Monako osvojio profesionalni šampionat u eFudbalu

Francuzi su nakon dva izgubljena finala uspjeli da iz trećeg pokušaja dođu do titule prvaka i podignu pehar namijenjen najboljem profesionalnom klubu u eFudbalu.

2822 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Konami Digital Entertainment
Foto: Konami Digital Entertainment

Završena je još jedna sezona najprestižnijeg i najkvalitetnijeg turnira u eFudbalu (eFootball Championship Pro). Novi šampion Evrope je francuski klub Monako, koji je u finalu savladao Bajern Minhen rezultatom 2-0 u pobjedama (1-0; 5-4). Francuzi su tako nakon dva izgubljena finala uspjeli da iz trećeg pokušaja dođu do titule prvaka i podignu pehar namijenjen najboljem profesionalnom klubu u eFudbalu. S druge strane, njemački predstavnik, koji je ovaj šampionat osvojio prije dvije godine, morao je da se zadovolji drugim mjestom.

Format takmičenja osmišljen je tako da svaki klub ima tri igrača koji igraju „1 na 1“ protiv igrača iz drugog tima. Kada je riječ o nokaut fazi, pravilo je da se mečevi igraju na dvije pobjede, a ukoliko rezultat meča bude neriješen u regularnom dijelu, igraju se produžeci. Ako pobjednik ne bude poznat ni nakon produžetaka, izvode se jedanaesterci.

Bajern Minhen i Monako su do finala morali da idu „dužim“ putem. Bajern je u četvrtfinalu bio bolji od Barselone (2-0 u pobjedama), dok je Monako istim rezultatom slavio protiv Galatasaraja. U polufinalu su ih čekali Seltik i Roma, koji su se u ovu fazu plasirali direktno kao najbolji klubovi u svojim grupama.

Bajern je uz dosta poteškoća izbacio Seltik (2-1 u pobjedama), a nešto lakši zadatak imao je Monako, koji je protiv Rome slavio 2-0 (rezultati mečeva: 4-2; 2-1).

Posljednjeg dana turnira igrao se meč za treće mjesto, kao i veliko finale. Seltik je u vrlo zanimljivom duelu bio uspješniji od Rome rezultatom 2-0 u pobjedama (3-2; 3-1) i time pokazao da zaslužuje da bude među tri najbolja tima Evrope, ali i svijeta.

eFootball
foto: Konami Digital Entertainment

Nakon duela za treće mjesto, ljubitelji eFudbala s nestrpljenjem su čekali okršaj dvije najbolje ekipe ove sezone.

Veliko finale otvoreno je duelom između FCB_JOSE (Bajern Minhen) i Nekza (Monako). U sudaru mladosti i iskustva bolje se snašao igrač Monaka, za kojeg mnogi smatraju da će biti buduća zvijezda eFudbala. Devetnaestogodišnji Francuz, kojem je ovo prva sezona u profesionalnom šampionatu, predvodio je svoj tim sa devet postignutih golova u grupnoj fazi i bio najzaslužniji za pobjede u četvrtfinalu i polufinalu.

Njegov protivnik, iskusni Španac FCB_JOSE, već četvrtu sezonu zaredom nosi dres njemačkog kluba, sa kojim je i osvojio ovaj šampionat 2020. godine.

Na startu velikog finala vidjelo se da su FCB_JOSE i Nekza pod blagim pritiskom zbog činjenice da igraju prvu utakmicu u seriji. Oprezna igra i brojne greške u dodavanju obilježile su uvodni dio njihovog duela. Ni na jednoj ni na drugoj strani nije bilo puno prilika, pa je prvo poluvrijeme završeno rezultatom 0-0. Drugo poluvrijeme bolje je otvorio FCB_JOSE, koji je u 52. minutu došao do najbolje prilike u dotadašnjem toku meča, ali je njegov gol s Goreckom poništen zbog ofsajd pozicije. Mreže su nakon toga mirovale skoro do same završnice, kada je u 81. minutu Nekza kreirao lijepu akciju preko lijevog krila i asistirao za Boadua, koji je Monaku donio prednost. FCB_JOSE je pokušavao da stigne do izjednačenja u regularnom dijelu utakmice, a najbolju priliku imao je u 87. minutu preko Levandovskog, čiji šut je odbranio golman Monaka. FCB_JOSE je u nadoknadi imao i nekoliko udaraca iz kornera, ali sve to nije bilo dovoljno za poravnanje rezultata i produžetke. Nekza je na kraju slavio i donio svom klubu prednost u velikom finalu.

U drugom meču sastali su se FCB_MESTRE (Bajern Minhen) i Usmakabyle (Monako). Za razliku od prethodnog, ovaj meč obilježila je prava goleada. Usmakabyle je već u 6. minutu donio prednost svom klubu nakon prodora preko lijeve strane i asistencije Boadua za Volanda. FCB_MESTRE je u 19. minutu poravnao rezultat preko Kingslija Komana, da bi Usmakabyle odgovorio agresivnom igrom i postigao još 2 gola. FCB_MESTRE je do kraja prvog poluvremena uspio da postigne još jedan gol i smanji rezultat na 3-2. U drugom poluvremenu desio se nevjerovatan preokret u režiji FCB_MESTRE. Španac je prvo izjednačio u 66. minutu nakon sjajnog driblinga i šuta Gnabrija, da bi u 74. minutu napravio potpuni preokret nakon gužve u šesnaestercu, kada se lopta prvo odbila od stative, a zatim i od protivničkog igrača do Komana, koji je loptu pospremio u mrežu. Usmakabyle je bio po velikim pritiskom, ali brzo je uspio da povrati fokus i već u 80. minutu dođe do izjednačenja. Iskusni Francuz je u sudijskoj nadoknadi stavio tačku na ovaj meč, ali i veliko finale, i to nakon asistencije Diatea za Boadua, koji je odmah šutirao i postigao spektakularan gol za konačnih 5-4.

Za MVP-a finala proglašen je Nekza. Mlada zvijezda Monaka u potpunosti je zaslužila ovo priznanje. Nekza je postigao 16 golova na ovom šampionatu, a uz prestižnu titulu MVP-a osvojio je i novčanu nagradu od 15.000 eura.

eFootball
foto: Konami Digital Entertainment

U kategoriji „Gol dana“ najbolji je bio Bajernov igrač FCB_MESTRE, koji je nagrađen za gol postignut u velikom finalu (gol Gnabrija za 3-3). Španac je uz ovo priznanje osvojio i 5.000 eura.

eFootball
foto: Konami Digital Entertainment

Bonus video: