Foto: Printscreen YouTube

Napravite svoju utopiju od nule

Gejmplej igrice može biti malko komplikovan na prvi pogled, ali brzo ćete se navići na tempo igre. Postoji jako puno opcija i dobri ili bolje reći iskusniji igrači će ih bolje iskoristiti, ali to ne znači da i manje iskusni ne mogu uspjeti u stvaranju svog idealnog grada

17030 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Najdalje granice Farthest Frontier je “izgradi grad” tip igrice u kojem ćete osjetiti surovost divljine koja vas gura u sve veći očaj, ali i potpiruje želju za boljim sjutra. “Crate Entertainment” je u potpunosti samostalna izdavačka kuća u Bostonu sa svojom ekipom programera. Najpoznatiji su po akcionoj igri uloga: Grim Dawn (Mračna zora), a osim nekoliko manjih igrica odlučili su uložiti poveću svotu novca u svoje najnovije veliko djelo Farthest Frontier.Ako ste se ikada pitali kako biste niotkuda stvorili funkcionalni grad, ili barem selo, ova igrica će vam dati odgovor.

”Život može biti težak svugdje” prve su riječi uvodne špice ove igrice. Obični ljudi, seljaci, bivali su ugnjetavani od strane vladajuće krune koja je uzimala i posljednji zlatnik iz njihovih ruka dok su ih sa druge strane napadači redovno pljačkali i odnosili im svu žetvu, te su se nekoliko hrabrih porodica odlučile na bijeg ka boljem sjutra. Njihov lider ste vi, igrač. Vi ste inicijator kao i tvorac ideje o bijegu, te je na vama da pronađete najpovoljnije mjesto za stvaranje sopstvenog raja.

Gejmplej igrice može biti malko komplikovan na prvi pogled, ali brzo ćete se navići na tempo igre. Postoji jako puno opcija i dobri ili bolje reći iskusniji igrači će ih bolje iskoristiti, ali to ne znači da i manje iskusni ne mogu uspjeti u stvaranju svog idealnog grada!

Evo nekoliko ključnih stavki gejmpleja na koje treba obratiti pažnju:

Posij, Prikupi, Napravi

- Posij 10 različitih vrsta sjemena, dodaj sedam vrsta hrane poput ribe, divljači i divljih bobica. Prikupi 14 različitih vrsta materijala poput: drva, kamena, rude, divljih trava, meda itd… Napravi 32 ajtema (stvari) različitih karakteristika i svrhe, kao i mnoštvo materijala u ekonomiji od nekoliko nivoa.

Farthest Frontier
foto: Printscreen YouTube

Izgradi i Napreduj

Konstruiši 50 različitih tipova struktura gradeći svoj grad od novonastalog naselja do užurbanog grada. Centar grada i infrastruktura napredovaće kroz nekoliko slojeva izgradnje zavisno od prosperiteta i poželjlnosti tvog grada. Unaprijedi strukture za proizvodnju sirovina da povećaš efikasnost i omogućiš proizvodnju naprednijih ajtema.

Najdetaljniji sistem poljoprivrede ikada

Strateški odaberi među 10 različitih sjemena od kojih svako ima unikatan način uzgajanja. Održavaj plodnost zemljišta. Izbjegavaj štetu nastalu putem suše, velike vrućine ili hladnoće. Spriječi nagomilavanje zaraza. Obrađuj svoja polja, miči korov i kamenje, podigni nivo plodnosti i prilagodi zemlju za maksimalnu produkciju plodova koji će hraniti tvoju populaciju.

Napredna simulacija grada

Seljani aktivno žive svoje živote i rade svoje poslove u realnom vremenu. Gledaj kako seljani nose robu sa jednog kraja grada na drugi, da bi bila prerađena u materijale i konstruisana u ajteme. Gledaj kako hrana biva odnešena po domovima, marketima odnosno pijacama ili skladištena u posebnim zaštićenim strukturama za kasniju upotrebu. Razvij i izgradi puteve, transportuj karavane i vagone i unaprijedi metode skladištenja da smanjiš šansu kvarenja hrane.

Farthest Frontier
foto: Printscreen YouTube

Nasumice stvorene mape

Najdalje Granice je vrsta igre sa visokom razinom ponovnog igranja. Nijedna igra nije ista zahvaljujući prostranim mapama ispunjenim predivnim, u potpunosti randomizovanim terenom kao i distribucijom resursa. Opcije dozvoljavaju igraču da specificira količinu vode, planina ili divljači na svakoj mapi te upotrebom ekstremnih opcija može sebi napraviti pravi, ali i unikatni izazov.

Idiličan ili Brutalan

Zahvaljujući prethodno pomenutim vrlo detaljnim opcijama koje vam igrica nudi u mogućnosti ste napraviti idealan svijet bez ratovanja i bolesti ili pak pakao na Zemlji u kojem su ratovi i zaraze svakodnevni neprijatelj koji vas budi noćima.

Interakcija sa okolinom

Razvij svoju ekonomiju na osnovu resursa koji obiluju u tvojoj okolini. Iskoristi ih i proizvedi visokokvalitetne materijale koje kasnije možeš upotrijebiti na marketu za nabavku manje prisutnih i rijetkih resursa. Izdigni ograde koje će spriječiti jelene da upadnu u tvoja polja i nagrde plodove, kao i međede koji neprestano pokušavaju dokučiti skladište. Pažljivo biraj koja ćeš drva posjeći, jer ona takođe daju hladovinu koja je neophodna u blizini izvora koji bez iste presuše. Izbalansiraj potrebu za proširivanjem plodnog zemljišta i njiva sa vitalnim prirodnim resursima poput divljeg ljekovitog bilja i bobica kao i divljači.

Bolesti

Osiguraj pitku vodu za svoje seljane inače ćeš se suočiti sa problemima poput dizenterije i kolere. Beri bobice i sadi zeleniš da bi izbjegao skorbut i osigurao zdravu ishranu svoje populacije. Postaraj se da su seljani dobro obuveni i obučeni da bi smanjo šansu dobijanja tetanusa, bjesnila i promrzlina. Izgradi bolnicu ili bolje reći medicinsku kuću koja će služiti, između ostalog, i za izolovanje zaraženih kao i proizvoditi ljekove i trave. Ograniči populaciju glodara redovnim prikupljanjem i odlaganjem smeća, sigurnim skladištenjem hrane kao i upotrebom mišolovki sve u cilju suzbijanja zloglasne bubonske kuge.

Odbrana od okupatora

Odaberi “pacifist” opciju i u potpunosti izbjegni borbu ove igrice ili se oprobaj na jednom od nekoliko nivoa “rider” težine i iskusi rizik okupacije svog grada te potpunog gubitka istog. Progresuj od drvenih palisada do kamenih zidova; gradi kule i barake; treniraj, regrutuj i opremi vojnike sve sa planom odbrane svog grada od pljačkaša i okupatora koji sve češće napadaju što je grad prosperitetniji.

Farthest Frontier
foto: Printscreen YouTube

Atmosfera

U samom trejleru igrice možete primijetiti koliko muzika doprinosi cijeloj atmosferi samog svijeta u kojem se vaš grad nalazi. Vizuelno ovo je najbolja “izgradi grad” igrica koju sam ikada igrao; jednostavno je neodoljiva i prijatna za oči. Audio ove igrice je idealno odabran, zavisno od godišnjeg doba, odabrane mape kao i dešavanja u samom gradu poput napada na isti ili izbijanja kuge i slično.

Performanse

S obzirom na to da je ovo tek rano izdanje igrice, moguće su male promjene prilikom izlaska finalne verzije na proljeće sljedeće godine. Trenutno minimalne komponente potrebne za igranje ove igrice su Windows 10, Intel Core i5 3470 3.2GHz procesor, NVIDIA GeForce GTX 780 grafika, 8GB RAM memorije, 4GB slobodnog prostora na Hard Disku kao i DirectX verzija 11.

Lično iskustvo

Ovo je igrica u kojoj sam proveo nešto manje od tridesetak sati i priznajem da se ne planiram zaustaviti na tome. Uprkos tome što igrica nije finalizovana, niti su neke njene funcike implementovane u sam sistem, u ovoj ranoj fazi veoma je zanimljivo kontrolisati sudbinu cijelog grada i njegove populacije. Možda je čak to više neki ugao posmatrača u nekim prilikama, mada igrica zna postati jako stresna, pogotovo na prvom igranju ukoliko označite “Rider” težinu. Neprijatelji vas u startu izbjegavaju jer još uvjek nijesu čuli za vaš grad, ali čim se nivo resursa podigne iznad određenog nivoa, počinju redovni napadi pljačkaša. Smatram da je ekonomija dosta neizbalansirana, ali s obzirom na to da je ovo rana verzija igrice, vjerujem da tim programera radi na tome. Neke stvari su malko čudne poput otvaranja pabova na drugom nivou grada, ali pravljenje piva postaje opcija tek na nivou 3. Ima nekoliko sitnica koje bi trebalo ispraviti, uključujući i nedostatak tutorijala. Sve u svemu, smatram da je ovo vrlo kvalitetna igrica i da vrijedi 29 eura na steam gejming platformi upravo zbog neograničenog broja sati koji se može provesti u njoj. Vjerujem da ni finalna verzija neće biti skuplja, te ukoliko želite sačekati da izađe, nećete pogriješiti.

Štitio sam i predvodio svoju malu grupu iseljenika do neukroćene divljine na kraju svijeta u kojoj smo svi zajedno odlučili napraviti svoju utopiju od nule. Prikupljali smo sirovine, lovili divljač, pecali ribu i bavili se poljoprivredom da bismo održali grad i nastavili ići naprijed. Proizvodili smo pravljene predmete za seljane da trampe, konzumiraju ili koriste u borbi za opstanak. Bili to prirodni elementi, bolesti ili vanjske prijetnje poput napadača svaki put bismo ih zajedno odbili i nastavili unaprijeđivati život u svojoj utopiji!

9

ocjena igrice Farthest Frontier

Bonus video: