Uvijek sam „pucao” na trofeje

Tokom priprema Prekomorački vježbao je dnevno i po nekoliko sati. Iako su ga do sada vezali za PES, kako kaže, stara simulacija konamijevog fudbala mu ne nedostaje, te se navikao na novu verziju e-Football

5400 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Miloš Todorović
Foto: Miloš Todorović

E-fudbaler Bojan Tatar predstavljaće Crnu Goru na Evropskom prvenstvu u e-Footballu koje će se održati od 7. do 9. septembra u Podgorici u sklopu e-Festa.

Tatar koji je ljubiteljima simulacije fudbala poznatiji po niku Prekomorački je na finalnom kvalifikacionom turniru koji je održan u nedjelju u prostorijama Saveza elektronskih sportova pobijedio jednog od glavnih favorita Vučetu Šćepanovića koji je ranijih godina predstavljao Crnu Goru na sličnim takmičenjima.

Tatar se za finalni turnir plasirao još na kvalifikacionom, koji je početkom mjeseca održan u Budvi, pa je, priznaje, imao dovoljno vremena da se prirpemi za završnicu takmičenja.

Do kraja juna zvanično je trajala sezona stare verzije simulacije fudbala - PES-a u modu 11v11, gdje je Prekomorački sa još deset saigrača osvojio dva trofeja- Ligu divizije i Ligu Šampiona. Priznaje da mu je osvajanje trofeja “oslačalo”, pa se zato potrudio da i na finalnom kvalifikacionom turniru ubilježi pobjedu. S obzirom na to da je e-Football novija igrica, nije znao šta može očekivati od protivnika, ali je znao da bi jedino konce mogli da mu pomrse kolege iz e-Budućnosti- Vučeta Šćepanović, Rade Pavićević, Ivan Ražnatović i Drago Mandić te je za njih spremio posebnu taktiku. Pored učešća na prvenstvima, Tatar je kao pobjednik turnira dobio i novčanu nagradu od 1000 eura.

Bojan Tatar
foto: SESCG

O pobjedi, ali i planovima za dalja takmičenja Prekomorački priča za Vijesti...

Bojane, pobjednik si kvalifikacionog turnira, pa ćeš Crnu Goru predstavljati na Evropskom i Svjetskom prvenstvu. Poznata je tvoja ljubav prema ovoj simulaciji fudbala, no ipak je u pitanju nova igrica, pa nijesi imao pretjeranog iskustva u njoj. Koliko si od starta vjerovao da upravo ti možeš da osvojiš ovogodišnji kvalifikacioni turnir?

Istina da je u pitanju nova igrica, ali sa najnovijim updateom baš su je primakli PES-u. Iskren da budem dok je bio eFootball 2022 i nisam imao prevelika očekivanja s obzirom na to da je igrica imala dosta grešaka. Međutim, na novom 2023 vidio sam odmah da su mi se šanse uvećale znatno.

Mnogi ljubitelji PES-a žalili su se na novu verziju Konamijeve simulacije fudbala. Kako se tebi sviđa e-Football?

Kao što sam već kazao, u početku je iskreno bilo teško za igru. Ali moram da ih pohvalim jer su najnovijim updateom eFootball 2023 unaprijedili znatno i sviđa mi se kako sada izgleda.

Znao si da si finalista još nakon prvog kvalifikacionog turnira koji je održan u Budvi početkom mjeseca. Koliko si vremena dnevno posvećivao igrici i vježbao za završni turnir?

Pa posljednjih dvadesetak dana igrao sam svaki dan u prosjeku po tri, četiri sata dnevno i trudio se da pohvatam sve dobre i loše strane igrice.

Interesantno je da, bez obzira na to što si još u Budvi izborio mjesto u finalu, učestvovao si i na Open gaming turniru u Podgorici. Tokom svih tih kvalifikacionih turnira jesi li analizirao igru ostalih gejmera?

Što se tiče mog učešća u Podgorici, nisam došao da analiziram protivnike, nego prvenstveno da doprinesem svojim učešćem kvalitetu turnira.

Kapiten si e-kluba Budućnost, a sa svojim saigračima iz kluba igrao polufinale i finale. Koliko ti je pomoglo da pobijediš protivnike to što poznaješ njihovu igru? Jesi li mogao da unaprijed napraviš neku taktiku?

Pa, znao sam otprilike što me očekuje od koga. Kada je u pitanju Rade Pavićević tačno sam znao što mi je potrebno da ga pobijedim, dok me Vučeta Šćepanović malo iznenadio sa odabirom kluba. Ali, na svu sreću isplatili su se svi treninzi do turnira i osvojio sam na kraju prvo mjesto. Taktiku sam naravno postavio za njih dvojicu, jer su u pitanju dva vrhunska igrača, a i iskreno očekivao sam da ćemo se sresti u polufinalu/finalu.

Jeste li i tokom piprema za turnire imali priliku da zajednički vježbate i sa kim si najviše sparingovao?

Tokom priprema sam sparingovao sa Dragom Mandićem i Ivanom Ražnatovićem, koji su mi inače takođe isto drugovi iz kluba i ovim putem želim da im se zahvalim na svim treninzima.

Većina upravo tvojih saigrača iz Budućnosti tebe su izdvojili kao “najnezgodnijeg” saigrača. Šta je to po čemu je tvoja igra na virtuelnom terenu karakteristična?

Što bi se reklo, ja sam stari kov kada je u pitanju PES/e-Football, iako nisam toliko star po godinama (smijeh). Odličan sam na kontra napade, uvijek me krasila jaka defanziva i uvijek mislim da sam bolji igrač od protivnika, pogotovo ako pripreme odradim kako treba.

Ko tebi kao saigrač ne prija i zašto i ko ti je na turniru zadao najviše muke?

Najteži protivnik, iskren da budem, mi je bio Marko Unkašević u 1/8 fazi turnira, kojeg sam pobijedio 2:1 u partijama. Momak fino igra i skroz me iznenadio sa taktikom i stilom igre. Kao što sam već rekao Rade i Vučeta su vrhunski igrači i uvijek nezgodni koji čekaju i najmanju grešku protivnika da bi ga “kaznili”. Međutim, ovaj put sam se bas dobro pripremio za njih dvojicu i skroz sam vjerovao da sam favorit.

Kakve će prirpeme uslijediti pred Evropsko i kakva su očekivanja od tog takmičenja?

Pripreme će biti kao i pred ovaj turnir. Prvo ću da analiziram detaljno protivnike iz grupe i nakon toga, shodno tome ću pripremati taktike. Uvijek sam “pucao” na trofeje i tako će biti i na Evropskom prvenstvu. Istina da dolazi mnogo vrhunskih igrača iz cijele Evrope, ali isto tako vjerujem u sebe 100 odsto i siguran sam da mogu ostvariti dobar plasman.

Da li ti danas nedostaje PES, dešava li se da zaigraš staru verziju konamijeve simulacije fudbala?

Iskreno ne nedostaje mi. Nedostaje mi jedino mode 11v11 i druženje sa ostalim momcima iz kluba. Ne igram ga od kad smo osvojili Ligu šampiona, a i svakako mislim da su ugasili servere i samim tim ne može da se igra online.

Ipak, kao što si već pomenuo, mnogi te vežu upravo za mod 11v11. S obzirom na to da ste ove godine kao ekipa Budućnosti dominirali u tom modu, šta će sada biti sa ekipom?

Ekipa je i dalje na okupu i svi željno isčekujemo mode 11v11. Ostaćemo u istom sastavu to je sigurno, a do tada ćemo svi igrati 1v1 da se što bolje upozna igrica.

Bonus video: