Najbržima na Trojici slijede nagrade

Ljubitelji simulacije vožnje takođe će uživati na eFestu, Montenegro sim racing priprema sim racing spektakl

7122 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Lemax
Foto: Lemax

Simulacije su sve popularnije kod gejmera, a pored one u fudbalu za koje je najavljeno i Evropsko prvenstvo još jedna biće zastupljena tokom prvog eFesta (od 7. do 9. septembra).

Montenegro sim racing priprema sim racing spektakl u podgoričkoj Bemax Areni sva tri dana festivala, pa će posjetiocima biti dostupan simulator na kojem mogu oprobati svoje vozačke sposobnosti.

”Očekujemo veliko interesovanje, jer ima dosta ljubitelja trka u Crnoj Gori, a samim tim i sim trka”, ispričao je ispred Montenegro sim racing Radomir Rašo Savićević, gejming ambasador u igrici Assetto Corsa.

Iako su napravljene dvije naše brdske staze - Glava Zete i Trojica, tokom trodnevnog turnira ljubitelji brže vožnje moći će da oprobaju ovu kotorsku, a poseban doživljaj imaće zahvaljujući najnovijoj tehnologiji - VR (virtuelnoj realnosti).

”Odabrali smo kotorsku Trojicu jer je ipak u pitanju evropska staza koja se boduje za centralno Evropsko prvenstvo kad je u pitanju prava trka. Što se simulacije triče, ona je skoro napravljena, i lakša je od Glave zete pa će novim vozačima biti lakše da je pređu, a ujedno smo željeli da je promovišemo”, objašnjava Savićević zašto su odabrali Trojicu.

Za najbrže obezbijeđene su i nagrade, tačnije najbolje plasiranom na kraju svakog dana sljeduje Logitech g29 volan. Takođe ljubitelji trka će imati priliku da izbliza vide trkačke automobile i to upravo one koje će na simulatoru voziti.

Kao neko ko odavno vozi simulaciju i mnoge trke je završio kao najbolji, Savićević je imao i savjet za vozače koji će učestvovati na truniru:

”S obzirom na to da se radi o simulaciji, treba znati da se auto ponaša isto kao i u stvarnosti i da vozač mora da se prilagodi automobilu koji vozi”.

Svaki posjetioc imaće pravo da proba da postavi najbrže vrijeme dana na Trojici, a ograničenje vožnje će biti 10 minuta po vozaču.

”Svakako da 10 minuta nije puno vremena, međutim ni na pravim trkama vozači nemaju neograničeno vrijeme treninga. Zbog očekivanog broja posjetilaca morali smo da ograničimo vrijeme vožnje na toliko, a ako uzmemo u obzir da se Kotor vozi dva minuta i 15 sekundi u prosjeku, vozač može proći stazu tri do četiri puta. Trke su svakako sport u kojem presuđuje sposobnost vozača da se prilagodi autu i stazi što prije”, zaključuje Savićević te otkriva da će se tokom prvog dana voziri auto Honda Civic type R Super production, drugog dana Mitsubishi Lancer Evo 9 GR.N i završnog dana Norma M20FC klasa CN.

Bonus video: