Trideset godina Nintendovog simpatičnog heroja

Najnovija igrica iz Nintendove simpatične franšize "Kirby", Kirby’s Dream Buffet, najavljena je nedavno za konzolu Nintendo Switch. Igrica je namijenjena svim uzrastima, a pripada miksu žanrova "battle royal" i "platformer". Najava ove igrice dobar je povod i da se prisjetimo 30 godina stare franšize.

2205 pregleda 0 komentar(a)
Slika iz igrice "Kirby and the Forgotten Land", Foto: nintendolife.com
Slika iz igrice "Kirby and the Forgotten Land", Foto: nintendolife.com

Poznati japanski brend iz svijeta konzola, Nintendo, najavio je novu igricu iz simpatične franšize Kirbi („Kirby“). U igrici „Kirby’s Dream Buffet“, koja se očekuje uskoro, heroj prepoznatljivog loptastog oblika i roze boje kreće s društvom u „slatku“ pustolovinu gdje je cilj pojesti što više kolača i voća. Kako pojašnjavaju iz nintendolife, gejmplej najnovijeg Kirbi naslova podsjeća na trenutno izuzetno popularnu besplatnu igricu iz žanra „battle royale“ – Fall Guys. Igrica „Kirby’s Dream Buffet“ je najavljena za konzolu Nintendo Switch, namijenjena je za do četiri igrača i očekuje se ubrzo. Najava ove igrice dobar je povod i da se prisjetimo 30 godina stare franšize.

Dio Kirbi franšize
Dio Kirbi franšizefoto: Nintendo, kirby.nintendo.com/about/, printscreen

Prvo izdanje posvećeno Kirbijevim pustolovinama u bajkovitom svijetu „Dream Land“ objavljeno je davne 1992. godine i to od strane japanskog studija „HAL Labaratory“. Masahiro Sakurai, idejni tvorac rozog loptastog stvorenja, nije u početku zamišljao Kirbija onakvog kakvog ga danas znamo. Za Sakuraija, loptasta forma bila je samo tzv. „placeholder“, tj. oblik na papiru koji će popuniti prostor dok se ne osmisli finalni „proizvod“ (tj. izgled heroja franšize). Ipak, Sakurai je bio zadovoljan kako je prvobitni loptasti oblik izgledao i odlučio je da to bude finalna forma gejming zajednici dragog stvorenja.

Slika Kirbija iz igrice 'Kirby and the Forgotten Land'
Slika Kirbija iz igrice "Kirby and the Forgotten Land"foto: nintendolife.com

Kako svjedoče iskusni fanovi Kirbi franšize, a na onlajn enciklopediji posvećenoj ovom heroju, Kirbi je 1992. godine na američko tržište izašao u bijeloj boji i do danas se ne zna tačno zašto je Sakurai odlučio da mu dâ baš to ime. Ističe se da je na samom početku vladala konfuzija zbog suprotstavljenih stavova kreatora Sakuraija i pojedinih predstavnika kompanije oko boje glavnog junaka, pa su u američkoj centrali Nintendo odlučili da Kirbi na tržište konzola debituje u bijeloj boji. Kasnije je Kirbi ipak predstavljan po želji kreatora - u rozoj boji. Što se tiče imena, postoji više teorija: po jednoj, Kirbi je ime dobio po čuvenom brendu za usisivače upravo zato što je jedna od njegovih glavnih moći usisavanje protivnika, a po drugoj u čast pravnog zastupnika iz firme „Latham & Watkins LLP“ - Džona Kirbija. On je osamdesetih godina prošlog vijeka branio kompaniju u pravnom postupku koji je pokrenuo Universal studios zbog navodne sličnosti Donkey Kong i King Kong brendova.

Kirbi iz svijeta video igara je stanovnik magične zemlje „Dream Land“ na planeti „Popstar“ koju nastanjuju simpatična bića i jedan pohlepni kralj po imenu Dedede. Kralj, koji inače liči na pingvina, samo formalno upravlja Zemljom snova, a zapravo najviše voli da jede i spava. Osim toga, voli i da izaziva Kirbija i tako pravi raznorazne probleme. Iako se smatra antagonistom franšize, kralj Dedede nije uvijek neprijateljski nastrojen prema Kirbiju, pa je teško tačno definisati njihov odnos u priči.

Kralj Dedede
Kralj Dededefoto: Nintendo Store

Kirbi, s druge strane, pravi je uzor ostalim stanovnicima Zemlje snova jer je krajnje požrtvovan i spreman da pomogne svima. Ipak, pored ovih vrlina, Kirbi ima i poneku „manu“ – djeluje pomalo distancirano od svojih sugrađana, a nekad zna i da prespava napad na planetu Pop star. No, to svakako ne umanjuje generalno vrlo pozitivan utisak o malom rozom heroju. Pustolovine ovog simpatičnog loptastog stvorenja najčešće se odvijaju upravo u Zemlji snova, ali ponekad i na drugim planetama (npr. u igrici „Kirby Star Allies“ iz 2018. godine).

Kirbi u Zemlji snova
Kirbi u Zemlji snovafoto: Namocchi, Nintendo Fan Art

Ove godine franšiza Kirbi proslavlja 30 godina postojanja. Da se radi o popularnoj i u gejming zajednici dragoj franšizi govori podatak da je Kirbi, osim u svijetu video igara, zastupljen i u čuvenim japanskim mangama, ima svoju zasebnu Nintedo veb stranicu, cijelu jednu onlajn enciklopediju, pa čak i kafe u jednom japanskom tržnom centru. U svijetu video igara, za 30 godina izdato je čak 32 naslova i to za sve popularne Nintendo konzole: Game Boy, NES, Super NES, Nintendo 64, Game Boy Color, Game Boy Advance, Nintendo GameCube, Nintendo DS, Wii, Nintendo 3DS i naravno, Nintendo Switch.

Kirby Cafe, Japan.
Kirby Cafe, Japan.foto: Shutterstock

Kirbi je, inače, prije par mjeseci već dobio jedan dio iz žanra platformska igra (platfomer) nazvan „Kirby and the Forgotten Land“, a najnoviji dio koji je planiran za ručnu konzolu Nintendo Switch trebalo bi da izađe u narednih par mjeseci.

Bonus video: