U liku mačke kroz svijet nakon apokalipse

Igrica “Stray”, iako je izašla prije desetak dana, popularnija je čak i od velikih naslova poput God of War-a i Elden Ring-a

6666 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Iako je izašla tek prije desetak dana, tačnije 19. jula, igrica “Stray” je osvojila srca mnogih. Prema trenutnim podacima sa Steam-a, ona trenutno ima prosječni skor 8,67, a skoro 98% korisnika je preporučilo igricu. To je u ovom trenutku čini popularnijom čak i od velikih naslova poput God of War-a i Elden Ring-a.

Šta se dešava u igrici? Pokušavate da pronađete put kući kroz ogroman grad pun neonskih znakova i robota. U čemu je caka? Igrate kao mačka lutalica.

Stray, igrica
foto: Stray - Zvanični sajt

Igricu je napravio mali tim programera iz Francuske pod nazivom BlueTwelve Studio, koji je “sačinjen od pretežno mačaka i šačice ljudi”, kako piše na njihovoj zvaničnoj stranici. Jedan od producenata igrice, Swann Martin-Raget je za Playstation napisao članak o maci koja je, iako nije ista ona koja prolazi kroz mračne ulice grada Kowloon, igrala važnu ulogu u procesu kreiranja kako samog lika, tako i čitave igrice.

”Murtaugh je jedna od dvije mačke saosnivača studija i bila je prava lutalica koja je pronađena na ulicama u blizini grada Monpeljea u Francuskoj ispod automobila… Zovu ga i ‘Šef’, i iako lik u igri nije direktna reprodukcija Murtaugha, on je definitivno bio velika inspiracija za izgled lika i bio je velika podrška tokom čitavog razvoja”, piše Martin-Raget.

Stray, igrica
foto: Stray - Zvanični sajt

Ono što je, pored činjenice da igrate kao mačka, očaralo mnoge ljude su i stvari koje možete da radite kao jedna izgubljena maca. Od terorisanja stolova za bilijar, preko grebanja drveća i pentranja na sve i svašta, do maženja sa robotima i drugim mačkama koje ćete sresti - skoro da ne postoji nemoguća misija.

A za sve što ne možete da uradite sa svoje četiri šape, tu je vaš pomoćnik, mali robot zvan B-12. On će za vas raditi sve što zahtijeva prste i prevoditi jezik robota u nešto razumljivije. Posebno dugme na tastaturi ili kontoleru služi za jednu od najvažnijih stvari u svijetu jedne mačke - mjaukanje. Naravno, ova činjenica je oduševila i ljude koji su po prvi put pokrenuli igricu, i one koji su za funkciju čuli preko Interneta.

U roku od nekoliko dana, ljudi su počeli da modifikuju igricu na razne načine. Jedan moder po imenu Chris Rubino je uspio da zamijeni originalni model mace Garfildom. Drugi moder, NorskPL, za relativno malu svotu novca pravi modele koji stavljaju vašu macu na mjesto glavnog lika. A za one koji više vole kuce od mačaka, postoji i mod pomoću kojeg možete igrati kao sasvim mali pas.

Sjajan grafički prikaz i muzika, zanimljiva priča i jednostavni, ali zanimljivi likovi su ono što čini ovu igricu izuzetnom. Stray je za sve gejmere koji traže opuštajuću igricu sa divnom atmosferom, kao i za ljubitelje mačaka.

Bonus video: