Vlad Marinesku uručio plaketu "Vijestima"

Predsjednik Svjetske gejming federacije zajedno sa predsjednikom Adria federacije Bojanom Totovskim boravio u Crnoj Gori, te sa zvaničnicima razgovarao o budućnosti e-sporta

14590 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Predsjednik Svjetske gejming federacije Vlad Marinesku boravio je danas u Crnoj Gori, gdje je sa novinarima, ali i crnogorskim zvaničnicima imao priliku da razgovara o napredovanju ove grane sporta.

Najprije se ujutru na radnom doručku sastao sa novinarima, te je zaključak da Crna Gora ima veliki potencijal da postane ozbiljan konkurent u oblasti svjetskog gejminga, a to će najbolje pokazati za mjesec i po dana kada će u Podgorici biti održano Evropsko prvenstvo u e-fudbalu.

Marinesku i Totovski na radnom doručku
Marinesku i Totovski na radnom doručkufoto: Boris Pejović

"Crna Gora je jedan od lidera u e-sportu u regionu, veliki potencijal ne samo u e-sportovima već i gejmingu i razvoju IT sektora i uopšte tehnologije. Iako dolazim iz svijeta džudoa i fizičkih sportova, vjerujem da su e-sportovi sportovi budućnosti. Govorimo o više od tri milijarde igrača i o 170 milijardi dolara koliko je prošle godine generisala industrija gejminga. Za razvoj i napredovanje gejminga Crna Gora ima idealne uslove, počev od jakog saveza, IT sektora i političke podrške koja evidentno postoji. To daje mogućnost da se gejming razvija veoma brzo i snažno i da doprinese daljem globalnom pozicioniranju Crne Gore ne samo u tom smislu, već i daljem privlačenju ozbiljnih globalnih kompanija investitora u ovom polju, kao i promociji kulture, turizma i ekonomije", rekao je Marinesku, kojem je ovo prva zvanična posjeta nekoj zemlji iz regiona. On ne krije da kao predstavnik Svjetske gejming federacije, želi dati na značaju ljudima koji se profesionalno bave ovim sportovima jer kako kaže "zaslužuju poštovanje".

"Zajedno sa ostalim članovima zajednice, želim da ih motivišemo da budu dobri ljudi, da redovno vježbaju i budu zdravi. Najljepša stvar kod elektronskih sportova je to što se ne oslanjamo na fizičke mogućnosti, već kroz um spoznajemo da granice ne postoje. Prevazilazimo prepreke i povezujemo se sa ostalim ljudima. Zabava i zdrava konkurencija doprinose našem daljem razvoju," istakao je Marinesku.

Totovski i jedan od najboljih PES igrača Rade Pavićević
Totovski i jedan od najboljih PES igrača Rade Pavićevićfoto: Boris Pejović

Sekretar Svjetske gejming federacije i predsjednik Adria e-sport federacije, Boban Totovski podsjetio je da je podrška države izuzetno važna za razvoj gejminga, ali da primijećuje da na Balkanu to ide uzlaznom putanjom.

"Ponosan sam što je u Makedoniji, od feburara ove godine, e-sport priznat kao zvanični sport. Kao što znamo, Savez elektronskih sportova Crne Gore dio je Crnogorskog olimpijskog komiteta. Isto su uradili i Slovenci. Na dobrom putu su Bosna i Hercegovina, kao i Hrvatska. To je podsticaj i za cijelu Evropu. Kod njih takođe to ide malo sporije, posebno kada govorimo o osnovnom nivou, poput školovanja i edukacije," naveo je Totovski.

SESCG
foto: Boris Pejović

Već u nekoliko navrata predsjednik Saveza elektronskih sportova Crne Gore Filip Šoć kazao je da je zadovoljan kako se razvija Savez i gejming u Crnoj Gori, te da je njihov cilj da se naša zemlja targetira kao bootcamp i trening destinacija. Nada se da će mu u ostvarivanju istog pomoći Eropsko u e-fudbalu, te da će do godine uspjeti da pripreme i Evropsko u svih šest igrica.

Totovski, Šoć i Marinesku
Totovski, Šoć i Marineskufoto: Miloš Todorović

"Što se tiče profesionalnog nivoa, tu više možemo da funkcionišemo kao Adria federacija, koju smo osnovali prošle godine. Moramo da uzmemo u obzir da sve države u regionu zajedno broje blizu 20 miliona stanovnika. Što se tiče gejminga, više će tako doprinijeti, nego kroz državno prvenstvo. Cilj je da svaka država iz takvih prvenstava da najbolje ekipe, da se oni takmiče regionalno i da najbolje ekipe kasnije igraju svjetske turnire," ispričao je Šoć.

Zaključio je da gejming industriju očekuje dinamični period razvoja, a da osim igranje igrica, tome doprinose i elementi, poput produkcije i profesionalnog novinarskog praćenja turnira.

Kapiten e-Budućnosti Bojan Tatar uručuje Vladu dres
Kapiten e-Budućnosti Bojan Tatar uručuje Vladu dresfoto: BORIS PEJOVIC

Na kraju druženja sa novinarima, Marineskuu je uručen dres e-fudbalera Budućnosti koji su na nedavno osvojili Ligu šanpiona, dok je Totovski dobio dres reprezentacije Crne Gore.

U posjeti Vijestima
U posjeti Vijestimafoto: Boris Pejović

Gejming delegacija predvođena Marineskuom i Totovskim posjetila je i redakciju Vijesti koja je prva dala prostor ovoj sekciji, te postala zvanični partner Saveza elektronskih sportova u promociji ove grane sporta. Oni su direktorici Vijesti Marijani Kadić Bojanić uručili plaketu za dosadašnju saradnju, te se istakli da će se ona i u buduće nastaviti.

Marijana Bojanić
foto: Boris Pejović

Nakon razgovora sa novinarima, Vlad i ostatak ekipe posjetili su Ministarstvo sporta i mladih, a ugostio ih je Vasilije Lalošević.

Lalošević je istakao da ubrzan razvoj IT sektora koji sve više generiše odnose u društvu ima i snažan uticaj na oblast sporta. Dodao je da je elektronski sportovi ne mogu zamijeniti tradicionalne, ali da svakako moraju imati svoju poziciju u sistemu jer predstavljaju virtuelnu paralelu koja će igrati značajnu ulogu u vremenima koje dolaze.

Vlad sa gejming delegacijom u Ministarstvu sporta i mladih
Vlad sa gejming delegacijom u Ministarstvu sporta i mladihfoto: Miloš Todorović

Marinesku je istakao da razvoj elektronskih sportova može imati višestruke benefite po državu u promotivnom, sportskom i ekonomskom smislu i da je dobro da Crna Gora to prepozna i iskoristi imajući u vidu značaj IT sektora na globalnom nivou.

Sagovornici su istakli da Savez elektronskih sportova Crne Gore, koji je trenutno registrovan kao nevladina organizacija, radi dobar posao na promociji i razvoj elektronskih sportova kao i pozicioniranju Crne Gore u ovoj oblasti, te da naredni period treba iskoristiti da se ulože zajednički napori na njegovom pozicioniranju u sistemu sporta.

Totovski sa Simonovićem
Totovski sa Simonovićemfoto: Miloš Todorović

Tokom posjete Marinesku i Totovski zajedno sa predstavnicima Saveza elektronskih sportova Crne Gore posjetili su i Crnogorski olimpijski komitet, kao i Ministarstvo ekonomije i Savez elektronskih sportova Crne Gore.

Marinesku u Ministarstvu ekonomije
Marinesku u Ministarstvu ekonomijefoto: Miloš Todorović

Bonus video: