„Katedrala Counter-Strike-a“ spremna za spektakl!

Od 2021. godine poznat kao Intel Extreme Masters Cologne, jedan od najznačajnijih turnira u disciplini Counter-Strike: Global Offensive ima posebnu težinu zbog duge tradicije, velike podrške Counter-Strike zajednice, vrijednog nagradnog fonda, značajnih poena za ESL Pro Tour i HLTV rangiranja.

6358 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Prošlo je tri godine od kada su fanovi Counter-Strike-a posljednji put imali priliku da prisustvuju uživo možda i najznačajnijem grend slemu u ovoj e-sportskoj discplini – ESL One Cologne. U julu će gejmeri i gejmerke konačno ponovo moći da uživaju u spektakularnim mečevima koji se organizuju u Lanxess areni, inače poznatoj i kao „Katedrala Kantera“. Od 2021. godine poznat i kao Intel Extreme Masters Cologne (nakon partnerstva realizovanog između poznatog njemačkog e-sports brenda ESL Gaming i kompanije Intel), ovaj turnir ima posebnu težinu zbog duge tradicije, velike podrške Counter-Strike zajednice, vrijednog nagradnog fonda, značajnih poena za ESL Pro Tour turnire i HLTV rangiranja.

ESL/IEM Cologne turnir organizuje se još od 2014. godine. Kako pojašnjava urednik ESL Gaming portala, Vasilis Kalfountzos, turnir je te 2014. godine označio novu eru u razvoju profesionalne Counter-Strike: Global Offensive scene. Organizovan u prelijepom izložbenom centru „Koelnmesse“ kao dio tadašnjeg Gamescom-a, ESL One Cologne je tada privukao preko 2 miliona onlajn gledalaca iz raznih djelova svijeta, a oni koji su imali priliku da prate turnir na licu mjesta uživali su u jedinstvenoj atmosferi u prepunoj dvorani. Za tadašnji nagradni fond borile su se, između ostalih, ekipe Ninjas in Pyjamas, Fnatic, Team Dignitas, Virtus.pro i NAVI. Premiju od 100 000 američkih dolara i posebno mjesto u istoriji CS:GO osvojio je tada tim Ninjas in Pyjamas.

Od 2015. godine, turnir ESL One Cologne organizuje se u kelnskoj „Lanxess“ areni, koja je, kako svjedoči Graham Ešton iz The Esports Observer-a, postala poznata kao „Katedrala Kantera“ zahvaljujući e-sportskom komentatoru Polu „Redeye“ Šaloneru (Paul Chaloner) koji je prvi „skovao“ ovaj termin. Keln je, naravno, poznat po čuvenoj katedrali koja se od 1996. godine nalazi na listi Svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a i koja je jedno od najposjećenijih istorijskih zdanja u Njemačkoj. Komentator je metaforično označio Lanxess arenu kao „sveto mjesto“ za sve fanove Kantera, ali i kao najpopularnije mjesto za ovu disciplinu, što ona definitivno i jeste. Ela Mekonel (Ella McConnell) prenijela je informaciju da je ESL One Cologne 2015. godine postao tada „najveći i najgledaniji turnir u CS:GO“ s preko 27 miliona onlajn pratilaca i preko 11 000 prisutnih u čuvenoj dvorani. Brojke su od tada nastavile da rastu sve do neočekivane pandemije korona virusa.

Zbog pandemije korona virusa, čuveni grend slem se dvije godine zaredom održavao bez prisustva publike. Ove godine, konačno, „Katedrala Kantera“ spremna je za veliki spektakl uz prisustvo publike koji će se održati u periodu od 5. do 17. jula. Karte su u trenutku pisanja članka skoro već pa rasprodate, pa se može očekivati i da ostatak „plane“ ubrzo.

IEM Cologne 2022 imaće tri faze: doigravanje, grupnu i plejof fazu. Petog i šestog jula organizovaće se doigravanje, u kojem će učestvovati 16 timova, među kojima su i poznata imena: Team Vitality, Heroic, mibr, BIG Clan i Team Spirit. U fazi doigravanja, prvi mečevi igraju se na jednu pobjedu („best of 1“), a ostali na dvije pobjede (tzv. „best of 3“ ili Bo3 sistem). Od 16 timova, 8 će nastaviti borbu za trofej kroz grupnu fazu, za koju su se već izborili: NAVI, Nip, G2 i ENCE (grupa A); odnosno Faze Clan, Team Liquid, Cloud9 i FURIA (grupa B). U grupnoj fazi formiraju se dvije grupe od po 8 timova, mečevi se igraju na dvije pobjede, a ispadaju one ekipe koje budu poražene dva puta (tzv. „double elimination system“). Nakon grupne faze, dva tima idu direktno u polufinale, a četiri ekipe će snage odmjeravati u četvrtfinalnim mečevima. Mečevi plejof faze (15-17. jul) igraju se na dvije pobjede, a veliko finale na tri pobjede („Bo5“ sistem). Premija za prvoplasiranu ekipu ove godine iznosi 400 000 američkih dolara i 1800 ESL Pro Tour poena.

Da li će legendarni 32-godišnji Finn "karrigan" Andersen uspješno predvoditi ekipu broj 1. na svijetu (Faze Clan) do još jednog istorijskog pehara u ovoj sezoni, a nakon osvajanja IEM Katowice 2022 i PGL Antwerp 22, ili će se istorija gorkih poraza od američke ekipe Cloud9 ponoviti? Da li će NAVI uspjeti da odbrani titulu i osvoji još jedan veliki trofej nakon BLAST Premier Spring Finals 2022 ili će se G2 osvetiti za prošlogodišnji poraz u Kelnu? Ostaje da se vidi ko će ispisati nove stranice CS:GO istorije u čuvenoj „Katedrali Kantera“!

Bonus video: