Foto: Printscreen

Vizuelno najbolja MOBA igrica koju sam ikada igrao

Prelijepa grafika, kostimi i strukture nikoga neće ostaviti ravnodušnim

8978 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Smite je besplatna onlajn borbena arena za više igrača (MOBA) stvorena od strane Hi-Rez studija. Kompatibilna je na svim uređajima osim na mobilnom telefonu. Ovu sam igru pronašao zahvaljujući svom prijatelju koji mi je istu preporučio još davne 2015. godine. On je igrao od beta verzije, a ja sam mu se pridružio malo kasnije, nakon što je igra izašla iz iste.

Poenta igre

Kao što to obično i biva sa MOBA igricama cilj je srušiti protivničku glavnu strukturu, bio to tron, nexus ili u ovoj mitologijom inspirisanoj igrici Minotaur, a kasnije Titan. Postoje tri puta kojima se može doći do istog, a to su gornji put, donji put i srednji put. Između ovih puteva nalazi se takozvana džungla ispunjena raznolikim čudovištima. Vi, kao igrač, nalazite se u ulozi jednog od preko 120 bogova koje ova igra nudi, te uz pomoć četvorice saigrača pokušavate nadmudriti protivničkih pet i ubiti im titana.

Bogovi

Ova igra posjeduje preko 120 bogova, polubogova i mitoloških bića iz raznih mitologija. Prvo je bilo samo pet: grčka, nordijska, egipatska, kineska i hindu mitologija, a tokom godina i desetina novih pečova pristizali su bogovi i iz majanske, rimske, japanske, keltske, slovenske, polinezijske, britanske, babilonske i mnogih drugih mitologija. Originalni, odnosno bogovi koji su od beta verzije bili u igri su:

- grčki: Zevs, Artemis, Had, Arakna,

- nordijski: Odin, Jmir, Hel

- egipatski: Ra, Anubis, Bastet, Sobek

- kineski: San Vukong, He Bo, Ao Kuang

- hindu: Kali, Agni, Vamana

Od ovih 17 originalnih bogova, izmijenjeni su San Vukong kao i Ao Kuang, te su sada u potpunosti drugačiji.

smite
foto: Printscreen

Klase

Postoji nekoliko vrsta bogova koji se dijele u klase:

- asasin: Veoma brzi bogovi koji nanose fizikalni demidž i njihova je uloga brzo ubiti protivnika i pobjeći

- gardian: polarna suprotnost asasina, ovi bogovi nanose magični demidž i imaju ogroman HP, te je njihova uloga stojati ispred i zaštititi svoje lovce i asasine od protivnika dok istovremeno ometaju istog i nanose mu štetu.

- lovac: ovo je asasin na daljinu. Njegova je uloga sa distance nanositi ogromne količine konstantnog demidža.

- mag: ovo je bog koji svakih 10-ak sekundi nanosi nerealno veliku količinu magičnog demidža. Njihov je posao biti “bog” i igrati se sa protivnikom svojim superiornim magijama.

- ratnik: bog koji niti je brz kao asasin, niti jak kao gardian već nešto između. Njegov posao je uskočiti prvi i započeti bitku.

Mape

Postojalo je mnogo različitih mapa tokom godina koje su se smjenjivale i “nervirale” vjerne ljubitelje ove igre koji bi se taman privikli na mapu, a Hi-Rez studio je odluči izbrisati i donijeti neku novu. Srećom Smite je pronašao rješenje i za to. Postoji pet glavnih mapa, a to su: Osvajanje, Arena, Napad, Nadmetanje i Sleš.

Smajt je izašao svojoj zajednici u susret, te je stavio i opciju “old maps” gdje igrači mogu pronaći stare mape poput Avanture ili Dominacije. Osim glavnih pet i starih mapa postoje i mape Opsada kao i Sukob, ali i poseban mod koji se zove Meč Dana i, naravno, svakog dana je drugačiji i biva jedna od prethodno navedenih mapa.

- Osvajanje je glavna i kompetitivna mapa smajta. Ima tri strane sa džunglom između njih. Svaka strana ima po dvije kule i jednog fenixa koji pomažu igračima u odbrani titana.

- Arena je najbrža mapa i samim tim najjednostavnija. Dva tima od po pet igrača u maloj areni bez kula, fenixa ili titana biju se do iznemoglosti u cilju smanjenja protivničkog broja tiketa do nule. Oba tima počinju sa 500 tiketa.

- Napad je mod u kojem nema mogućnosti povlačenja u bazu. Takođe se igra 5v5, ali na samo jednom lejnu. Nema džungle kao ni izbora Bogova. Na samom startu partije igra vam sama dodijeli Boga za igru. Srećom postoji opcija zamjene između igrača kao i pravo ponovnog izbora jednom.

smite
foto: Printscreen

- Nadmetanje je osvajanje za šest igrača. Igra se 3v3 na jednom lejnu na kojem oba tima imaju po jednu kulu i jednog fenixa ispred svog titana.

- Opsada je mapa na kojoj se dva tima od po četiri igrača uz pomoć zvijeri za opsadu trkaju ko će prvi srušiti protivničke strukture i ubiti titana.

- Sukob je 5v5 mapa sa dva lejna koja fokusira grupne tuče.

- Sleš je mapa sa dva lejna koja je nastala kombinacijom Opsade i Sukoba

- Dominacija je mapa na kojoj se dva tima od pet igrača bore za kontrolu Obeliska koji smanjuju protivničke tikete čijim se nedostatkom gubi partija.

Atmosfera

Moram priznati da je ovo daleko najbolja vizuelna MOBA igrica koju sam ikada igrao. Valjda zato jer je u trećem licu programeri su posvetili mnogo više pažnje tom aspektu igre i zaista ga usavršili. Prelijepa grafika, kostimi kao i strukture nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Zvuk sa druge strane iako ne savršen, ne zaostaje puno. Glasovi bogova su nevjerovatno dobro snimljeni i “voice line” opcija u igri je najkorisnija stvar u bilo kojoj MOBA igri do sada. Može se koristiti za dogovor unutar igre, planiranje sljedećeg poteza, ali i za indirektno ismijavanje loših igrača.

Performanse

Ova igra je besplatna na steam platformi te vam je za nju potrebno imati samo Windows 7 ili noviji, Core 2 Duo 2.4GHz procesor, 4GB RAM memorije, Nvidia GeForce 8800GT grafika, 30GB slobodnog prostora na hard disku kao i dobra internet konekcija. Jedino na šta se može potrošiti novac u smajtu su kozmetika odnosno izgled bogova i slično te se ne morate brinuti da je ovo još jedna “pay to win” igra.

smite
foto: Printscreen

Kompetitivni Smite

Sredinom 2014. godine Hi-Rez studio je implementovao sistem onlajn turnira koji su kasnije evoluirali u oflajn turnire pa u LAN evente putem kojih bi timovi bili rankirani i eventualno plasirani na Svjetsko prvenstvo u Smajtu (SWC). Prvi SWC imao je nagradni fond od 2,6 miliona američkih dolara, te je zauzeo treće mjesto na listi najvećih nagradnih fondova u svijetu e-sporta u svoje vrijeme. Poslednji SWC je imao nagradni fond od 1.000.000 američkih dolara, a prvo mjesto je osvojila ekipa Levijatan iz Amerike.

Lično Iskustvo

Proveo sam dosta vremena (nekoliko stotina sati) igrajući ovu igru sa svojim drugovima i sestrom, pa i danas odigram po koju partiju za dobra stara vremena, ali moram priznati da u poređenju sa igrom poput Dote 2, Smajt ima dug put pred sobom. Od početka do kraja, omiljeni bog ostao je Kronos, grčki bog vremena koji me je najviše podsjećao na Invokera iz Dota2 zbog neophodnog dobrog tajminga i refleksa kao i pravilnog kontrolisanja mane i resursa, ali i pozicioniranja. To je bog koji je veoma “mekan”. Ukoliko me neko uhvati i iskontroliše, nemam mnogo izbora osim da umrem. Ali uz dobro pozicioniranje i refleks dolazio sam u situacije da pobijedim bitke 1v4. Osim Kronosa, volio sam igrati druge slične bogove poput He Bo i starog Ao Kuanga. Moj prvi pentakill, odnosno ubistvo svih pet protivnika bio je upravo sa He Bo. To je nevjerovatno brz i versatilan bog koji doslovno leti po mapi i ne dozvoljava protivniku ni trenutak odmora. Jedan pogrešan korak i već se nalazite na He Bovom gejziru i gledate kako vam se cunami koji ne možete izjbeći približava. Omiljeni bog moje sestre bio je Kali. Veoma brz asasin koji nema milosti ni prema kome, a ima sposobnost preživjeti na ivici života nekoliko sekundi te preokrenuti izgubljene borbe. Moj drug koji me je i uveo u svijet smajta igra skoro sve bogove i sa svakim je nevjerovatno dobar. Zaista je, rekao bih, majstor ove igre.

Volio sam igrati sve mape, ali najzanimljivija mi je bila Dominacija, kao i Osvajanje, odnosno kompetitivni mod. Jako sam kompetitivan igrač, te sam i u ovoj igri htio biti među najboljima, ali ne možete biti najbolji, ako se istinski ne posvetite što ja zbog Dote nijesam mogao. Ukoliko tražite nešto novo u MOBA svijetu igrica, probajte Smite. Ovo je veoma unikatna i po meni najbolja MOBA igrica posle Dote.

8+

Zaslužena ocjena igrice

Bonus video: