Foto: Printscreen

Slušao Šobića i gazio zle horde duhova i abominacija

Darkest Dungeon je nevjerovatna kombinacija avanture i horora koja će vas natjerati da pažljivim, strateškim planom vratite porodični dvorac na slavu koju je imao prije

25466 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Darkest Dungeon (DD) odnosno najmračnija tamnica je potezno puzanje po tamnicama s elementima horora, avanture i igre uloga proizvedena od strane Red Hook studija. Ovo je igra za jednog igrača koja u svom nastavku (DLC) nudi i PVP - igrač protiv igrača opciju.

Poenta igre

Igrač se nalazi u ulozi mladića na čija pleća odmah pri početku igre pada veoma težak zadatak nasljeđivanja hamleta svojeg đeda čija je pohlepa otvorila prolaz u nezamislivo zlo! Na vama je da svojim pažljivim, strateškim planom vratite porodični dvorac na slavu koju je imao prije ove katastrofe. U tome vam pomažu razni plaćenici i avanturisti koji, naravno, ne rade za džabe. A kada umru, ne samo da je smrt konačna nego i sav uloženi novac u njihovu opremu, nakit sa specijalnim sposobnostima i magije zauvijek bivaju izgubljeni. Plus, sada morate nabaviti nove avanturiste koji traže još više novca, a neiskusni su, te ih treba iznova trenirati i dovesti na nivo prethodno izgubljenih. Sve ovo zna biti jako frustrirajuće, te je i razlog zbog kojeg je igra dobila nekoliko negativnih kritika od pojedinaca iz zajednice, kao i razlog zbog kojeg će drugi dio DD2 biti mnogo lakši s modom koji nudi oživljavanje karaktera. Takođe, to je upravo stvar koja ovu igru izdvaja od drugih istog žanra, te je na mojoj listi puzanja po tamnicama na samome vrhu!

Priča

”Propast je došla u našu porodicu. Ti se sjećaš naše časne kuće, raskošne i carske, koja ponosno gleda na grad sa svog stoičkog sjedišta iznad močvare. Sve svoje godine života proveo sam u tom drevnom, glasinama zasutom dvorcu, ugojen dekadencijom i luksuzom; i opet, počeo sam se umarati od konvencionalne ekstravagancije. Jedinstvena, uznemirujuća priča sugerisala je da je sam dvorac zapravo prolaz do neke nevjerovatne i neimenljive moći. S relikvijom i ritualom uložio sam sve napore u iskopavanje i vraćanje tih dugo zakopanih tajni, iscrpljujući ono što je ostalo od našeg porodičnog bogastva na mrke radnike i čvrste lopate. Napokon, u solju natopljenim stijenama ispod najnižih temelja iskopali smo taj prokleti portal pretpotopnog zla. Naš svaki korak uzdrmao je drevnu zemlju, ali bili smo u svijetu smrti i ludila. Na kraju sam sam bježao smijući se i plačući kroz te zacrnjele arkade antike dok me svijest nije izdala.

Ti se sjećaš naše časne kuće, raskošne i carske. To je gnusna gadost! Molim te, vrati se kući; preuzmi ono što je tvoje po rođenju. I izbavi našu porodicu iz proždrljivih, stegnutih sjena najmračnije tamnice.”

Darkest Dungeon
foto: Printscreen

Ovo je uvod koji bolje od ijedne igrice koju sam ikada igrao opisuje radnju jedne igrice; njenu atmosferu, gejmplej i priču. Nakon nekoliko stotina sati provedenih u igri i dalje me prođe jeza kada pogledam ovaj intro, kada umjesto da ga preskočim da bih što prije započeo neku novu avanturu, poželim još jednom odgledati ovo remek-djelo koje me podsjeti zašto sve ovo i radim.

Gejmplej

Gejmplej ove igre je vrlo dinamičan. Sastoji se od kretnje u realnom vremenu i potezne borbe. Ključna stvar igre je upravo polumjesec s pet nasuprot okrenutih kolčeva koji predstavlja znak za stres. Stres je jedan od helt barova koji se mjeri od 0 do 200, s tim da se na pola puta nalazi okidač koji se aktivira čim neki karakter dođe do 100 stresa ili preko. Kada se okidač aktivira, karakterova odlučnost se testira, te može postati pogođen nevoljom ili čestitošću. U slučaju nevolje taj karakter postaje neposlušan i u potpunosti nastoji sabotirati misiju na način da povisi nivo stresa ostalih karaktera, napadne ih, konstantno sam izvodi poteze koji su van kontrole igrača, te najčešće povede cijeli tim nizbrdo sa sobom. U slučaju da karakter postane čestit, to je jako dobro za njega, a i ostatak njegove grupe jer ima povšenu statistiku, kao i šansu da oporavi svoje saborce ili im smanji nivo stresa, ili pak ih motiviše dajući im povećanje u statistici. Ukoliko nivo stresa dođe do 200, karakter čija je odlučnost slomljena, te pod afektom nevolje doživljava kobni srčani udar, dok s druge strane čestit karakter resetuje svoj nivo stresa nazad na 0 i gubi status čestitosti. Stres se dobija na razne načine kao što su hodanje unazad uskim koridorima, gubitak svjetla, upadanje u veoma stresne izazove, iznenadni napadi, jednostavno protivnici koji dodatno stresiraju karaktere svojim kricima, instrumentima ili morbidnim gadostima. S obzirom na sve ovo očigledno je da se karakteri jako stresiraju, te da se stres treba nekako i spustiti. To se može uraditi nakon odrađene avanture nazad u Hamletu đe postoje razne aktivnosti za smanjenje stresa poput: kockanja, pijančenja, spavanja sa gradskim prostitutkama, meditacija, molitva i mazohistično kažnjavanje samoga sebe. Za sada najefikasnijim se pokazala prostitucija, te ne propuštam poslati i po dva karaktera istovremeno u kupleraj.

Osim stresa postoje i razne bolesti, kao i traume koje mogu ostaviti trajno pozitivan ili negativan efekat na dati karakter. Bolesti se lako liječe u bolnici za pristojnu svotu novca, dok se efekti traume skidaju veoma teško i tretman je veoma skupocjen. Ipak to su stvari koje definišu svakog karaktera i od kojih zavisi đe će svaki karakter biti više, a đe manje koristan.

Na avanturu uvijek idu četiri kompanjona koji mogu biti bilo koje klase, mogu čak sva četvorica biti iste klase, potpuno je svejedno. Klasa ima 15 i svaka je različita i ima svoje unikatne sposobnosti koje je izdvajaju i čine jako dobrom protiv određene vrste neprijatelja. Na primjer, lovac na ucjene i gospodar goniča su klase koje su vrlo dobre protiv zvijeri i ljudi, a takođe su i veoma dobar par jer benifituju od “mark” magije koju oba karaktera imaju, te prave mnogo veći demidž. Zvijeri i ljudi se nalaze najčešće u “warens” dijelu Hamleta dok je “cove” dio hamleta ispunjen čudnim oklopljenim riba-ljudima. Postoje četiri različite zone kojima avanturisti mogu tumarati i koje mogu oslobađati zlog uticaja, a najbitnija, peta zona otvara se tek kada određeni karakteri dostignu nivo šest. Samo najiskusniji imaju hrabrosti iskusiti gnijev nezamislivog zla koje se krije u najmračnijoj tamnici.

Darkest Dungeon
foto: Printscreen

Atmosfera

Atmosfera ove igrice je na najvišem nivou. Od perfektnog uvoda u igru, ne pretjerane doze horora, uz konstantnu muziku koja, iako jeziva, ostavlja put do tračka nade za koji se neprestano hvatam. Vizuelno igra je dosta mračna te nije neophodno premnogo detaljisati, ali iako najslabija tačka igrice, ona je i vizuelno na zadovoljavajućem nivou s obzirom da je pravljena 2016. godine. Jednostavno, ne mogu odoljeti savršenom glasu Vejna Juna koji je u ulozi naratora, odnosno đeda koji je igraču poslao pismo. Njegovi komentari nekada uliju nadu da ipak mogu uspjeti da vratim slavu našem dvorcu, a nekada stvore tako jezivu, strašnu i depresivnu atmosferu iz koje se oporavljam satima.

PVP – Igrač protiv igrača

Ovo je mod koji nijesam puno igrao, mada sam primijetio da ima dosta aktivnih igrača. Nezavistan je u potpunosti od kampanje za jednog igrača čiji je cilj povratiti staru slavu Hamleta. U ovom modu birate četiri karaktera od svih 15 klasa kojima trebate nadmudriti protivnika koji ima isti cilj. Pravila su vrlo jednostavna, a borbe veoma zabavne, ali atmosfera u Halmetu i pritisak da novootkriveno zlo nikada ne miruje, te da je na meni da mu dođem glave ne dozvoljavaju mi da provodim vrijeme zanimajući se sa PVP modom.

Performanse

Ovo nije veoma zahtjevna igrica, te vam je za nju potrebno samo 2GB RAM memorije, Windows XP ili noviji, 2GB slobodnog prostora na Hard Disku, Open GL 3.2+ Video kartica, 128MB video RAM memorije, kao i bilo koji procesor i grafika.

Darkest Dungeon
foto: Printscreen

Lično iskustvo

U prvu bitku ušao sam pun samopouzdanja i uspješno porazio neprijatelja, te sam mislio da ću nastaviti tako i u svojoj drugoj avanturi. Međutim, već u drugoj avanturi dva početna karaktera mi umiru i prosipaju sav moj u njih uloženi novac, te me ostavljaju da se češkam po glavi dok neuspješno tražim “undo” opciju. To je trenutak kada sam shvatio da je najmračnija tamnica zapravo igra izvlačenja maksimuma iz loše situacije. Misije bivaju nedovršene ili napuštene. Heroji umiru i kada umru ostaju mrtvi. Progres se automatski sačuva veoma često, te su akcije permanentne.

Igra od vas očekuje mnogo. Koliko daleko ćete gurati svoje avanturiste? Koliko ste voljni rizikovati u svojoj misiji povratka Hamleta. Šta ćete žrtvovati da biste sačuvali život svog omiljenog heroja? Ovo su pitanja na koja sam sam morao dati odgovor igrajući ovu nevjerovatnu kombinaciju avanture i horora. Tutorial je dosta detaljan, dakle objasni sve opcije u igri kako treba i jednom kada se shvate ostaju u memoriji jako dugo, ali iako su pravila igre laka za savladati veoma ih je teško usavršiti. Koje su kombinacije heroja najbolje? Koji heroji su dobri u kojoj zoni? Kakvi su im bonusi? Da li dozvoljavaju da povedete određenog plaćenika koji bi vam bio prekoristan ili je to pak previše riskantno jer u toj zoni prima mnogo više stresa nego u drugim. Zaista ova igra vrijedi svakog uloženog sata jer je ispunjena nezaboravnim trenucima. Neke misije radio sam uz potpunu koncentarciju i jedva ih prelazio dok sam druge radio uz neku opuštenu atmosferu slušanja Šobića i gaženja zlih hordi duhova i abominacija. Ova igra je na steam platformi često na popustu, te je na istom i na ovogodišnjem samer sejlu iliti ljetnjoj rasprodaji. Puna cijena joj je 23 eura, a ja sam je nabavio za samo dva eura i 80 centi, tako da obratite pažnju na popuste, isplatiće vam se. Još jedna dobra osobina ove igrice je što nemate nikakvu obavezu ulaziti svakodnevno u nju. Možete je igrati 20 sati u jednom danu i onda je mjesecima ne dirati i bićete i dalje na tačno istom mjestu na kojem ste stali prije nekoliko mjeseci, a kao što sam pomenuo, mehanika igrice se teško zaboravlja, te je lako odmah nastaviti dalje.

9+

ocjena koju dobija ova igrica

Igra od vas očekuje mnogo. Koliko daleko ćete gurati svoje avanturiste? Koliko ste voljni rizikovati u svojoj misiji povratka Hamleta. Šta ćete žrtvovati da biste sačuvali život svog omiljenog heroja? Ovo su pitanja na koja sam sam morao dati odgovor igrajući ovu igricu

Bonus video: