Legendarni policajac-kiborg ponovo kreće u akciju

Iza ovog naslova, koji kombinuje karakteristike akcionog i žanra pucačina iz prvog lica, stoje developer Teyon i izdavač Nacon, a u projekat je uključen i poznati Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc.

4005 pregleda 0 komentar(a)
Robokap spreman za novu akciju, Foto: Teyon (teyon.com)
Robokap spreman za novu akciju, Foto: Teyon (teyon.com)

Poljski studio Teyon, poznat po naslovima Terminator: Resistance i Monster Truck Championship, najavio je novu video igru posvećenu kultnom holivudskom naslovu iz 1980-ih, Robokap (RoboCop). Legendarni policajac Aleks Marfi, pola čovjek a pola robot, ponovo će „čistiti“ ulice Detroita od kriminala i korupcije u igrici RoboCop: Rogue City. Iza ovog naslova koji kombinuje karakteristike akcionog i žanra pucačina iz prvog lica, stoje developer Teyon i izdavač Nacon, a u projekat je uključen i poznati Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc. Igrica je najavljena za jun 2023. godine i to za PlayStation 5, Xbox Series X|S i PC, a biće rađena u popularnom Unreal Engine-u.

Prvi video koji sadrži preliminarni gejmplej objavljen je prije par dana na zvaničnoj YouTube stranici studija Teyon, a dostupan je i na platformi za video igre Steam. Iz najavnog snimka može se vidjeti da novi Robokap naslov obećava mnoštvo brze i za ovu kultnu franšizu karakteristične brutalne akcije u mračnom i haotičnom Detroitu. Developeri obećavaju da će igrica biti rađena u potpunosti u duhu Robokapa, a to se vidi već i na samom početku kada se pojavljuje čuvena scena koja je krasila reklamne postere iz 1980-ih – kiborg Marfi, držeći vrata policijskog automobila, posmatra haos na ulicama koji ga čeka.

Igrica je pravljena po uzoru na kultni film iz 1987. godine koji predstavlja priču o policajcu Aleksu Marfiju (Piter Veler) koji, nakon što biva ubijen od strane narko mafije, postaje dio eksperimenta jedne korporacije čiji cilj je da se stvori ubitačna policijska mašina koja će biti gotovo pa neuništiva i koja će posao zaštite građana obavljati bez greške.

Glumac Piter Veler se proslavio upravo po glavnoj ulozi u Robokapu
Glumac Piter Veler se proslavio upravo po glavnoj ulozi u Robokapufoto: Shutterstock

Scenaristi Edvard Nejmajer i Majkl Majner su kroz priču o Robokapu predstavili surovu viziju budućnosti u kojoj vladaju korupcija, haos na ulicama, autoritarni sistemi i megakorporacije, a kroz lik policajca koji je pola robot, a pola čovjek i čije emocije su svedene na minimum kroz proces pretvaranja u kiborga, otvorili su i brojna važna filozofska pitanja zbog kojih su kritičari i publika uglavnom dali pozitivne ocjene. „Uglavnom“, jer je film ostao poznat po ogromnoj količini nasilja koja je za pojedine gledaoce i kritičare bila toliko pretjerana da je ponekad stvarala i neke gotovo pa komične scene (najavljena igrica će zbog vjerodostojnog prikaza čuvene franšize i u ovom aspektu, očekivano, dobiti „PEGI 18“ i „ESRB Mature 17+“ rejting).

RoboCop
foto: Shutterstock

Bilo kako bilo, Robokap je uprkos malom budžetu (nešto preko 13 miliona američih dolara) pokupio veliku slavu i ubrzo nakon puštanja u bioskope uspio da donese zaradu od 53,4 miliona američkih dolara te davne 1987. godine.

Deveta video igra posvećena čuvenom robot-policajcu

Popularnost Robokapa dovela je i do kreiranja video igara s istoimenim naslovom. Već 1988. godine japanski Data East napravio je igricu RoboCop za arkadne sisteme koja je postala pravi hit, posebno u Hongkongu i Japanu. Nastavak holivudskog klasika pratio je i nastavak u svijetu video igara nazvan RoboCop 2. Drugi dio je, osim za arkadne sisteme i konzole, razvijen i za popularni ZX Spectrum računar, a upravo verzija igrice za ovaj sistem pokupila je najbolje ocjene kritičara (tadašnji gejming časopisi dali su joj u prosjeku ocjenu 9 od 10).

Nakon igrice RoboCop 2 pojavio se i RoboCop 3 (za konzole i računare), kao i igrica koja je donijela zanimljiv spoj RoboCop-a i Terminatora u RoboCop Versus The Terminator. U novom milenijumu franšiza Robokap se seli uglavnom na prenosne gejming uređaje i tako polako silazi s gejming scene: RoboCop iz 2001. godine pripremljen je za ručnu konzolu Game Boy, RoboCop iz 2003. godine za Windows, Xbox i PS2, a dbigames-ov klasik iz 2004. godine pripreman je za mobilne uređaje koji su tada imali podršku za Java tehnologiju.

Zanimljivo je istaći da je za sve ljubitelje ove franšize, ali i one koji bi rado zaronili u svijet čuvenog policaca, danas dostupna i retro verzija Robokapa kakvog je 1988. pripremio Data East i to potpuno besplatno za sve korisnike Android uređaja. Igrica zauzima 30 MB.

RoboCop
foto: Printscreen
RoboCop
foto: Printscreen

Bonus video: