaostaju za samom igrom ni za jedan jedini korak. Borba u Tekkenu je u svom korijenu uvijek bila mnogo bliža realnom svijetu borilačkih sportova nego što je to ikada prije viđeno u jednoj video-igri, jer su borbe u drugim igrama više podsjećale na borbe u crtanim filmovima. Čak i simulacije borilačkih sportova nisu imale tako realnu animaciju udaraca. Dok su godine prolazile, Tekken je sve više odskakao od te animirane atmosfere i borba je sve više ličila na onu živopisnu iz kungfu filmova. Ono što je privuklo mnogo ljudi da zaigraju Tekken je prezanimljivi fiktivni i nadljudski aspekt igre u kombinaciji s realizmom pravih borilačkih sportova kao što su kungfu, boks, kik-boks, muay thai, borilački sambo, kapuera, džudo, rvanje, karate, tekvando, aikido... Većina poteza u Tekkenu već postoje u pravim borilačkim sportovima i jedan potkovan poznavalac borilačkih sportova ih može sve prepoznati i nazvati pravim imenom. Za programiranje udaraca angažovani su pravi borci iz određene svere borilačkih sportova, da bi sve izgledalo mnogo realnije. Upravo je to lansiralo Tekken u sami vrh borilačkih video-igara.

ŠIROKA LEPEZA IZBALANSIRANIH KARKTERA

Karakteri su najbitniji faktor u borilačkim video-igrama, oni odlučuju koliko će video-igra uživati popularnost. Recept leži u broju različitih stilova borbe i kontrasti u dizajnu karaktera. S paletom od 51 karaktera, Tekkenu 7 ima sve to u izobilju. Koliko god da imate specifičan ukus, lako možete naći karakter koji vam se sviđa i s kojim se na neki način povezujete. A tu su takođe i gostujući karakteri koji su veoma dobro integrisani u samu video-igru: Geese (“King of Fighters), Akuma (“Street Fighter”), Noctis (“Final Fantasy VII”) i Negan (“Walking Dead”). Igračima s vrlo specifičnim preferencama pružiće bezbroj opcija kroz oblačanje vašeg karaktera, kojem možete da mijenjate skoro sve, od frizure do odjeće i obuće. I kroz dostupne modove, možete da prilagodite dizajn karaktera i staze na kojima se bori potpuno po vašem ukusu, ali isto tako uvijek možete ostati vjerni prepoznatljivom originalnom dizajnu karaktera.

Veliki broj karaktera ne znači mnogo ako se samo nekolicina karaktera izdvaja po snazi u takmičarskom formatu. Imamo dosta velikih naslova u svijetu borilačkih video igara koji imaju problem dominacije određenih karaktera. Ovo nije slučaj u Tekken 7. Iako postoji mišljenje da su neki karakteri bolji od drugih, generalno je mišljenje da su karakteri izbalansirani i jedino što vas može zakočiti u napretku nije karakter kojeg odaberete, već je presudan nivo vještine, koji se lako prenosi s karaktera na karakter. Ne pobjeđuje karakter, već igrač. Ovoj činjenici ide u prilog da je paleta korišćenih karaktera na najvećem takmičarskom nivou jako šarena, i skoro da nema zapostavljenih karaktera, iako ih ima 51. Svaki karakter ima svoje prednosti i mane, ali nisu toliko izražene, i svaki karakter može da se nosi s određenom situacijom i izazovom. Sav teret pada na vašu igru i znanje, a ne na izbor karaktera.

Branko Jugović
Branko Jugovićfoto: Miloš Todorović

TEKKEN SE MIJENJA, DOK VJEŠTINA OPSTAJE

Tekken 7 nije baš najnoviji naslov, star je pet godina (PC/PS/Xbox), odnoso sedam (arkadni aparati). Doživio je svoje izmjene kroz četiri sezone, ali ova igra konstantno evoluira i igrači uvijek traže nove strategije i pristupe. I što je uvijek bio slučaj s Tekkenom, znanje i vještine koje steknete u jednom od naslova Tekkena lako se prenose na sljedeći, tako da ih nikada nećete morati učiti ispočetka.

tekken 7
foto: Printscreen

Tekken u bazi ostaje vjeran fundamentalnim vještinama koje ostaju tradicionalno prikovane za igru još od 1994. godine, kada je izašao prvi naslov ove franšize. Iako se individualna lista poteza svakog od karaktera mijenja, to nisu drastične izmjene i uvijek ćete imati vremena da se brzo adaptirate na te izmjene. Ako investirate svoje vrijeme u Tekken 7, bićete i te kako spremni da se suočite s izazovima sljedećeg Tekken naslova.

KOMPLEKNOST, DUBINA I IZAZOV

Kompleksnost i dubina koncepta igre u Tekken 7 je ono što vašem egu neće nikada dozvoliti da kažete da ste vrhunski igrač, već vas gurati da budete sve bolji i bolji. Tekken 7 je poznat kao daleko najteža borilačka video-igra. Raspolaže paletom od 51 karaktera i svaki posjeduje od 100 do 200 poteza, dok “Mortal Kombat” i “King of Fighters” broje 30-35 unikatnih poteza po karakteru, a “Street Fighter” svega 15-20. Kao kompetentan igrač, pored znanja svog karaktera, morate da poznajete i tih 50 ostalih i njihove poteze, da vas ne bi uhvatili nespremnog. Ako ne poznajete protivnikovog karaktera, njegove poteze i kako se igra, to vam je kao da igrate neki zamišljeni šah, gdje ne znate kuda i kako mogu da se kreću protivnikove figure, ali on zna kako i kuda mogu da se kreću vaše. I koliko god da ste dobar šahista, vaš protivnik je u velikoj prednosti. Što bi rekao moj drug, Andrija Midžor (crnogorski reprezentativac u Tekken 7 - 2021), na konto toga što nema više predanih Tekken igrača u Crnoj Gori: ‘’Zamisli šah gdje samo pravila učiš 2000 sati”.

tekken 7
foto: Printscreen

Osnovne tehnike u Tekken 7 su ujedno i najnaprednije i uče se godinama i teško se usavršavaju.

”Korean back-dash” je recimo tehnika kretanja koja vam na početku neće nimalo biti laka za savladati, a obavezna je lekcija. Zahtjeva vrlo preciznu komandu koja se brzo izvodi i može vam na početku izazvati čak i bol u prstu, šaci ili ruci dok se ne naviknete na mehaniku. U ovom tekstu neću imati prostora da vam objasnim kako se izvodi, ali možete izguglati. Pored toga Tekken je specifičan što možete da se krećete lijevo i desno (naprijed i nazad), i od ekrana i ka ekranu, po dubini staze (kretanje sa strane). To kretanje sa strane je vrlo unikatno za jednu borilačku igru, jer su najveći naslovi u ovom žanru 2D (samo kreteanje lijevo i desno): “Mortal Kombat”, “Street Fighter”, “King of Fighters”, “Super Smash Bros”... Ovo 3D kretanje daje mnogo više slobode i otvara vrata strategijama koje je nemoguće primjeniti u 2D borbama.

Tekken 7 se igra na 60 FPS (u jednoj sekundi ima 60 frejmova) i tako osnovna jedinica mjere brzine poteza se mjeri u frejmovima.

”Punishment” (kažnjavanje protivnika) zahtjeva od vas da poznajete frejmove poteza, to jeste, koliko frejmova treba vašem potezu da se izvede, i koliko treba frejmova protivniku da se vrati u blok nakon što vi izblokirate njegov napad. Kada naučite ove podatke o frejmovima, tek onda možete početi koristiti optimalan “punishment” koji je fundamentalna vještina.

Ako se ne izvještite da reagujete na poteze od 23 frejma ili više (otprilike trećina sekunde), nećete imati šansi čak ni protiv amatera. Potezi od +23 frejma se smatraju vidljivim, i ako ne uspjevate da odreagujete na njih, nanose veliku štetu (primjer: “snake edge” i bacanja).

tekken 7
foto: Printscreen

U Tekken 7, razlika između početnika i amatera je ogromna. Amater možete biti i nakon tri godine predanog igranja, jer jedan amater mora da poznaje sve osnovne tehnike u dobroj mjeri. Isto tako možete biti i početnik dugi niz godina, ako se ne informišete dovoljno o samoj igri i savladate osnovne tehnike. Put od početnika do amatera je presudan, i tu se lomi ko će istinski uploviti u ovaj svijet, a ko će ga samo okrznuti.

Još jedna činjenica koja ide u prilog kompleksnosti ove video igre je jedna možda i trivijalna mehanika koja vas može skupo koštati ako je ne savladate. Radi se o “samo” dvadesetak vrsta ustajanja s poda. Kada vas protivnik obori na pod ili nokautira, imate oko 20 načina da ustanete, i svako ima svoje zašto i kako. Ako u pogrešnom momentu ustanete na pogrešan način, protivnik vas može žestoko kazniti.

tekken 7
foto: Printscreen

Komboi (više vezanih udaraca čiji niz protivnik ne može da prekine) su krucijalni i sastavni dio igre i nose veliki komad štete koju zadajete protivniku, međutim, za prve komboe ćete morati da uđete u “Practice” mod i dobro zagrijete stolicu. Pa onda, kad usavršite osnovni kombo, prelazite na dorađivanje i učite sve teže i naprednije komboe, kako biste nanosili što veću štetu. Neki komboi su toliko teški, da ćete ih prvih godina igranja vašeg karaktera potpuno preskakati, a nije ni rijetkost da profesionalci pribjegavaju lakšim i pouzdanijim komboima. U Tekken 7 imamo klasični “juggle” kombo, kada žonglirate protivnka u vazduhu, pa zatim kada protivnik udari u zid, primjenjujemo “wall combo”, gdje protivnika nastavljate da udarate na zidu. Da bi se protivnik lijepo “zalijepio” za zid, i da biste mogli da izvedete “wall combo” vi morate uvijek da optimizujete “juggle” kombo koji prethodi zidu, i da ga skraćujete, odnosno produžavate, zavisno koliko ste daleko od zida.

Iako se od vas traži da poznajete mnoge karaktere, da biste mogli od njih da se branite, igra vam dozvoljava da usavršite svega nekoliko karaktera. Zato u Tekken 7 čak i profesionalni igrači na takmičenjima igraju najčešće s jednim karakterom po kojem su prepoznatljivi.

Eventualno imaju još jednog ili maksimalno dva karaktera u rezervi (“pocket” karakteri) za iznimne situacije, ali to nije nešto uobičajeno. Nije da ne umiju da igraju i s ostalima, ali protiv najboljih igrača se uvijek bira karakter s kojim ste najbolji.

tekken 7
foto: Printscreen

GOSPODAR 3D FIGHTERA

Iako postoji puno borilačkih video igara (“fightera”), samo se jedna izdvaja u smislu 3D kretanja. Tekken 7 u ovom smislu nema alternativu. Tu je svakako “Soul Calibur 6”, koju je radio isti developer za Tekken 7, koja nažalost, ima malu bazu igrača i nikada nije bilo više od 500 igrača online. Tu imamo i “Virtua Fighter 5”, reizdanje igre koja je stara skoro 20 godina, ali brzo zaboravljena nakon što je izašla je 2021. godine. Tu je i Dead or Alive 6. Ali, da budemo iskreni, ni jedna od ovih igara ne nudi skockanost, animacije, zvuk i uzbudljivost, a samim tim ne uživaju popularnost kao Tekken 7. Za sada je Tekken 7 jedini razlog zašto 3D aspekt borilačkih video igara i dalje živi. Tekken 7 je zlatni naslov u ovoj predivnoj franšizi. Uprkos svojoj nevjerovatnoj kompleknosti, uspjeva da privuče širu publiku i one koji žele samo da se zabave. Ali, za one koji nisu pošli dugim i čarobnim putem “čelične pesnice” i zaronili dublje u svijet Tekkena, ostaće mnogo više nego što se oku čini.

Bonus video: