Emotivno sam vezan za PES

E-fudbaler Marko Vuletić koji je ove godine s virtuelnom ekipom Budućnosti osvojio dvije titule - Ligu divizije i Ligu šampiona biće jedan od komentatora na Evropskom prvenstvu u e-Footballu

9243 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Naredne sedmice glavni grad Crne Gore biće centar e-fudbala. Naime, 26 takmičara predstavljaće svoje zemlje na Evropskom prvenstvu u e-Footballu mod 1v1 koje će se održati od 7. do 9. septembra u Bemax Areni u sklopu e-Festa.

Iako će biti organizovano desetak manjih turnira, fokus e-Festa svakako će biti na virtuelnom fudbalu, a nagradni fond samo za ovu igricu je 10 hiljada eura.

Crnu Goru na ovom takmičenju predstavljaće Bojan Tatar u gejmerskim krugovima poznatiji kao Prekomorački, a našem takmičaru pripala je ujedno i najteža grupa. Tako će Prekomorački odmjeriti snage u grupi A s takmičarima iz Turske, Portugala, Hrvatske i Luksemburga.

Podršku će imati s tribina od svojih sugrađana, ali i od komentatora ovogodišnjeg Evropskog prvenstva u e-Footbalu Marka Vuletića. Vuletić i Tatar zajedno su s još jednim igračem simulacije fudbala Vučetom Šćepanovićem prije nekoliko godina osnovali tim e-Budućnost Kodio koji je ove sezone u modu 11v11 osvojio čak dvije šampionske titule - Ligu divizije i Ligu šampiona. Tatar je na kvalifikacionim turnirima pokazao da se jednako dobro snalazi i u novoj Konamijevoj verziji - e-Footballu kao i u modu 1v1.

Njegov saigrač iz tima Marko Vuletić siguran je da Prekomorački ima velike šanse da se nađe u finalu, te s nestrpljenjem očekuje Evropsko prvenstvo. Iako je do sada imao razne angažmane i kad je pravi, ali i virtuelni fudbal u pitanju, Vuletić će prvi put komentarisati jedno ovakvo takmičenje. Tvrdi da se, zahvaljujući ekspanziji gejminga za sve one koji su nekad igrali PES, danas e-Foootballu otvaraju mnoga vrata.

O prvenstvu, PES-u, igračima, ali i planovima Vuletić priča za “Vijesti”...

Marko Vuletić
Marko Vuletićfoto: Privatna arhiva

Na EP u e-Footballu dobio si ulogu komentatora. Hoće li ovo biti tvoj prvi angažman tog tipa i kako se pripremaš za isti?

Da, ovog puta ću imati tu ulogu. Neće biti prvi put da komentarišem utakmice u gejmingu, ali hoće na ovom nivou. Pripremam se tako što o svakom učesniku nalazim podatke koji će mi pomoći da gledaocima približim njihov gejmerski CV, a zanimljivosti ima na pretek.

Već dugo igraš PES, te većinu igrača koji će se takmičiti u Podgorici već znaš. Koliko će ti to pomoći da se spremiš za komentarisanje?

Da, znam preko 70 odsto igrača, s nekima sam bio i saigrač u modu 11 na 11. Mnogo mi pomaže to što do informacija o samim igračima mogu doći preko njih lično, eventualno preko posrednika, odnosno, ljudi koji ih poznaju.

Kroz tekstove koje si pisao za e-fudbalski klub Budućnost vidjeli smo da si ekspert za najvažniju sporednu stvar na svijetu, no kako i sam kažeš, ovo će ti biti prvi put da komentarišeš jedno Evropsko prvenstvo. S obzirom na to da nećeš biti jedini komentator, jesi li se već čuo s kolegom i koliko će biti teško ispratiti sve što se dešava na terenu?

Za mene, najvažnija sporedna stvar na svijetu spada u krug najvažnijih stvari, tako da mi sopstveno znanje o fudbalu kao sportu uliva sigurnost da će sve proteći u najboljem redu, a kad se na to doda znanje o fudbalu kao igrici - prostor za greške gotovo da ne postoji. Kolega koji će mi praviti društvo u komentatorskoj kabini je takođe u PES-u već dugo vremena, poznajemo se s terena kao protivnici, ali ne sumnjam da ćemo sada činiti odličan tim.

Tvoje kolege iz e-Budućnosti učestvovale su na kvalifikacionim i završnom turniru, no ti ove godine nijesi pokazao svoje umijeće na virtuelnom terenu u modu 1v1. Zašto?

Kao neko ko najduže igra PES u Crnoj Gori, apsolutno sam svjestan kakva priprema treba za crnogorske turnire, na kojima sam uz moj način pripreme bilježio odlične rezultate. Privatne obaveze mi ovog puta nijesu dozvolile da se pripremim onako kako mislim da bi trebalo da bih bio konkurentan u našim kvalifikacijama. Stoga, odustao sam ovog puta, ali vjerujem da ću ubrzo da se vratim starim navikama, koliko mi to obaveze dozvole.

Jesi li pratio finale i ko je bio tvoj favorit?

Naravno da sam pratio. Moj favorit je bio ujedno i moj najbliži partner kroz gejmerski svijet, a i prijatelj u privatnom životu - Bojan Tatar.

Kako znam kako se priprema za turnire, jer smo to zajedno radili cijelog života, nisam sumnjao da je ovaj turnir njegov. Samopouzdanje koje posjeduje usljed adekvatnih priprema, daje nam nadu da može mnogo da uradi i za Crnu Goru na ovom turniru. Iskreno, vjerujem u titulu, a tajna leži u psihičkoj pripremljenosti, koja kod njega nikada nije predstavljala problem.

Bojan koji je u gejmerskom svijetu poznat kao Prekomorački je kapiten ekipe za koju i sam igraš, a i odlično poznaješ njegovu igru. Koji je njegov glavni adut kad je simulacija fudbala u pitanju, jer je većina favorita njega izdvojila kao najnezgodineg protivnika?

Poznavanje fudbala kao sporta, a potom i kao igrice. Odrasli smo na podgoričkim terenima gledajući najveće majstore našeg asfalta, a onda sve to pokušavali da prebacimo na igricu, u čemu smo najčešće uspijevali. Kao što sam rekao, psihička snaga koju posjeduje će sigurno biti velika prednost na samom šampionatu, a pritisak domaćeg terena se neće osjetiti. Zaslužio je da se dokaže i u ovom modu, a poslije osvojene dvije Lige šampiona u 11 na 11 modu, apsolutno vjerujem u zaokruživanje prelijepe priče u tekućoj godini.

Bojan igra u A grupi zajedno još s takmičarima iz Hrvatske, Portugala, Luksemburga i Turske. Ko će ga, po tvojoj procjeni, najviše namučiti?

Znam igrače iz grupe, i zasigurno će mu najviše problema praviti predstavnik Turske, koji je jedan od malobrojnih profesionalnih igrača e-footballa. Ipak, mislim da Bojan može da igra i protiv njega, i da će to biti bitka za pol poziciju u grupi.

Kako ti se čine ostale grupe, ko po tebi ima najveću šansu da stigne do četvrtfinala i polufinala?

Mislim da su grupe A i B najjače, koje se poslije i ukrštaju. Favoriti za završnicu su Turska, Španija, Srbija, Austrija i naravno Crna Gora.

Ipak, na ovakvim turnirima je sve moguće, a očekujem i skalp nekog od favorita od strane manje poznatih igrača.

Šta je s tobom, igraš li inače e-fudbal ili si i dalje emotivno vezan za PES i mod 11v11?

Ne igram. I sami znate za neizvjesnost u vezi sa 11 na 11 modom, koji je meni primaran. Emotivno sam vezan za PES, ali ukoliko e-football ubaci ono što ja želim, lako ću se vezati i za njega (smijeh).

Nekad si i sam učestvovao na turnirima koji su se odvijali u PES modu 1v1. Koliko su igrači napredovali od tada i je li došlo do smjene generacije, kao što to biva u pravom fudbalu?

Nažalost, nema mnogo imena koja su se pojavila u odnosu na turnire koji su se igrali u igraonicama širom Crne Gore u posljednjih 10 godina. Sa svojih 30 godina, drugi sam najmlađi igrač u timu Budućnosti, što dovoljno govori o smjeni generacija. Ipak, ne sumnjam da će se pojaviti neko novi, a do tad ćemo pokušavati da održimo visoki standard koji smo postavili.

Dobar si odbrambeni e-fudbaler, ali i novinar, na EP bićeš i komentator. Vidiš li sebe jednog dana i možda kao menadžera u e-fudbalu ili administratora, jer ipak je u pitanju gejming koji iz dana u dan raste?

Svakodnevno se otvaraju nova vrata u gejmingu, pa tako i za djelatnosti koje nijesu povezane sa samom igrom. Volim da sam aktivan u mnogim sferama, pa tako želim da se oprobam u mnogo čemu. Ovo će biti novo iskustvo za mene, tako da u perspektivi mogu sebe da vidim i kao menadžera, ili analitičara. Ipak, igranje mi ostaje prioritet, tako da ću sve svoje buduće aktivnosti usklađivati s tim.

Bonus video: