Blizzardova „DOTA“ polako se gasi

Igrica će i dalje imati svoju prodavnicu koja će biti operativna, a budući pečevi biće usmjereni isključivo na održavanje klijenta i popravku bagova, a po potrebi će se praviti ažuriranja namijenjena balansiranju same igrice.

3175 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Blizzard Entertainment
Foto: Blizzard Entertainment

Heroes of the Storm (HotS), jedina igrica iz žanra MOBA (multiplayer online battle arena) koju je razvila kompanija Blizzard Entertainment, ulazi u svoj „suton“. U objavi na svom zvaničnom veb-sajtu, Blizzard je kratko pojasnio da će HotS i dalje moći da se igra, ali da kompanija ne planira da pravi novi sadržaj za kupovinu (for-purchase content). Igrica će i dalje imati svoju prodavnicu koja će biti operativna, a budući pečevi biće usmjereni isključivo na održavanje klijenta i popravku bagova, a po potrebi će se izbacivati ažuriranja namijenjena balansiranju same igrice.

U znak zahvalnosti za podršku tokom svih godina koliko igrica postoji, Blizzard je odlučio da igračima pokloni Epic Arcane Lizard dodatak za „jahanje“ (mount).

Heroes of the Storm izašao je 2015. godine i to nakon dugog pravnog procesa u kojem je učestvovala i poznata kompanija Valve, a povodom razrješenja situacije oko korišćenja zaštitnog znaka „DotA“. Legendarna DotA (od Defence of the Ancients) napravljena je upravo kao mod za Blizzardovu igricu Warcraft, ali su njeni tvorci kasnije prešli da rade za Valve i Riot Games. Valve je uz pomoć dobro poznatog developera po imenu „IceFrog“ krenuo u pripremu Dota 2, dok je Riot Games uz čuvenog kreatora DotA All Stars, Stiva „Guinsoo“ Fika, radio na igrici League of Legends.

Ironično, Blizzard se našao u situaciji da mu najpopularniji MOBA naslov, koji je nastao upravo zahvaljujući njegovom softveru, izmiče iz ruke. Gigant Valve uspio je na kraju da se dogovori s Blizzardom, koji je prihvatio da kompanija Vallve koristi naziv „Dota 2“ u komercijalne svrhe, dok je Blizzard 2012. godine napravio svoj naslov koji je nazvao Blizzard All-Stars (u znak čuvene DotA: Allstars) umjesto pređašnjeg spornog Blizzard DOTA. Tako je nastao naslov koji će 2013. godine dobiti trenutno ime.

HotS je napravljen za operativne sisteme Microsoft Windows i macOS. Igrači su podijeljeni u 2 tima, a igra se u formatu 5 na 5. Tim koji prvi stigne do protivničke baze i sruši glavnu građevinu (King's Core) pobjeđuje u meču. Interesantno je da je Blizzard za heroje u ovoj igrici izabrao likove iz svojih popularnih franšiza, a i same mape bazirane su na svjetovima iz Blizzardovih najvećih naslova, kao što su Warcraft, Diablo, StarCraft i Overwatch.

Igrica je od 2018. godine počela da ide „silaznom putanjom“ nakon što je Blizzard smanjio broj članova razvojnog tima i ukinuo e-sportske događaje za HotS, što je umnogome uticalo na drastičan pad broja aktivnih igrača. Prema podacima iz 2018. godine, HotS je imao 6,5 miliona aktivnih igrača mjesečno. Taj broj, prema nezvaničnim informacijama, sada iznosi oko 100.000 aktivnih igrača mjesečno.

Bonus video: