Foto: Printscreen

Izvanredno dostignuće gejm dizajna

Ovo nije igra koju ćete preći iz prve ili za mali broj sati. Potrebno je upoznati se sa neprijateljima koji se neprestano mijenjaju

14177 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Hades je rouglajk akciona igra puzanja po tamnicama stvorena od strane SuperGiant Games studia. Izašla je u septembru 2020. godine za PC, macOS i Nintendo, te je iste godine proglašena za igru godine!

Igrač se nalazi u ulozi Zagreusa, sina Boga smrti - Hada, koji neumorno pokušava pobjeći iz podzemnog svijeta u nadi da jednog dana dostigne visine svojih rođaka na Olimpusu koji saznavši za njegov plan odlučuju mu ponuditi pomoć. Ovo nije igra koju ćete preći iz prve ili za mali broj sati. Potrebno je upoznati se sa neprijateljima koji se neprestano mijenjaju, te i sa različitim formama glavnih bosova koji znaju biti jako izazovni. Ukoliko ugnjetavanje ogromnog broja duša od Tartarusa do Elizijuma nije dovoljna motivacija da nastavite dalje, onda će biti nevjerovatna priča ispričana putem nebrojeno mnogo vrhunskih dijaloga.

Priča

Kao što sam prethodno pomenuo Zagreus je ambiciozni sin Hada koji, umjesto da se fokusira na učenje o podzemnom svijetu i o načinima rješavanja njegovih problema, pokušava pobjeći iz istog, te saznati kako je to biti u svijetu smrtnika ili pak među svojim rođacima na Olimpusu. Da bi Zagreus imao ikakve šanse za bjekstvom, njegova maćeha, Boginja tame - Nix, mu podaruje svoje ogledalo moći koje može neprestano unaprijeđivati. Nix, osim ogledala, stupa u kontakt i sa bogovima Olimpusa te objasnivši situaciju oni takođe odluče pomoći Zagreusu putem raznih blagoslova koje mu podaruju. Osim svoje maćehe i bogova Olimpusa u pomoć mu pristižu i njegov vjerni sparing partner Ahil te i notorni kapetan lađe - Karon. Ahil mu otkriva put u posebne odaje svog kralja u kojima se kriju drevna svemoćna oružja, neka starija i od samih bogova koji su ih koristili u ratu protiv Titana. Takođe mu daje i knjigu nalik dnevniku u kojoj je zapisivao sva svoja saznanja o svijetu mrtvih, ali i ponešto o svijetu iznad. Karon je pak poznat po svojoj pohlepi, te za ponekad i apsurdno visoke cijene nudi razne benifite koji mogu pomoći bjekstvu iz podzemnog svijeta. Osim ovih postoji još mnogo skrivenih tipova poput Sizifa, Tanatosa, Juridis i drugih koji nude ogromne benifite na putu do svijeta smrtnika. Svaki od njih ima posebne dijaloge koji se neprestano mijenjaju i nastavljaju, te osim želje za bjegstvom, vi, kao igrač, dobijate i neopisivu želju da saznate još o ovim karakterima.

Osim, naravno, beskonačnog broja duša osuđenih na vječno obitavanje u podzemnom svijetu Zagreusov put ka površini sputavaju i nekoliko glavnih likova poput sestara bijesa od kojih je najistaknutija njegova bivša djevojka Megaera, čuvena hidra sa bezbroj glava - Lerna, najpoznatiji grčki kralj Tesej sa svojim bivšim neprijateljom, a sadašnjim partnerom Asterijusom - Minotaurom. Na kraju puta nalazi se još jedan “bos fajt” koji ostavljam vama da otkrijete, a koji mi je zadao najviše problema.

Nakon što prvog puta uspješno pobjegnete iz podzemnog svijeta naići ćete na vama nepoznatu osobu, koja je ustvari majka glavnog lika - Persefona. Tu tek počinje prava zavrzlama jer saznajete da Zagreus ne može živjeti na površini zato što je sin Boga podzemlja koji takođe pati od te kletve. Te svaki put kada pobjegnete i dođete to Persefone ostane vam svega nekoliko minuta vremena prije nego umrete i ponovo se stvorite u svojoj ili bolje reći Hadovoj kući. Da biste otkrili kanonski kraj priče potrebno je pobjeći devet puta. Nakon toga dobijate stalni posao od svog oca, Kralja, te morate svakodnevno nastojati da pobjegnete na površinu kako biste testirali defanzivne mehanizme podzemlja.

Gejmplej

Gejmplej je jednostavno neodoljiv: fluidan, brz i prepun akcije. Igra je predstavljena u izometrijskom pogledu sa igračem koji upravlja Zagreusom u sredini ekrana. Igra počinje neprestanim borbama koje se odvijaju na različitim platformama iliti tamnicama koje bivaju nasumice odabrane od već postojeće grupe istih. Neprijatelji na svakoj platformi, osim na nekoliko glavnih u kojima obitavaju bosovi, bivaju nasumice odabrani svakog puta, te je uzaludno pripremati se za određeni tip neprijatelja u nadi da ćete naići baš na njega i lakše proći nivo.

Hades
foto: Printscreen

Igra je bazirana na heknsleš (zamahni i presjeci) sistemu borbe koji predstavlja jako brzu i neprestanu borbu sa ogromnim brojem neprijatelja. Možete koristiti primarni napad i sekundarni iliti posebni napad koji se razlikuju zavisno od oružja koje koristite, magiju odnosno bacanje koje se koristi sa daljine, trk koji služi kao sredstvo mobilnosti za izbjeći protivnikov napad ili mu se efikasnije približiti kao i ultimativnu sposobnost u vidu poziva boga čiju ste sposobnost odabrali. Tokom raznih pokušaja bjekstva naići ćete na bogove Olimpusa koji vam uvjek nude neki blagoslov koji vas prati sve do smrti ili do uspješnog bjekstva, nakon čega biva obrisan zajedno sa svim ostalim blagoslovima i efektima.

Gradualno ćete se kretati od platforme do platforme i nakon svake dobijati nagrade koje ta platforma nudi, a koje vas mogu učiniti jačim, dati vam neki od resursa ili ponuditi blagoslov jednog od bogova Olimpusa. Cilj je ići ka površini te je za očekivati da počnete od Tartarusa, najdubljeg djela podzemlja. Prelaskom glavnog bosa Tartarusa naći ćete se u Asfodelu nakon kojeg dolazi opjevani Elizijum rezervisan za samo najveće majstore u svijetu borilačkih vještina i čojstva. Nakon prelaska svih ovih zona bivate suočeni sa veoma poznatim licem koje zauvijek čuva vrata podzemlja iza kojih se nalazi svijet smrtnika.

Ukoliko umrete, što će biti veoma često, rijeka Stiks vas odvodi natrag u svoj dom iz kojeg iznova počinjete svoje bjekstvo zadržavši sve prethodno sakupljene resurse osim karonovih novčića poput: tame, ključeva, gemova, dijamanata, Titanove krvi, nektara, Ambrozije itd. Svaki od ovih resursa koristi vam za unapređenje Zagreusovih sposobnosti, te će svaki sljedeći bijeg biti lakši. Nakon svakog bjekstva bilo uspješno ili ne, imate mogućnost u svom domu razgovarati sa karakterima koji tu obitavaju, te naučiti nešto novo ili pridobiti nečije povjerenje.

Takođe, imate vremena i provjeriti ogledalo tame i njegova unapređenja kao i mnoge druge karaktere koji bivaju otkriveni tokom neprestanih pokušaja bjekstva. Nakon što koristeći jedno od šest oružja uspješno pobjegnete iz podzemlja dobijate kazneni pakt koji vam nudi razne benifite za svaki kazneni poen više. Ja sam, na primjer, koristeći koronakt, najboljl luk ikada napravljen, uspio preći četvrti nivo kaznenih poena, te zahvaljujući tome dobio dodatne količine Titanove krvi i Ambrozije. Sa ostalim oružjem pobjegao sam uspješno samo po jedan put.

Kazneni poeni imaju određenu težinu. Na primjer, možete odabrati da lava u Asfodelu pravi četiri puta više štete za jedan kazneni poen, ali isto tako možete odabrati i da svi neprijatelji prave 20% više iste. Na vama je da odaberete kako iskoristiti kaznene poene, ali imajte u vidu da stvari koje koštaju po tri kaznena poena zaista mnogo otežavaju igru.

Kada su u pitanju oružja i njihove sposobnosti, postoje dva na daljinu, a to su Koronakt (legendarni luk sa bezbroj strijela) i Egzagrif (šina odamanta) i četiri oružja za borbu prsa u prsa, a to su: Stidžijan (mač podzemlja), Varata (vječno koplje), Aegis (štit haosa) i Malfon (pesnice blizankinje).

Prije nego sam otključao sva oružja pobjegao sam iz podzemllja četiri puta uz pomoć koronakta, tek onda sam probao ostala i shvatio da je koronakt možda i najslabiji od svih. Imao sam zabave sa svakim od njih, ali najbrže sam uspio pobjeći koristeći se mačem podzemlja koje ima nevjerovatno dobru kombinaciju napada, ali i vrhunska unapređenja ponuđena od strane Dedalusa - čuvenog gradioca lavirinta koji je zarobio Minotaura.

Atmosfera

Atmosfera ove igre je na apsolutno nevjerovatnom nivou. SuperGiant je poznat po neodoljivo dobroj atmosferi i po pravim izborima muzike koja se uklapa u vizuelni sjaj njihovih igrica, te ni Hades nije izuzetak. Odabir boja, svjetlosti kao i sjenki kreira vjerodostojni svijet podzemlja, zadržavajući ga i dalje u granicama igrice. Muzika je kao i obično neprikosnovena, jednostavno se ne mogu sjetiti niti jedne melodije koja bi bolje pristajala određenim djelovima igre, pogotovo kredit scena i soba u kojoj se nalazi Juridis.

Hades
foto: Printscreen

Glasovi karaktera su više nego adekvatni i s obzirom na broj karaktera, vjerujem da je dobar dio budžeta Hadesa otišao upravo tu. Na kraju krajeva, same titule poput: “izvanredno dostignuće gejm dizajna” ili “najbolji audio”, “najbolji dizajn” ili pak titula “igra godine” koje ova igra posjeduje svjedoče neprikoslovenosti ove kompanije kada su u pitanju atmosfera i ambijent.

Performanse

Za ovu najnoviju igricu nevjerovatnog SuperGiant studia potrebne su vam osrednje dobre komponente poput: Windowsa 7, Intel Dual Core 2.4Ghz procesor, NVIDIA GeForce 8600GS grafika, 4GB RAM memorije kao i 15GB slobodnog prostora na Hard Disku. Preporučio bih ipak 8GB RAM memorije kao i 2GB VRAM memorije za glatko igranje ovog remek djela.

Zaključak

U ovoj igri sam proveo nešto manje od 50 sati i planiram provesti još bar pola toga. Prešao sam igricu do kraja, ali i dalje postoji nekoliko karaktera čije priče želim otkriti do kraja, kao i jedan kojeg želim romantizovati.

Priznajem da je titula najbolje igre 2020. godine zaslužena, te da vrijedi svaki potrošeni euro. Kada smo kod potrošenih eura ovu igru sam kupio na steam gejming plaformi za vrijeme ljetnog popusta, takozvani “Summer Sale”, na kojem je cijena bila nepunih 13 eura nakon 40% popusta. Smatram da je ovo do sada najbolje izdanje SuperGiant kompanije, ali to sam rekao i za njihovu pretposlednju igricu Pyre koja je takođe bila njihovo, do tada najbolje izdanje! Očigledno je da ova, nekada mala indie kompanija sada prerasta u giganta kakvom i samo ime iste naslućuje. Hades igrica prodala je nešto manje od milion primjeraka koji su donijeli više nego dovoljno profita za sljedeće supergigantovo remek djelo!

10

Ocjena igrice

Bonus video: