Foto: Bethesda

Starfield – nova poslastica za ljubitelje RPG žanra

Starfield će imati više od 100 zvjezdanih sistema s ukupno više od 1.000 planeta

7470 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Bethesda
Foto: Bethesda

Kompanija Bethesda Game Studios, poznata po razvoju izuzetno popularnih i nagrađivanih franšiza The Elder Scrolls i Fallout, najavila je za narednu godinu izlazak još jednog naslova iz RPG žanra. U pitanju je igrica Starfield, prvi potpuno nov RPG projekat ove kompanije u posljednjih 25 godina.

Najavljen prvi put prije četiri godine, Starfield je prvobitno trebalo da izađe ove godine, ali je iz kompanije rečeno da su se odlučili za pomjeranje datuma kako bi igrica bila maksimalno dobro pripremljena i kako bi igrači dobili ono najbolje što RPG žanr može ponuditi. Tako je za novi datum izlaska određena prva polovina 2023. godine. Igrica će biti dostupna na platformama Xbox Series X|S i PC, a igrači koji imaju Xbox Game Pass mogu uživati u ovom dugoočekivanom naslovu odmah po njegovom izlasku. Bethesda je za razvoj igrice koristila svoj najnoviji endžin - Creation Engine 2.

Radnja i gejmplej

Kompanija Bethesda Game Studios nedavno je objavila zvanični gejmplej trejler za Starfield (video u nastavku). U njemu Tod Hauard, direktor igre, detaljnije objašnjava radnju i suštinu gejmpleja igrice.

Radnja Starfield-a smještena je u 24. vijeku, preciznije u 2330. godini. Igrač se svemirskim brodom spušta na opustošeni mjesec Krit (Kreet) i tako počinje svoju avanturu. Uvodni dio gejmpleja dešava se 20 godina nakon što je u jednom dijelu Mliječnog puta izbio sukob izumeđu dvije frakcije – United Colonies i Freestar Collective. Rat je završen sklapanjem primirja, ali posljedice krvavog sukoba primjetne su i decenijama kasnije.

Kada sleti na mjesec Krit, igrač brzo nailazi na istraživački objekat kojeg su preuzeli banditi iz frakcije Crimson Fleet. Nakon ovog početnog obračuna s banditima, igrač dobija poziv da dođe u grad New Atlantis i postane član organizacije Constellation. Ovu organizaciju čini jedna od posljednjih preostalih grupa istraživača svemira čija je glavna misija da pronađe rijetke artefakte (artifacts) rasute širom galaksije i sazna kakve sve tajne krije svemir.

U gejmplej trejleru možemo vidjeti i kako izgleda kreiranje lika. Tod Hauard kaže da je u pitanju najfleksibilniji sistem kreiranja lika koji je kompanija razvila do sada.

Meni za kreiranje lika nudi detaljne opcije za prilagođavanje fizičkog izgleda (lice, tijelo, način hoda). Takođe, tu je i sistem vještina (skills) koji nudi tri osnovne vještine, kao i posebne osobine (traits) koje imaju svoje prednosti i mane.

Starfield
foto: Printscreen YT
Starfield
foto: Printscreen YT

Tod dodaje da sistem vještina kombinuje najbolje iz prethodnih igara. Nove vještine otključavaju se „levelanjem“, a osim toga, igrač može povećavati rank vještina tako što će koristiti vještine ili rješavati izazove (challenges). Starfield nudi i jedinstven i detaljno osmišljen sistem „kraftanja“ (crafting) koji igračima omogućava da resurse koje sakupe tokom putovanja iskoriste za izradu različitih dodataka na svom oružju. Još jedan interesantan element je i mogućnost podizanja takozvanih ispostava (outposts), koje služe kao male baze za preživljavanje i sakupljanje resursa na različitim planetama u različitim zvjezdanim sistemima. Igrač može izabrati kako i gdje će sagraditi svoju ispostavu i koje likove će angažovati da rade u njoj. Priča o slobodi kreiranja koju Starfield nudi igračima ne završava se ovdje. U kompaniji Bethesda Game Studios vodili su računa o svim detaljima, tako da će igrači u Starfield-u imati mogućnost da naprave svoj svemirski brod i da se njime otisnu na putovanje kroz nepregledna prostranstva svemira.

Starfield
foto: Bethesda

Na putovanju kroz svemir igrači neće biti sami. S njima će biti neko od pratilaca (companions). Glavnog pratioca možemo vidjeti već na samom početku gejmplej trejlera. U pitanju je robot Vasko (Vasco), koji će biti vaš saputnik i pomoćnik tokom istraživanja planeta. Vasko je napravljen prvenstveno za obavljanje istraživačkih misija. Može da se kreće po nepristupačnom terenu, sakuplja dragocjene resurse, a ima i opremu za produžene ekspedicije. Vasko takođe ima ugrađeno oružje koje koristi isključivo u odbrambene svrhe.

Po uzoru na već pomenute naslove koji su proslavili kompaniju Bethesda Game Studios, i Starfield će imati mogućnost upravljanja likom iz prvog i trećeg lica.

Kada je riječ o frakcijama, još uvijek ne postoji precizan podatak koliko će ih biti. Uz one koje su već ranije pomenute, poznata su imena još dvije frakcije: Ryujin Industries i House Va'Ruun.

Mape

Koliko je Starfield zaista kompleksan kada je riječ o samom prostoru najbolje pokazuje činjenica da će ova igrica imati više od 100 zvjezdanih sistema s ukupno više od 1.000 planeta. Igrač će moći da sleti na bilo koju lokaciju na bilo kojoj planeti, bez obzira na to da li je riječ o planetama koje nijesu pogodne za život, ali imaju dragocjene resurse ili su u pitanju planete koje nastanjuju ljudi ili druga bića.

Bonus video: