Sjeverna Makedonija ponovo dominirala: Nastavićemo da nižemo uspjehe i popularizujemo Counter-Strike

CS:GO reprezentativci Sjeverne Makedonije pobjedinici Evropskog prvenstva u tok igrici, a kapiten ekipe AidKiT ne krije da su u Rumuniju došli hladne glave jer imaju već jedan osvojeni šampionat iza sebe

6010 pregleda 0 komentar(a)
Reprezentativci Makedonije sa peharom, Foto: Ana Karakolevska
Reprezentativci Makedonije sa peharom, Foto: Ana Karakolevska

Sjeverna Makedonija još jednom je pokazala dominaciju na evropskoj Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) sceni. Naime njihova reprezentacija bila je najbolja na nedavno završenom Evropskom prvenstvu u CS:GO koji je održan u Oradei (Rumunija).

Tokom takmičenja, reprezentacija Sjeverne Makedonije nije poražena nijednom, a od starta su važili za favorita. Do finala su stigli zahvaljujući pobjedama nad reprezentacijama Luksemburga (16:8) i Švedske (16:12), pa su kao prvi u grupi B otišli u četvrtfinale. Tamo ih je dočekala ekipa Španije koju su u modu BO3 savladali 2:0 (16:4 i 16:10).

Polufinale je pokazalo da se Counter-Strike: Global Offensive dobro igra i u Srbiji, a srpski reprezentativci pružili su odličan otpor i bolje odradili prvu kartu, međutim Sjeverna Makedonija je i u ovom meču slavia 2:1 (8:16, 16:8 i 16:5).

I onda su se u nedjelju veče napokon u finalu srele dvije zvanično najbolje evropske reprezentacije, pa je Sjeverna Makedonija odmjerila snage sa Ukrajincima. Finale se igralo bod za bod, a u modu BO3, a na prvoj karti slavila je Ukrajina 5:16. Ipak, nakon kratke pauze Makedonci su se lako vratili u igru i osvojili naredni gejm (16:5). Završnica meča bila je prilično neizvjesna, a iako su u početku Makedonci napravili razliku od nekoliko bodova, Ukrajinci su uspjeli da ih skoro stignu. Međutim, Makedonci su igrali timski, pa su ipak u završnici slavili, a rezultat treće karte bio 16:13.

Boje Sjeverne Makedonije uspješno je branila ekipa koju čine AidKiT, Kyxsan, StTleEez, CacaNito i Dan 1. Oni su prošle godine bili evropski i svjetski prvaci u CS:GO igrici, a takođe spadaju u jednu od top 20 ekipa u svijetu.

”Moram da pohvalim sve naše protivnike sa kojima smo tokom takmičenja odmjerili snage, a posebno Ukrajince koji su pokazali odličnu igru. Moram priznati da su nam bili najteži protivnici i dokazali su da su zasluženo stigli do finala. Mislim da smo odigrali dobar meč, da su oba tima dala maksimum i željela da trijumfuju, a srećan sam što smo ipak mi pobijedili”, priznao je u razgovoru za Vijesti nakon pobjede kapiten reprezentacije Sjeverne Makedonije AidKiT.

U posljednjem meču makedonski reprezentativci su počeli gubitkom prve mape, međutim, ništa ih nije moglo odvući od cilja- da svojoj zemlji obezbijede još jedan pehar u Counter-Strikeu.

”Definitivno da nam je nakon tog poraza na prvoj mapi bilo teško da se vratimo na pravi, pobjedničku put. Ali smo sličnu situaciju imali i dan ranije, u polufinalu kada smo takođe meč započeli porazom na mapi i to od Srbije. Međutim, navikli smo i na takve situacije, nije nam prvi put da izgubimo prvu mapu, tako da srećan sam što smo momci iz tima i ja uspjeli tokom pauze da se resetujemo, što smo znali da drugu mapu možemo da i odigramo na solidnom nivou, i da u toj trećoj, odlučujućoj pobijedimo i napokon trijumfujemo i na samom prvenstvu. Zaista sam prezadovoljan”, ističe AidKiT.

Sa takmičenja u Rumuniji
Sa takmičenja u Rumuniji foto: Marija Vasić

Iako su tokom treće karte napravili veliku prednost, u jednom trenutku su se i opustili, što su reprezentativci Ukrjine iskoristili i gotovo ih stigli. AidKiT priznaje da upravo ovakve situacije, kad vas protivnička ekipa sustiže, znaju da stvore i paniku kod takmičara.

”Takva je bila atmosfera da smo svi bili preuzbuđeni i da jednostavno nijesmo obratili pažnju da se takmičari iz Ukrajine iz boda u bod vraćaju u igru. Malo smo produžili gejm, igrali rundu za rundu, ali upravo mislim da je i samoj publici koja je u velikom broju pratila meč bilo interesantnije da gleda finale. Eto, na kraju ipak nijesmo posustali u našem cilju i pobijedili”, pohvalio se AidKiT.

Reprezentacija Sjeverne Makedonije definitivno je u sali Arene u Oradeu imala najveći broj navijača, a predvodio ih je jedan rumunski influenser. Kad god bi pali, publika je pojedinačno prozivala igrače, ne bi li im dala motivaciju da nastave.

”Svaka podrška je dobrodošla. Definitivno smo svaki put kad su navijali za nas i mi to čuli, iako smo bili skoncentrisani na igru. Kad navijaju za nas samo nam daju još veću motivaciju. Zaista smo srećni što imamo toliki broj fanova koji dolaze iz svih krajeva Evrope, ne samo iz naše zemlje i što su bili glasni tokom takmičenja i davali nam snagu da nastavimo”, priznaje AidKiT.

Za ovo takmičenje nijesu imali priliku da se sastanu u lanu, već su sve pripreme za isto odradili online, pa je sagovornik Vijesti srećan što to nije uticalo na rezultat.

”Smatrali smo da nema potrebe za lan pripremama. Na Evropsko prvenstvo došli smo hladne glave, a motivacija da pružimo maksimum je bila i ta što smo na posljednjem evropskom šampionatu bili prvi, pa smo od starta važili za favorite. To favorizovanje nam je bio vjetar u leđa da vjerujemo da to opet možemo da osvojimo i siguran sam da ćemo nastaviti da nižemo uspjehe”, zaključuje AidKiT.

Dobrih igrača ima svugdje, ali treba investirati u njih

Kada nastupaju na drugim turnirima koji nemaju veze sa Evropskim i svjetskim prvenstvima, AidKiT i ekipa onda nastupaju kao “Blue Jays”.

” U pitanju je organizacija Blue Jays e-sports, a ovako smo na sličnim takmičenjima Sjevenra Makedonija. U ovom sastavu igramo otprilike godinu dana. Prije toga su bile neke promjene. Igrali smo dosta evropskih turnira peko kojih smo dobijali pozive za druga takmičenja. Takođe uvijek smo tu kad su nacionalna takmičenja u pitanju, a ne bježimo ni od Balkanske lige. Svaki meč koji smo odigrali na takvim turnirima pomogao nam je da se pripremimo za ovo takmičenje”, otkriva AidKiT, kao i činjenicu da CS:GO u njegovoj zemlji nije među popularnijim igricama.

”Nažalost, za sada CS:GO nije popularan u Sjevernoj Makedoniji, ali nadamo se da će se situacija zahvaljujući našim uspjesima na e-sport sceni promijeniti. Mi ćemo se potruditi da kroz osvojena prvenstva i turnire pokažemo da Counter-Strike zaslužuje da se gleda i da se navija za igrače”, obećava AidKiT.

On i ostali igrači ekipe Blue Jays su profesionalni igrači, te već nekoliko godina CS:GO igraju za platu. Iako za sada ova igrica nije toliko popularna kod njih, AidKiT je siguran da i među mlađim gejmerima ima onih koji bi jednog dana mogli da zaigraju, kako za njegovu ekipu, tako i za reprezentaciju.

”Dobrih igrača ima svugdje. Ali treba investirati u njih, dati im šansu koju mi imamo, a njihovo je da što više vježbaju. Nije lako, ali sve se to može postići. Nadamo se da ćemo iz godinu u godinu imati što veći broj igrača i da ćemo e-sport scenu dogurati na veći nivo”, ne krije očekivanja on.

Bonus video: