Foto: Printscreen

Bilo je interesantno probati nešto novo

Ukoliko ste mislili da je ovo igra koja će parirati najboljima u svom žanru poput Slay the Spire ili Darkest Dungeon prevarili ste se. Ova igra je mix Zmajeva i Tamnica kao i izgradi špil tipa igara, te je uprkos elementima oba žanra nedorasla liderima oba polja

3378 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Across the Obelisk (AtO) je co-op RPG (igra uloga za više igrača) igra gradnje špila stvorena od strane Dreamsite Games studia. Od aprila prošle godine je objavljena “rani pristup” verzija na Steam gejming platformi, a najnoviji peč 1.0 je konačno stigao i sa njim završena igra.Ono što ova igra donosi je solidno iskustvo za fanove žanra, ali i nedostatak dobro razvijene priče.

AtO inicijalno prati četiri generične avanture istovremeno otkrivajući jednako generičnu priču ispunjenu klišeima poput kidnapovane princeze i pohlepnog maga gladnog moći. Zaista, u pitanju je najprostija verzija priče sa dosta velikim djelom iste ostavljenim za interpretaciju samom igraču. Vjerujem da je cilj toga otvoriti put sopstvenoj igri uloga u kojoj bi više igrača značilo i više zabave.

Ipak, ovu igru sam igrao sam, te ne mogu posvjedočiti tome; naprotiv priča je toliko plitka i obična da ne vidim kako bih je čak i uz društvo mogao napraviti interesantnom.

Karakteri

Karakteri sa druge strane imaju dobar nivo unikatnosti izražen u vidu pojačanja kao i opcija tokom gradnje špila. Postoje četiri različite klase a to su:

- Ratnik (Magnus, Heiner, Grukli, Bree)

- Rendžer (Andrin, Thuls, Sylvie, Gustav)

- Mag (Evelyn, Cornelius, Wilbur, Zek)

- Sveštenik (Reginald, Ottis, Malukah, Nezglekt)

Ratnik je heroj koji najčešće ima ulogu vangarda. On stoji naprijed i ima sposobnost blokiranja udaraca.

Rendžer je heroj koji protivniku pravi jako puno štete. On je asasin koji upotrebom otrova i raznih evazivnih karata stvara ogromne probleme protivniku.

Mag je heroj čija je svrha demolirati protivnika. On pravi najviše štete, ali isto tako ima i nekoliko interesantnih karata koje u pravoj situaciji mogu biti jako korisne.

Sveštenik ima ulogu podrške u borbi. On je jako spor te je skoro uvijek posljednji u nizu akcija po potezu što mu i odgovara, jer tako najbolje može zacijeliti sve rane zadobijene od prethodnih akcija ostalih heroja.

Svaka od ove četiri klase ima zaključane heroje koji, ukoliko ih otključate, u potpunosti mijenjaju način komponovanja vašeg tima. Ovo je možda i najzanimljiviji dio igrice, sastavljanje djelova puzli iz nekoliko različitih klasa dok konačno ne pronađete “bild” (kombinacija heroja unapredjenja i karti u špilu) koji radi za vas.

Nije lako napraviti odgovarajući špil, a još manje bild koji radi. Razlog tome je vrlo dobro izbalansirana igra. Skaliranje snage u poređenju sa neprijateljima koji su dovoljno jaki da zaustave vaše početne pokušaje da projurite kroz igricu je izvanredno. Ovo forsira igrače da nauče paterne neprijatelja kao i da prikupe početne bonuse kako bi lakše progresovali. Ono u čemu je ova igra dobra je stvaranje neopisive želje da uprkos neprestanim neuspjesima u prelasku jednog od bosova igrači i dalje imaju sve veću želju da istog poraze. To postiže upravo dobro izbalansiranim neprijateljima i brojnim saznanjima kao i trikovima koje otkrivate svaki put kada ne uspijete pobijediti.

Borba

Borba u AtO je vrlo dobra, potezna i taktička. Podsjeća pomalo na Darkest Dungeon sistem borbe, samo bez krucijalnog sistema repozicioniranja. U ovoj igri nebitno od pozicije svaki karakter može odabrati bilo kojeg neprijateljskog karaktera i napadnuti ga. Zavisno od unapređenja koja ste izučili u gradu kao i od odabranih karti koje se nalaze u vašem špilu borba će trajati jako dugo, ili pak biti riješena u nekoliko prvih poteza. Zamjerka je da su borbe zaista ponekad i previše duge. To je možda samo zbog toga što sam igrajući sam zapravo radio posao četvorice igrača koji bi ako ne skratili onda bar ispunili potrošeno vrijeme svojom igrom uloga i konverzacijom.

Across the Obelisk
foto: Printscreen

Kada su bildovi u pitanju postoji nekoliko koji su zaista nezaustavljivi i ne mogu se porediti sa ostatkom. Ukoliko pronađete jedan od njih uvidjećete jako brzo koliko dobro radi. Veoma je zanimljivo pronalaziti različite bildove, ali kada sam pronašao jedan koji radi, nijesam vidio svrhu korištenja bilo kojeg drugog. Veliki broj ih je, po mom mišljenju, jednostavno neupotrebljiv, a pošto sam igrao na zahtjevnijem nivou težine, nijesam mogao iskusiti ogroman broj slabijih verzija mog idealnog bilda. Kako igra progresuje i neprijatelju bivaju sve jači, kao i ukoliko igrač odabere viši nivo težine, određene bitke nećete biti u mogućnosti preći bez jednog od zaista jakih bildova. Izbor istih je po mom mišljenju glavna karakteristika ove igre, te bih volio vidjeti poboljšanja u balansiranju kada je njihova upotreba u pitanju.

Prilagođavanja usred gejmpleja su skoro neizvodljiva. Legendarni ajtemi ne predstavljaju ništa spektakularno što je u jednu ruku dobra vijest jer nijeste u obavezi pronaći ih da biste progresovali u igri, ali sa druge strane umjesto da igru naprave zanimljivijom i oni se stapaju sa tom generičnom temom cijele igrice.

Across the Obelisk
foto: Printscreen

Za razliku od ostalih igara svog žanra AtO se fokusirao na ponovno igranje radije nego na jednu kvalitetnu igru. Samim tim da biste iskusili ovu igru u potpunosti potrebno ju je preći više puta. Tu dolazi do izražaja problem plitke, obične priče koju iznova doživljavate kao dosadnu priču osobe sa alshajmerovom bolesti.

Unapređenja koja izučavate u gradu su raznovrsna te se lako može desiti da u potpunosti promašite ona korisna za vaš bild iliti strategiju. Prva igra vas treba upoznati sa ovim sistemom, a tek u drugoj ćete uspjeti da ga pravilno iskoristite. Da li napraviti kopiju pronađene karte, ili pak unaprijediti postojeću? Možda kupiti oružje svom omiljenom heroju ili pak epruvetu koja ima potencijal spasiti ga u predstojećoj avanturi? Ovo je najkomplikovaniji i najdetaljniji dio igrice, te ga ostavljam vama za proučiti.

Sve to bivajući rečeno, suština Across the Obelisk igrice je ipak zabava, a to je upravo što ova igra i jeste. Uprkos dugim borbama i običnoj priči pronalazak perfektne kombinacije heroja i špila karata, te totalno gaženje protivnika je i dalje jako zabavno. Zaključane uniforme heroja koje mijenjaju njihov izgled, kao i drvo talenata koje se širi vođenjem heroja na što veći broj različitih avantura čine igricu zanimljivom dovoljno dugo da se nekoliko prelazaka po danu ne čini nezamislivim.

Atmosfera

Kada je atmosfera u pitanju moram priznati da su ručno crtani heroji kao i neprijatelji veoma dobri i interesantni. Igra kao cjelina je na sasvim solidnom nivou kada je vizuelni aspekat u pitanju. Što se tiče audio strane Across the Obeliska to je ništa više od standardne muzike koju možete očekivati u bilo kojoj drugoj “princ na bijelom konju spasava princezu od pohlepnog maga” avanturi. Igra besprekorno radi na mom personalnom računaru, te vjerujem da će raditi jednako dobro i na velikom broju drugih; što nas vodi na performanse.

Performanse

Da biste pokrenuli ovu igricu potrebni su vam Windows 7 ili noviji, 2GB RAM memorije, bilo koji procesor od 2.0 GHz, grafika od 1GB Video memorije koja podržava OpenGL 3.0+ support kao i 1GB slobodnog prostora na vašem hard disku.

Across the Obelisk
foto: Printscreen

Lično iskustvo

Ukoliko ste mislili da je ovo igra koja će parirati najboljima u svom žanru poput Slay the Spire ili Darkest Dungeon prevarili ste se. Ova igra je mix Zmajeva i Tamnica kao i izgradi špil tipa igara, te je uprkos elementima oba žanra nedorasla liderima oba polja. Iako naracija nije pretjerano loša, definitivno se lako zaboravlja što smanjuje privlačnost ponovne igre, kao i istraživanje drugačijih ishoda među karakterima. Balansiranje protivnika u odnosu na heroje je vrlo dobro odrađeno sa tim da veliki broj kombinacija heroja i špilova jednostavno nije dorastao izazovu koji neki bosovi predstavljaju.

Neprijatelji imaju ogromne količine helta, te bitke znaju biti jako duge, ali uz pravi bild i jako zanimljive. Atmosfera je standardna, a uslovi za pokretanje igrice niski, te u kombinaciji sa cijenom od 15 eura na steam gejming platformi ova igra ne zvuči pretjerano loše. Rekao bih čak da je veoma solidan izbor ukoliko imate 15 eura sa strane. Sve u svemu, Across the Obelisk je zanimljiva izgradi špil igra koja je u sredini svog žanra. Ne vidim sebe kako provodim ogroman broj sati u ovoj igri, pogotovo kada su Slay the Spire i Darkest Dungeon u mojoj steam kolekciji, ali bilo je interesantno probati nešto novo. Ukoliko dođe do nekog velikog peča, rado ću se vratiti da isti uporedim sa prethodnim.

6+

ocjena igrice Across the Obelisk

Bonus video: