Djevojke iz Nigma Galaxy potvrdile da su nesavladive u Kanterima

Tokom tri vrlo intenzivna dana (1-3. jul), najboljih osam ženskih ekipa u disciplini Counter-Strike odmjeravale su snage u želji da se domognu vrijednih poena na svjetskoj rang listi i prestižnog trofeja koji donosi ček od 50 000 američkih dolara.

5182 pregleda 4 komentar(a)
Djevojke iz Nigma Galaxy, Foto: Nigma Galaxy, Instagram (@teamnigma)
Djevojke iz Nigma Galaxy, Foto: Nigma Galaxy, Instagram (@teamnigma)

Završen je još jedan značajan turnir za žene u disciplini Counter-Strike: Global Offensive. Nakon sjajne igre u Dalasu, gdje su se upisale u istoriju profesionalne ženske CS:GO scene, djevojke iz Nigma Galaxy su i na turniru ESL Impact Valencia pokazale da su nesavladive u popularnim „Kanterima“.

Turnir ESL Impact Valencia održao se ove godine u prelijepom španskom gradu u kojem je prije tri godine i začeta ideja o formiranju prve profesionalne CS:GO lige za žene. Tokom tri vrlo intenzivna dana (1-3. jul), najboljih osam ženskih ekipa u disciplini Counter-Strike odmjeravale su snage u želji da se domognu vrijednih poena na svjetskoj rang listi i prestižnog trofeja koji donosi ček od 50 000 američkih dolara. U grupi A mečeve su igrale ekipe Nigma Galaxy, NAVI Javelins, BIG Equipa i Mindfreak, dok su se u grupi B za prolaz u polufinale borile ekipe FURIA fe, MIBR fe, CLG Red i GODSENT fe. Očekivano, finalistkinje iz Dalasa, Nigma Galaxy i FURIA fe, dominirale su u svojim grupama i lako osigurale prolaz sa po dvije pobjede, dok su težim putem do polufinala došle ženske ekipe poznatih e-sportskih titana NAVI i mibr.

Grupna faza ESL Impact Valencia.
Grupna faza ESL Impact Valencia.foto: prinstrceeen HLTV.org

Polufinalni i finalni mečevi odigrani su u jednom danu (nedjelja 3. jun), što je svakako za dame bio veliki pritisak, jer su između vrlo napornih polufinalnih i finalnih mečeva imale svega četiri (Nigma Galaxy), odnosno manje od dva sata pauze (FURIA fe).

Prvo polufinale (Nigma Galaxy VS mibr) - „Tory’s the story“

Prvo polufinale igrale su ekipe Nigma Galaxy i mibr. Pošto se igralo na dvije pobjede, ekipe su odabrale sljedeće tri mape: de_dust2 (mibr), de_vertigo (Nigma Galaxy) i de_inferno (tzv. „odlučujuća mapa“ bila je izbor ekipe mibr).

Iako je de_dust2 bio njihov izbor za prvu mapu, ekipa mibr se na ovoj mapi nije najbolje snašla. Prvo poluvrijeme pripalo je ekipi Nigma Galaxy i to rezultatom 10:5 u rundama. U drugom poluvremenu viđena je nešto bolja igra brazilske ekipe (6:5 u rundama), ali je jednostavno bilo nemoguće zaustaviti djevojke iz Nigma Galaxy koje je predvodila fenomenalna Ruskinja Victoria „tory“ Kazieva. Ona je bila toliko uspješna u eliminaciji protivnica da su voditeljke u jednom momentu kroz šalu pitale: „Šta li je to tory doručkovala jutros?“

Victoria 'tory' Kazieva
Victoria "tory" Kazievafoto: HLTV.org

Na drugoj mapi, de_vertigo, ekipa Nigma Galaxy bila je „na domaćem terenu“. Jedna od njihovih omiljenih mapa, de_vertigo, pokazala se kao pravi izbor za siguran prolaz u finale. Nigma Galaxy je nametnula agresivnu igru, brzo povezala četiri runde nakon izgubljene „pištolj“ runde i prinudila Brazilke da traže taktički tajm-aut. Ipak, ništa nije išlo na ruku Brazilkama, a to se posebno odrazilo na ekonomiju tima: u čak četiri runde tokom prvog poluvremena morale su da igraju tzv. „eko rundu“ – što znači da su bile prinuđene da ne kupuju oružje u tim rundama kako bi sačuvale novac za najbolje naoružanje i taktičku opremu u rundama koje slijede.

Ekonomija meča Nigma Galaxy VS FURIA fe, mapa de_vertigo
Ekonomija meča Nigma Galaxy VS FURIA fe, mapa de_vertigofoto: HLTV.org

Ključno za pobjedu bilo je to što su djevojke iz Nigma Galaxy uspijevale da u nekoliko navrata preokrenu situacije „1 na 4“ u svoju korist, što je jednostavno uništavalo ekipu mibr. Djevojke iz Nigma Galaxy toliko su dobro igrale da je cijela ekipa na kraju imala natprosječan HTLV 2.0 rejting!

HLTV 2.0 rejting ekipe Nigma Galaxy istaknut u crvenom kvadratu
HLTV 2.0 rejting ekipe Nigma Galaxy istaknut u crvenom kvadratufoto: prinstrceeen HLTV.org, https://www.hltv.org/stats/matches/mapstatsid/140220/mibr-fe-vs-nigma-galaxy

Brazilci ipak imali za koga da navijaju u finalu: FURIA fe savladala NAVI fe

Iako je u prvom polufinalnom meču ispala jedna brazilska ekipa (mibr), u drugom polufinalnom duelu je FURIA fe uspjela da se izbori za plasman u finale, pa su inače vrlo živahni brazilski navijači ipak imali svog predstavnika u velikom finalu ESL Impact Valencia. FURIA fe se za finale izborila nakon pobjede u duelu protiv ekipe NAVI fe.

Drugo polufinale igralo se na dvije mape: de_vertigo i de_mirage. Vertigo je inače bio izbor ekipe NAVI, ali se pokazalo da su se na ovoj mapi ipak bolje snalazile djevojke iz FURIA-e. Brazilke su odlično otvorile meč, a njihova Olga „Olga“ Rodrigeš igrala je jedan od najboljih mečeva u karijeri. Olga se jednostavno nije mogla zaustaviti, ostvarivši na kraju impresivni HLTV 2.0 rejting od čak 1.78! Ona je uz to i bila igračica s najvećom štetom nanijetom protivničkom timu (most damage stat) – 116.4!

Fenomenalna Olga Rodrigeš iz tima FURIA fe
Fenomenalna Olga Rodrigeš iz tima FURIA fefoto: HLTV.org

Iako se prva mapa završila relativno brzo, druga mapa je već donijela prave adrenalinske duele i krajnje neizvjestan meč. Ekipa NAVI fe je ovog puta bolje otvorila meč (5:0 u rundama), ali se FURIA uspjela vratiti nakon taktičkog tajm-auta. Prvo poluvrijeme prošlo je na kraju u znaku NAVI fe (7:8), ali je zato Olga Rodrigeš opet bila nezaustavljiva u drugom poluvremenu, pa su Brazilke uspjele da izbore pobjedu rezultatom 16:13. Olga je u ovom meču imala HLTV 2.0 rejting od čak 1.97!

Finale ESL Valencia: repriza završnice iz Dalasa

Baš kao i u završnici prve ženske lige u CS:GO, ESL Impact Season 1, tako su se i u finalu ESL Impact Valencia 22 našle ekipe Nigma Galaxy i FURIA fe. Kao i u Dalasu, djevojke iz FURIA fe nisu imale odgovor na vrlo agresivnu igru četiri Ruskinje i fenomenalne Rumunke.

Nigma Galaxy je prvu mapu, de_dust2, započela fenomenalno i to no strani protiv-terorističkih jedinica (CT). Poslije 1:1 u rundama, uslijedilo je čak 6 vezanih rundi na strani Nigma Galaxy, što je Brazilke primoralo na taktički tajm-aut.

Kratka pauza pomogla je Brazilkama da nakratko zaustave nalet Nigma Galaxy, pa je prvo poluvrijeme završeno rezultatom 9:6. Olga Rodrigez je i ovog puta igrala ključnu ulogu u podizanju samopouzdanja ekipi FURIA fe, a mapu je inače završila kao najbolja u kategoriji „Most kills“ (najviše eliminacija) i „Most damage“ (najviše štete nanijeto protivničkom timu). No, to nije bilo dovoljno za pobjedu na prvoj mapi koja je riješena u drugom poluvremenu rezultatom 7:2 u korist Nigma Galaxy.

Nakon poraza već na samom startu i pred početak mape koja je omiljena ekipi Nigma Galaxy (de_vertigo), pritisak na ekipu FURIA fe bio je veliki. Kao što se i očekivalo, Vertigo je bolje otvorila ekipa Nigma Galaxy došavši brzo do 5:0 u rundama. Taktički tajm-aut dao je šansu Brazilkama da zaustave ritam protivničke ekipe, pa su poluvrijeme zaključile s manjim zaostatkom (9:6).

Početak drugog poluvremena najavljivao je brz kraj meča, jer je trenutno najbolja ženska CS:GO ekipa na svijetu brzo došla do rezultata 15:6, što znači da ih je u tom momentu samo jedna runda dijelila od trijumfa. Međutim, uslijedile su adrenalinske runde u kojima su Brazilke, nošene ovacijama svojih navijača, zamalo uspjele da urade nemoguće. Iako su nakon fenomenalne igre smanjile razliku na 15:11, psihološki pritisak je jednostavno uradio svoje i ta jedna presudna runda je na kraju ipak pripala ekipi Nigma Galaxy.

Ruskinja Ksenia „vilga“ Kluenkova igrala je fenomenalno, ostvarivši najbolji skor u čak 4 od 6 kategorija HLTV statistike: most kills (najviše eliminacija), most damage (najviše štete), most first kills (najviše prvih eliminacija) i best rating 2.0 (najbolji HLTV 2.0 rejting). Ovako fenomenalna igra donijela joj je i titulu najbolje igračice turnira.

Najavljena druga sezona ženske lige u CS:GO

Tokom finalnog duela u Valensiji, organizatori su najavili i drugu sezonu prve profesionalne ženske lige u CS:GO – ESL Impact Season 2. Nakon sjajnog iskustva u Dalasu, organizatori planiraju organizaciju mečeva druge sezone krajem godine. Domaćin takmičenja biće švedski grad Jenćeping (Jönköping), koji je inače poznat po organizaciji čuvenog gejming festivala Dreamhack.

U Švedskoj će se za prestižne poene i nagradni fond od 123 000 američkih dolara boriti osam ženskih CS:GO ekipa: četiri najbolje ekipe iz regiona Sjeverna Amerika, Južna Amerika i Evropa dobiće direktnu pozivnicu, dvije ekipe će se za učešće na ovom turniru boriti preko regionalnih kvalifikacija, a preostala dva mjesta biće rezervisana za ekipe koje dobiju tzv. „džoker“ ulaznicu (wildcard).

Format druge sezone ESL Impact
Format druge sezone ESL Impactfoto: Printscreen ESL_CSGO_GG (twitch)

Bonus video: