Foto: Blizzard Entertainment

Overwatch 2 – nastavak Blizzardove najmlađe franšize

Overwatch 2 biće besplatan za igranje kako bi što više igrača doživjelo novo PvP iskustvo i isprobalo nove heroje i mape.

5838 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Blizzard Entertainment
Foto: Blizzard Entertainment

Kompanija Blizzard Entertainment najavila je izlazak drugog dijela svoje najmlađe franšize. Prvi put najavljen na Blizzcon-u 2019. godine, Overwatch 2 biće dostupan igračima 4. oktobra ove godine u tzv. „early access“ formatu i to prvo u PvP modu, dok je PvE mod planiran za 2023. godinu. Overwatch 2 moći će da se igra na svim platformama koje podržavaju originalni Overwatch, a to su PC, PS4/PS5, Xbox Series X|S, Xbox One i Nintendo Switch.

Overwatch je timska pucačina iz prvog lica u kojoj su igrači podijeljeni u dva tima od po šest igrača. Igračima su na raspolaganju heroji koji su podijeljeni u tri kategorije: tank, damage i support. Igrica je izašla 2016. godine i vrlo brzo postala je popularna među gejming zajednicom. Iako nije napravljen da bude dio elektronskih sportova, Overwatch je svega nekoliko mjeseci nakon izlaska dobio svoj prvi zvanični turnir, a 2018. godine održala se prva sezona najvećeg turnira u ovoj igrici – Overwatch League.

Overwatch 2 biće besplatan za igranje kako bi što više igrača doživjelo novo PvP iskustvo i isprobalo nove heroje i mape. U kompaniji Blizzard Entertainment ovim potezom žele da uklone prepreke kada je riječ o pristupu igrici kako bi što veća populacija igrača imala mogućnost da igra Overwatch 2 sa svojim prijateljima. Umjesto „loot box-ova“, Overwatch 2 imaće prodavnicu u samoj igrici, kao i battle pass-ove koji će nuditi kozmetiku i ostale dodatke.

Beta testovi

Blizzard je tokom aprila i maja obavio prvo PvP testiranje za Overwatch 2. Igrači koji su učestvovali u ovom projektu isprobavali su redizajnirane heroje, kao i novog heroja – Sojourn. Nakon završenog testiranja, Blizzard je objavio detaljan izvještaj u kojem su prikazani podaci o tome koji heroji su se najčešće birali, kakvi su bili procenti pobjeda (win rates) i na koji način su nedavni bafovi i nerfovi uticali na samu igru. Očekivano, u prvi danima beta testiranja najviše se igrala Sojourn. U jednom trenutku, taj procenat je iznosio 80%. Drugim riječima, tokom više od polovine perioda ovog prvog beta testiranja Sojourn je bila birana u oba tima. Kako je vrijeme prolazilo, njen „pick rate“ je opadao. Od redizajniranih heroja najviše su se koristili Orisa, Doomfist, Bastion i Sombra.

Drugo beta testiranje počelo je 28. juna i u njemu će igrači imati priliku da testiraju najnovijeg (34.) heroja, Junker Queen, kao i novu mapu.

Modovi i mape

Najveća promjena koju Blizzard uvodi u Overwatch 2 kada je riječ o gejmpleju jeste smanjenje broja igrača u timovima sa šest na pet, dakle umjesto 6 na 6, mečevi će se igrati 5 na 5. Uz to, planirano je i prilagođavanje sastava timova, tako da svaki tim može imati samo jednog tenka. Overwatch 2 imaće potpuno nov mod – Push. U ovom modu, timovi će se boriti za preuzimanje kontrole nad robotom koji se nalazi na centralnoj lokaciji, a nakon toga moraće da guraju robota prema protivničkoj teritoriji. Tim koji odgura robota najdalje u protivničku teritoriju prije nego što istekne vrijeme biće pobjednik meča. Overwatch 2 imaće potpuno nove mape za ovaj, ali i za ostale modove.

Overwatch 2
foto: Blizzard Entertainment

Blizzard je za sada predstavio šest novih mapa: Geteborg, Toronto, Njujork, Rio de Žaneiro, Monte Karlo i Rim.

Nove misije

Overwatch 2 dobiće i nove misije. U pitanju su misije vezane za priču (story missions) i misije s herojima (hero missions) koje će biti dostupne u PvE modu. U story misijama, igrači će na raspolaganju imati ograničen roster likova u zavisnosti od konteksta priče, pri čemu će svaka misija imati uvodni i završni video snimak. U hero misijama, igrači će izvršavati objektive (objectives) na novim mapama i boriti se protiv različitih neprijatelja. Određeni objektivi i vrste neprijatelja zahtijevaće odgovarajući tip heroja kako bi igrači mogli da pređu misiju.

Overwatch 2 imaće i sistem talenata (talents) koji je napravljen isključivo za misije s herojima. Igrači će moći da „levelaju“ i otključavaju talente za svog heroja kako bi poboljšali njegove sposobnosti u borbama. Sistem talenata biće dostupan samo u PvE modu.

Overwatch 2
foto: Blizzard Entertainment

Zaključak

S obzirom na to da je Overwatch jako dobro ocijenjen od strane stručne javnosti (Metacritic 91/100, Gamespot 9/10, IGN 10/10), za očekivati je da će Overwatch 2 biti uspješan nastavak originala. Međutim, ostaje činjenica da drugi dio ove franšize dolazi nakon izuzetno turbulentnog perioda za Blizzard tokom kojeg se ova kompanija suočavala s brojnim optužbama zaposlenih zbog diskriminacije i nejednakih uslova na radu. Još jedan težak udarac bio je odlazak direktora Overwatch-a, Džefa Kaplana, koji je proveo 20 godina u Blizzard-u i bio „zaštitno lice“ ove igrice. Džef je svoju ostavku najavio u aprilu prošle godine, a na toj poziciji naslijedio ga je Aron Keler.

Na kraju, uz sve „udare“ koji su zadesili kompaniju tokom posljednjih nekoliko godina, u januaru ove godine pojavila se informacija da Microsoft planira da kupi Activision Blizzard za 68,7 milijardi američkih dolara, što bi mogla biti najveća kupovina u istoriji gejming industrije. Microsoft bi time postao treća najveća gejming kompanija na svijetu.

Bilo kako bilo, za sada djeluje da sve ide po planu kada je u pitanju Overwatch 2. Beta testiranja odvijaju se uspješnim tempom, a u timu koji radi na igrici uvjereni su da će igrači dobiti ono najbolje što ova franšiza može ponuditi.

Bonus video: