Foto: Printscreen

Pokušaj da gejming zajednica zaboravi greške?

Kompanija “NCSoft” najavljuje novu revoluciju u svijetu MMORPG (Mass Multiplayer Online Role-playing Games)

8386 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Nakon lansiranja njihove prve igre “Lineage” u aprilu 2001. godine Južno-Korejska kompanija “NCSoft” najavljuje novu revoluciju u svijetu MMORPG (Mass Multiplayer Online Role-playing Games). Za one koji možda ne znaju NCSoft stoji iza velikog broja popularnih igara kao što su “Lineage2”, “City of Heroes”, “Wild Star”, “Blade & Soul”, “Guild Wars”, “Guild Wars 2”, “Aion”, ali ovaj put pričamo o novom naslovu.

O čemu se zapravo radi, po informacijama sa glavnog sajta, NCSofta Throne & Liberty je nova revolucionarna MMORPG igra koju kompanija NCSoft najavljuje kao “next gen” to jeste nešto apsolutno novo i revolucionarno u tom žanru. Izlazak igre je najavljen za četvrti kvartal 2022. godine, ali činjenica je da su projekti od strane NCSoft-a često imali odlaganja ili čak bili potpuno otkazani.

“Throne & Liberty”
foto: Printscreen

Što se tiče “Throne & Liberty” nadamo se da nije takav slučaj, jer ono šta ohrabruje jeste da je igra planirana za platformu “Steam” i da će biti dostupna “worldwide”- svim regionima od samog starta.

Igra je takođe planirana i za Play Station 4 i 5 konzolu, ali “cross play” neće biti moguć, što znači da se PC igrači neće miješati sa igračima konzola. Po dosadašnjim informacijama igra neće imati “class base system”, već će više ličiti na model igara poput “New World”, tj. moći ćete da levelujete oružje i na takav način mijenjate svoju klasu po potrebi. Takav model će smanjiti potrebu da kreirate alternativne likove i jednostavno se fokusirate na jednog. Za razliku od drugih MMORPG igara “Throne & Liberty” neće imati klasične “mountove” već će svaki karakter imati opciju da se transformiše u jednog, nešto poput druida iz igre “World of Warcraft”.

Veliki broj gejmera i MMOPRPG zajednica ovu igru zove “Lineage3” i za takvo nešto postoji dosta razloga. Da bi razumjeli zašto igra koja se zove “Throne & Liberty” ili “TL” se upoređuje sa nastavkom “Lineage” franšize, morate razumjeti proces koji traje više od jedne decenije. NCSoft je u nekoliko navrata najavljivao “Lineage3” kao nešto što je trebalo da bude projekat koji bi zaživio već 2011. godine, ali se to, nažalost, nikada nije desilo. Nakon toga se pominjao i “Lineage Eternals” tačnije “Project TL” koji je ličio na igre poput “Lost Ark”, “Diablo” i “Path of Exile”, ali nažalost to je igra o kojoj se takođe samo priča preko 10 godina i ona nikada nije prošla dalje od procesa “closed Bete” u 2016. godini - zatvoreni krug testiranja igre.

“Throne & Liberty”
foto: Printscreen

Iako “NCSoft” tvrdi da ovo nije nastavak “Lineage” franšize ne možemo ignorisati činjenicu da je sličnost između “Throne & Liberty” i “Lineage2” prevelika. Već u samom traileru, a takođe i na društvenim mrežama “NCsoft-a” se pojavljuju poznata oružja iz igre “Lineage2”, počevši od “Bow of Peril” (Lineage2) koji je u “T&L” prikazan pod nazivom “Shadow Hunter’s Bow”, “Sword of Damascus” (Lineage2) koji je u “T&L” prikazan pod nazivom “CorneliusSword of Mutilation”, sličnost je svakako vidljiva kod velikog broja oružja i same tematike igre.

“Throne & Liberty”
foto: Printscreen

Međutim NCSoft navod i da je ovo poseban naslov i da ima posebnu i odvojenu priču od “Lineage” franšize. Oružja su povezana sa glavnom pričom igre, a zanimljiv je i podatak da će vremenski uslovi unutar igre takođe uticati na performans oružja. Dakle, ako, na primjer, koristite luk i strijelu brzina vjetra će uticati na brzinu i preciznost strijele, dok recimo ako po kišnom vremenu koristite određeni “spell” tj. magičnu vještinu, ona mijenja efekat. Svi ovi podaci ohrabruju, ali nebi bilo prvi put da neka kompanija ne ispuni očekivanja igrača.

Ono čega se igrači najviše boje u vezi sa samom igrom jeste P2W (pay to win) to jeste uticaj novca na samu igru, uzevši u obzir činjenicu da je “Lineage2” na kraju završila kao igra s dosta problema po tom pitanju. Da li je ovo zaista nastavak “Lineage” franšize, ali pod novim imenom - “Throne & Liberty” ili pokušaj da gejming zajednica zaboravi greške koje su urađene sa prethodnim naslovima i da jednostavno pruži potpuno svjež početak i novu šansu dobro zamišljenom MMORPG naslovu.

Ostaje nam da sačekamo kraj godine, a po komentarima i reakcijama na društvenim mrežama igrači ne mogu da iščekaju zvaničan izlazak igre.

Bonus video: