Već se spremaju za finale

Tatar, Šćepanović, Pavićević, Pejović i Ražnatović idu dalje

2908 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Marija Vasić
Foto: Marija Vasić

Gejmeri Bojan Tatar, Vučeta Šćepanović, Rade Pavićević, Ivan Ražnatović i Nenad Pejović prvi su finalisti kvalifikacionog turnira u e-Footballu koji je za vikend održan u Budvi. Naime, na Akademiji znanja održan je prvi kvalifikacioni turnir u nizu u e-Footballu i modu 1v1, a sve u organizaciji Saveza elektronskih sportova Crne Gore i uz podršku TO Budva. Već narednog vikenda, e-fudbaleri će se oprobati u Beranama, a posljednji kvalifikacioni turnir biće 20. avgusta u Podgorici. Već dan kasnije, svi oni koji su uspjeli da prođu kvalifikacije boriće se na završnom turniru, a pobjednik istog predstavljaće Crnu Goru ne samo na Evropskom prvenstvu u e-Footballu koje će biti od 7. do 9. septembra u Podgorici, već i na Svjetskom prvenstvu koje će se krajem godine održati u Indoneziji.

Proteklih godina Crna Gora se, kad su u pitanju takmičenja u PES-u dobro pozicionirala, pa su naši gejmeri često bili u samom vrhu. Ipak, najznačajniji uspjeh je uspjeh pesaša u modu 11v11 kada su e-fudbaleri Budućnosti osvojili dva trofeja- Ligu divizije i Ligu Šampiona.

Čak četiri fudbalera iz pobjedničke postavke efc Budućnosti (Tatar, Šćepanović, Pavićević i Ražnatović) okušaće se u modu 1v1 i u finalu, ali ovoga puta u e-Footballu. Kako je kompanija Konami pod čijem je okriljem PES, promijenila naziv ove igre u e-Football, ista je dosta izmijenjena, a upravo su ljubitelji Pro Evolution Soccera izbjegavali novu verziju. No, sva zvanična takmičenja još od prošle godine kad je PES u pitanju prešla su na novu verziju, pa su i naši takmičari ovoga puta morali da odmjere snage u e-Footballu.

”Toliko teško mi je da igram novu verziju, da se još uvijek navikavam. Težak je, gameplay mu je drugačiji u odnosu na PES, komande su izmijenjene i samim tim je adaptacija teža. Ali kao za sve u životu, tako i za e-Football vježbanje je najbitnije. Igram redovno i mogu reći da sam pohvatao skoro sve prednosti i mane u e-Footballu. Naravno, ima tu prostora još za napredak i očekujem da ću do 21. avgusta biti u potpunosti spreman za završni turnir za Evropsko i Svjetsko”, priznaje kapiten efc Budućnosti Bojan Tatar.

Njegov saigrač u timu Vučeta Šćepanović već se navikao na novu verziju.

”Navikao sam se na novu verziju, ali mislim da igra ima mnogo grešaka koje se moraju srediti. Ali svakako ću do kvalifikacija biti spreman”, obećava Šćepanović koji je sa Radem Pavićevićem na mnogim takmičenjima predstavljao i Crnu Goru. Kao i Tataru i Šćepanoviću, ni Pavićeviću se u početku nije dopadala nova verzija PES-a.

”Mislio sam da neću moći da se prilagodim na skroz novu igricu, nove komande, novi gameplay, mnogo bagova koje je imala u početku, ali eto uz vježbu i nekoliko updatea počeo sam da se približavam nivou na kojem sam bio u PES-u 21. Do finala ima još dosta vremena, vidio sam đe griješim na ovim prvim kvalifikacijama, tako da mislim da ću da budem na visokom nivou za finale”, siguran je Pavićević koji je predstavljao Crnu Goru prošle godine na Svejtskom takmičenju u ovoj igrici kada je takođe e-Football zamijenio PES. No, ne smatra da će to biti prednost za njega u odnosu na ostale takmičare koji su do sada igrali isključivo PES.

”Ta neka početna verzija bila je mnogo loša i neka skroz novina za sve nas učesnike. Što se tiče olakšavajuće okolnosti može da bude jedino iskustvo koje sam stekao igrajući tako veliki turnir. Što se tiče same igrice, mislim da i nemam baš prednost, jer je ista od tada prošla kroz nekoliko updatea pa je ta verzija u odnosu na onu koja je sad skroz različita. Mnogo su je poboljšali i mnogo je ljepša za igranje od one koju sam ja igrao u Singapuru”, objašnjava Pavićević.

Ni Ražnatović nije zadovoljan novom verzijom, ali kao ljubitelj fudbala nastavlja nakon PES-a da igra e-Football.

”PES je toliko godina bio najbolja simulacija fudbala i doveo je do savršenstva, e-Football je nešto novo i ima još stvari na kojima treba da se poradi u budućnosti, ali s obzirom na to da je ovakva na početku, nadamo se najboljoj”, ne krije očekivanja Ražnatović, te priznaje da je e-fudbalerima Budućnosti lakše, jer vježbali su i vježbaju za kvalifikacione turnire međusobno.

”Uskoro se održava Evropsko prvenstvo u e-Foodballu u našem gradu, pa otuda i više motiva za igru”, ističe Ražnatović koji iako sa timom ima odlične rezultate, priznaje da je mnogo lakše igrati mod 1v1 od onoga 11v11.

”Lakše je igrati 1v1 jer imaš asistenciju kompjutera za postavku igrača na pozicijama, u modu 11v11 zavisiš samo od sebe i tu greške moraju da budu svedene na minimum”, objašnjava razliku.

Kao kapiten ekipe efc Budućnosti Tatar koji zna sve kvalitete svojih saigrača, osvrnuo se i na to kako se Ražnatović, Šćepanović i Pavićević snalaze u novoj verziji fudbala.

”Pa, definitivno se ne snalaze toliko dobro kao u PES-u. Kako za cijeli svijet, tako i za njih ovo je nešto novo i potrebno je vježbanje kako bi dostigli nivo na kojem su bili u PES-u. Ne sumnjam u to da će se i oni adekvatno pripremiti za kvalifikacije i mogu sa sigurnošću da kažem da nas očekuje pravi spektakl i jedna dobra borba na kvalifikacijama”, siguran je Tatar.

S obzirom na to da se e-Football igra svega godinu i nešto, ono što znatno otežava gejmerima je činjenica da zbog toga što je verzija nova ne znaju šta mogu od kojeg protivnika da očekuju.

”Toliko dugo smo svi igrali PES da smo jednostavno znali šta da očekujemo od protivnika, koji mu je stil igre, kako napadati i braniti se protiv njih i bilo je mnogo lakše igrati. Sada na e-Footballu jednostavno ne znamo šta da očekujemo od protivnika, hoće li biti na istom nivou kao prije ili još bolji ili lošiji, ne znamo ni kakav će stil igre imati i na kraju krajeva ne znamo hoćemo li mi biti konkurentni na ovom novom e-Footballu. Zbog toga će trebati malo vremena, malo odigranih turnira da bi se vidjelo možemo li da budemo ravnopravni sa svim svjetskim igračima kao što smo bili u PES-u 21, ali vjerujem da hoćemo”, siguran je Pavićević, a bez obzira na novi mod, jedan od najboljih PES igrala - Šćepanović siguran je da će ga i umijeće u novoj verziji dovesti u sam vrh e-Footballa.

”Očekivanja su velika. Mislim da mogu ispuniti ulogu favorita kvalifikacionog turnira”, zaključuje Šćepanović.

Zbog druženja sa FIFA prešao na e-Football

Konami je e-Football napravio tako da privuče, ne samo ljubitelje PES-a, već i FIFA. Mnogi primjećuju sličnosti između ove dvije igrice, a upravo ona privukla je petog finalistu Nenada Pejovića.

”Kada je u pitanju nova verzija e-Footballa već na prvo igranje može se primijetiti sličnost sa Fifom. Što se tiče samog kvaliteta koji nam pruža ova verzija, smatram da ima nedostataka, kao što je recimo preciznost pas igre, ne tako širok dijapazon driblinga kao i sama kretnja igrača koja je vrlo često haoticna”, otkriva bagove Pejović.

No, iako je uspio da obezbijedi plasman na finalni turnir i planira da vježba za isti narednih dana, velika očekivanja nema.

”Ne smatram da je 15 dana dovoljno da bi se igranje e-Footballa dovelo na zavidan nivo, ali svakako je moje učesce na turniru došlo kao proizvod želje za dobrim druženjem i sklapanjem novih prijateljstava, tako da ja sam svoj cilj već ostvario”, priznaje on.

Bonus video: