Rasističkom šalom povezan sa ubistvom: Kodžima zaprijetio tužbom

"Osuđujemo širenje lažnih vijesti i glasina koje prenose lažne informacije. Ne tolerišemo takvu klevetu i razmotrićemo preduzimanje pravnih radnji u nekim slučajevima“, objavili su iz Kojima Productions ranije danas na Tviteru

9917 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Prabook
Foto: Prabook

Nakon rasističke šale koja je povezala Hidea Kodžimu, poznatog dizajnera video igara, sa atentatom na japanskog premijera Šinza Abea, iz Kojima Productions su zaprijetili sudskim postupkom svima koji doprinose „širenju lažnih vijesti i glasina koje prenose lažne informacije“.

„Osuđujemo širenje lažnih vijesti i glasina koje prenose lažne informacije. Ne tolerišemo takvu klevetu i razmotrićemo preduzimanje pravnih radnji u nekim slučajevima“, objavili su iz Kojima Productions ranije danas na Tviteru.

Sve je počelo rasističkom šalom koja je, po svemu sudeći, počela na 4Chan forumima, u kojoj se kaže da Kodžima stoji iza smrti Abea, bivšeg premijera Japana koji je ubijen dok je držao predizborni govor. Abe je upucan dva puta i preminuo je u bolnici.

Ovu rasističku „šalu“ je retvitovao ekstremno desničarski francuski političar Damijen Riu, koji je pomislio da je„šala“ stvarna informacija i počeo da je širi. U sada već izbrisanom tvitu, Riu je optužio ekstremne ljevičare za ubistvo Abea i postavio slike Kodžime umjesto osumnjičenog Tecuje Jamagamija, koji je uhapšen na licu mjesta i priznao da je pucao u bivšeg premijera. Riu se kasnije izvinio i izbrisao tvitove kojima je podržavao ove glasine, ali šteta je već bila učinjena.

Uprkos svim znacima da je ovo očigledno bolesna šala, slike koje su lažno povezale Kodžimu sa atentatom pojavile su se na grčkoj televiziji, kao i u iranskoj štampi. ANT1, jedna od najvećih televizijskih mreža u Grčkoj, prikazala je sliku Kodžime tokom segmenta vijesti koji je govorio o Abeovom ubici.

Kojima Productions su dali do znanja da neće tolerisati ovakve „šale“ i da će preduzeti pravne mjere u određenim slučajevima ako se nastavi klevetanje Hidea Kodžime.

Bonus video: