Interaktivni spoj nauke, tehnologije i gejminga

Sekretarka Saveza elektronskih sportova Nevena Marković otkriva šta to sve publiku očekuje tokom trodnevnog e-Festa

10274 pregleda 2 komentar(a)
Foto: FiveG
Foto: FiveG

Podgorica će naredne sedmice biti domaćin prvog eFesta - međunarodnog festivala gejminga, nauke i tehnologije.

Početak je planiran za 7. septembar, a trajaće do 9. septembra, a kompletan događaj biće organizovan u Bemax Areni.

”Format i sadržaj ovog festivala razlikuje se od onog što obično imamo na umu kada pomislimo na slične događaje. U pitanju je interaktivni spoj nauke, tehnologije i gejminga uz nezaobilazan muzički program u večernjim satima, a za taj dio zadužena je organizacija ‘Fešta’. Takođe, tu je i međunarodni karakter festivala jer se u sklopu programa organizuje i e-Euro (Evropsko prvenstvo u e-Fudbalu) u organizaciji Saveza elektronskih sportova Crne Gore, na kome učestvuje 26 država”, ispričala je sekretarka Saveza elektronskih sportova Nevena Marković.

Ona je podsjetila da će Crna Gora zahvaljujući upravo e-Festu tih dana biti domaćin predstavnicima i delagatima evropskih e-sport saveza, kao i čelnike Evropske Esport Federacije (EEF) i Svjetske Esport Federacije (IESF).

foto: Miloš Todorović

”Očekujemo oko stotinjak gostiju iz čitave Evrope. Ovo je ujedno i prvo ovakvo međunarodno takmičenje ikad organizovano u Crnoj Gori, a najavi jednog ovako velikog događaja prethodila je i posjeta gospodina Vlada Marineskua, predsjednika IESF-a Crnoj Gori u junu ove godine. Marinesku je tada imao prilike da se sastane i sa zvaničnicima u Crnoj Gori i razmijeni mišljenja o potencijalima naše zemlje za razvoj ove oblasti. Tada je konstatovano da je Crna Gora na dobrom putu da postane regionalni centar gejminga, što bi za sobom povuklo brojne IT firme, proizvođače gejming opreme, kao i same igrače koji su u današnje vrijeme najpoželjniji digitalni nomadi”, podsjetila je Marković.

Bojan Tatar poznatiji gejming i PES zajednici kao Prekomorački biće predstavnik Crne Gore na Evropskom prvenstvu u e-Footballu.

Bojan Tatar
foto: SESCG

”Bojan je takođe i kapiten ekipe e-Budućnost Kodio koja je ove sezone Crnoj Gori donijela dva trofeja. Naime, u ligaškom prvenstvu Evrope u kategoriji 11v11 osvojili su Ligu divizije i Ligu Šampiona i time doveli Crnu Goru na tron najstarijeg kontinenta u ovoj igri”, napominje Marković.

Osim eEuro-a u organizaciji SESCG-a i partnera, sagovornica Magazina ističe da će biti organizovano više od 16 turnira s nagradnim fondom oko 5.000 eura.

”Za tri dana trajanja festivala, posjetioci će moći da odmjere snage u Counter Strike: Global Ofensive, Dota2, Tekken7, Fifa22, Mobile Legends, što su samo neki od naslova u kojima će biti organizovano takmičenje. Jedno od zanimljivih iznenađenja biće i takmičenje u vožnji simulatora Assetto Corsa, na kojima se uz današnju tehnologiju Virtuelne Realnosti možete trkati potpuno bezopasno uz iskustvo najbliže realnoj vožnji. Ono što je možda još interesantnije je da u ovoj simulaciji možete voziti po crnogorskim putevima, tačnije možete se oprobati na stazi Trojica gdje se održavaju i međunardne auto trke, po kojima je takođe naša zemlja prepoznatljiva”, pohvalila se Marković.

Posebno su ponosni na činjenicu što festival pored takmičarskog dijela programa, posjeduje i izložbeno-interaktivni karakter u sklopu kojeg posjetioci mogu da vide i isprobaju najnovija tehnološka dostignuća.

”eFest će ta tri dana obezbijediti prostor domaćim akademskim zajednicama, inovatorima i naučnim radnicima za prezentaciju svojih dostignuća interesantnih kako domaćoj, tako i međunarodnoj publici. Očekuju nas brojna naučno-tehnološka dostignuća iz naše zemlje koja vrlo često u korak prate trendove van Crne Gore, ali ostaju u sjenci komercijalnih proizvoda današnjice. Zato će eFest biti mjesto gdje će se ovi proizvodi bliže predstaviti široj publici, ali u perspektivi zainteresovati i potencijalne investitore, kako domaće tako i strane, za ulaganja u ovu oblast”, otkriva Marković.

Kako ističe, u ovom dijelu posjetioce očekuje bogat izlagački program Univerziteta Crne Gore (UCG), privatnih kompanija, Tehnopolisa i ostalih aktivnih činilaca naučne zajednice.

”Dronovi, robotske ruke, 3D štampači i razni drugi proizvodi domaće proizvodnje samo su neki od proizvoda koji se razvijaju u našoj zemlji s kojima ćemo moći bliže da se upoznamo”, dodaje sagovornica Magazina.

Ni ovaj festival neće proći bez dobre muzike, a upravo za taj dio eFesta biće zadužena organizacija “Fešta”.

”Oni su prepoznatljivi po spoju modernog zvuka i tradicionalnih lokacija, pa smo sigurni da nas i u ovom segmentu očekuje dobar provod do kasnih večernjih sati, uz domaće i strane DJ-eve. Neće faliti ni hrane i pića, jer će se na otvorenom prostoru nalaziti posebna zona samo za to”, ističe Marković.

Zahvaljujući e-Festu tih dana će glavni grad Crne Gore opet posjetiti Transformersi. U pitanju su skulpture od auto-otpada koje pravi umjetnik Danilo Baletić, a zahvaljujući njima 2014. godine o Podgorici su pisali mnogi strani mediji.

”Tih dana e-Fest će čuvati transformersi - Korona, Šumaher i Černobil, a ove skulpture, gdje god da su bile izložene po svijetu, naišle su na veliko interesovanje publike, pa smo sigurni da će tako biti i na e-Festu”, zaključuje Marković.

Očekuju veliki broj Dotaša

Dota 2 je jedna od najpopularnijih igrica, pa će ljubitelji iste moći da se oprobaju na truniru koji je planiran za 8. septembar.

”Game mode koji će se koristiti je 1v1 Solo Mid - Mirror Match (isti heroji za oba igrača). Format turnira će biti Best of 3, sve do finala, koje će biti Best of 5. Heroji koji se mogu igrati na turniru su: Queen of Pain, Puck, Mirana i Shadow Fiend s naznakom da će coin toss odlučivati koji će se heroji igrati”, pojašnjava admin turnira i crnogorski ambasador za igricu Dota2 Pavle Šturanović.

On ističe da će pobjednik biti onaj koji napravi dva killa nad protivnikom ili prvi sruši kulu.

”Ukoliko se to ne desi do 15. minuta, računa se bolji creep score”, dodaje Šturanović.

No, mnogi Dota 2 vezuju za mod 5v5, a o razlozima zašto su za istu izabrali onaj 1v1, Pavle otrkiva:

”Dota je oduvijek bila timska igra, ali i igra u kojoj je bitan skill, a posebno na mid lejnu. Tako da su se godinama unazad organizovali 1vs1 turniri, mahom za prestiž najboljeg 1vs1 igrača. Turniri koji se organizuju u modu 1vs1 traju maksimalno 15 minuta, ali u većini slučajeva se završe u prvih nekoliko minuta. Mnogo je dinamičnije i eksplozivnije, a i u nekim segmentima ljepše za gledanje.”

Nedavno je Dota2 izbacila novi peč 7.32b koji će imati priliku da isprobaju i takmičari u Podgorici.

”Ovaj turnir će se igrati na najnovijem patch-u. (7.32b) sa svim izmjenama kod heroja koji će se igrati na turniru”, pojašnjava Šturanović i otkriva zašto su baš za heroje izabrali Queen of Pain, Puck, Mirana i Shadow Fiend:

”Ova četiri heroja, posebno Shadow Fiend, su se oduvijek igrali na 1vs1 turnirima, zbog njihovih magija. Tako da igrači koji budu imali više skilla s tim herojima, pobijediće, što je i suština ovog turnira.”

On ne krije da očekuju veliki broj igrača na turniru.

”Dotaši se uvijek odazovu u velikom broju, na svim turnirima, što smo mogli vidjeti i u protekloj Prvoj crnogorskoj ligi, tako da očekujemo sličan, ako ne i veći odziv i na e-Festu”, poručuje Šturanović.

Prvi lan turnir u igrici PUBG Mobile

Tokom e-Festa neće biti zaboravljeni ni ljubitelji mobilnih igrica, pa će istog dana kad i Dota2, biti organizovan turnir u PUBG Mobile igrici (8.9).

”Igraće se mod 2vs2 Team Death Match, na dvije pobjede do 20. Takmičari će igrati na svojim telefonima”, napominje Amer Smakić, admin za igricu PUBG Mobile.

”Najpopularniji mod je 1v1 koji se najviše igra i bude najbolje ispraćen. Takođe za njega bude najviše turnira, mi smo do sada imali nekoliko 4v4 turnira kod nas, na Balkanu i jako su dobro ispraćeni”, ispričao je Smakić koji se nada da će se za ovaj turnir prijaviti veliki broj igrača.

”Interesovanjem smo zadovoljni, ali je ostalo još nekoliko dana do turnira, pa očekujemo dosta takmičara. Siguran sam da će čak doći neki igrači iz drugih država poput Talona koji je jedan od najboljih u Evropi, ako ne i najbolji u modu 1v1”, pohvalio se Smakić, te objasnio da neće biti poteškoća što će na ovom turniru takmičari koristiti svoje telefone.

”Neće biti poteškoća jer su svi navikli na te uređaje, zato smo i odlučili da svako koristi svoj telefon”, objašnjava on.

Do sada su se turniri u PUBG mobile igrici uglavnom odvijali online.

”Ovo je prvi Lan turnir na Balkanu što se tiče PUBG Mobilea i nadam se da nije posljednji i da će biti dobra uvertira za neki veći turnir koji imamo u planu da organizujemo. Nadam se da ćemo se dobro pokazati i jedva čekam 7. septembar i početak e-Festa”, poručio je Smakić.

Bonus video: