Danas počinje prvi e-Fest, neće faliti druženja i zabave

Pored e-Footballa, koji će zbog Evropskog prvenstva biti u fokusu, tokom tri dana biće organizovani turniri i u drugim igricama

12830 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Prvi festival gejminga, tehnologije i nauke e-Fest počeće danas u Bemax areni i trajaće do 9. septembra. Sva tri dana, kada je gejming u pitanju, u fokusu će biti e-Football gdje će se u sklopu Evropskog prvenstva takmičiti igrači iz 26 država.

No, Savez elektronskih sportova Crne Gore, koji je suorganizator ovog događaja, nije zaboravio ni ljubitelje ostalih igrica, pa će tokom tri dana biti organizovani i turniri u Asseto Corssa, Dota2, gdje će ljubitelji ove igrice probati novi peč 7.32, zatim PUBG mobile, Fortnite, LoL, NBA, CS:GO, Tekken7, Mobile Legends, FIFA22, UFC4, i Clash Royal.

Interesovanje za sve trunire je veliko, a ljubitelji igrica do sada su mogli da se prijave na sajtu https://fiveg.gg/#/. Ipak, organizatori su omogućili da se zainteresovani prijave do pola sata pred početak turnira u Bemax Areni na licu mjesta.

Bemax arena u znaku gejminga do 9. septembra
Bemax arena u znaku gejminga do 9. septembrafoto: Privatna arhiva

Sva tri dana rezervisana su za Asseto Corsu simulaciju vožnje, a svakog dana biraće se najbolji trkač. Dva dana - prvi i posljednji, rezervisana su za igrače igrice CS:GO i Fortnite, dok sve ostale igrice imaju svoj dan. Tako će se na otvaranju, pored već pomenutih E-Footballa, SC:GO i Fortnitea igrati još i Mobile Legend, NBA i Tekken7. Drugi dan je rezervisan za igrice League of Legends, FIFU, Dota2 i PUBG mobile, dok su posljednjeg festivalskog dana planirana još i takmičenja u Clash Royale i UFC.

Svi turniri počinju u 16 sati.

TEKKEN 7

Ljubitelji borbe imaće čak dvije igrice na raspolaganju, a crnogorski reprezentativac u Tekkenu 7 Branko Jugović biće jedan od admina ovog turnira.

Upravo zahvaljujući njegovom angažmanu, Tekken7 zajednica iz dana u dan raste, te se nada da će ova igrica privući takmičare.

”S obzirom na to da se turnir održava za vrijeme radnog dana, u okviru radnih sati, biće problematično za mnoge igrače da se pojave na turniru. Većina nas smo odrasli ljudi sa svim obavezama koje to nosi, a neki putuju i iz drugih gradova. Svakako puni kapacitet Tekken zajednice će biti teško ostvariti, ali daćemo sve od sebe da dođemo u što većem broju i da premostimo obaveze gdje je to moguće. Već sada pouzdano znam da broj igrača koji će učestvovati neće biti mali”, pohvalio se Jugović.

Transformers dočekuje gejmere
Transformers dočekuje gejmerefoto: Privatna arhiva

Upravo su borilačke igrice interesantne i onima koji ne igraju. No, Branko se osvrnuo i na činjenicu koliko će se oni koji prvu put dođu na ovaj turnir zainteresovati Tekkenom 7:

”Vjerujem da će Tekken 7 mnoge zadiviti, a pogotovo one koji ga gledaju prvi put. Borbe su fenomenalne za gledanje kada se bore igrači koji znaju šta rade i ova video igra i te kako podiže adrenalin onima koji imaju svog favorita i navijaju. Pozivam sve da isprate Tekken 7 mečeve i da se sami uvjere koliko je to sve interesantno”, poručio je Jugović, te dodao da će na turniru svi karakteri iz igrice biti dostupni, uključujući i DLC karaktere.

”U Tekkenu čak i u turnirskom formatu nema zabranjenih karaktera i staza”, napominje Jugović koji, kao ambasador ove igrice, neće biti samo admin, već će pokazati i svoje vještine “na terenu”.

“Naravno da ću učestvovati. Tu sam prije svega da igram, pa sve ostalo. Obaveze admina ću svakako ispoštovati, i to uz pomoć i svih ostalih igrača koji budu voljni da pomognu”, obećava Jugović.

League of Legends

Jedna od igrica za koju uvijek vlada najveće interesovanje je League of Legends, a admin će biti Milan Lalić.

”League of Legends je jedna od najpopularnijih igrica na svijetu i trenutno broji preko 150 miliona registrovanih naloga. A koliko je interesovanje za samu igru, može se vidjeti na primjeru da je već 2017. godine live prenos finala LOL šampionata gledalo više ljudi, nego li finale NBA te iste godine. Što se tiče interesovanja za turnir u Podgorici, svakako se očekuje veliki broj takmičara, ali tokom istog mogu očekivati i dobro druženje i zabavu”, poručio je Lalić.

Ono što je interesantno za LoL je da je ovo igrica koja iz dana u dan privlači i sve više ženskih gejmera. Na pitanje hoće li na turniru biti i pripadnica ljepšeg pola, odgovara:

”Tačno je da dosta žena igra LoL, pa očekujemo da će biti i predstavnica nježnijeg pola”, ne krije svoja očekivanja Lalić.

League of Legends
foto: Shutterstock

Iako za LoL postoji više modova, na turniru koji će biti 8. septembra igraće se onaj 1v1.

”Da, postoji nekoliko modova, najpopularniji je svakako 5v5 koji je dominantan i ima profesionalnu scenu. Na eFestu mod će biti 1 na 1, u pitanju je “Nordic & East” region, što znači da će učesnici biti u obavezi da posjeduju nalog s tog regiona i da imaju minimum 30 championa (heroja/likova) otključano. Igraće se 1v1 mod i to na mapi “Howling Abyss”. Pravila ne odskaču od standardnih LoL 1v1 turnira, igraće se BO3 sistem (best out of 3) tj. najbolji iz tri partije. Pobjednik je onaj koji ispuni jedan od sljedećih uslova - “first blood” tj. prvi kill, ko prvi do 100 ubijenih miniona ili ko prvi uništi protivnčki toranj (tower). U ovom modu nema vraćanja u bazu, a samim tim ni kupovina itema, tako da se primjenjuje potpuno drugačija taktika od standardnih modova 5v5. Definitivno će biti zanimljivo, a učesnici će o detaljima i kompletnom pravilniku biti upoznati na samom turniru”, poručuje Lalić.

Fortnite

On će biti zadužen i za igricu Fortnite, a turniri za istu biće organizovani prvi (mod 1v1) i treći dan (mod 2v2).

”Tačno, pored LoL, definitivno mi je zadovoljstvo opet voditi i Fortnite turnir, koji je uvijek ispunjen takmičarskim duhom i velikom neizvjesnošću od samog starta turnira. Za Fortnite možemo reći da je igra novije generacije gejmera i to je potpuno drugačija dimezija vještine, a okuplja ništa manji broj igrača nego li LOL i spada u top 5 esport naslova. Za svaku igru je potrebna doza koncentracije i vještine, a za Fortnite možemo reći možda i najviše. Maštovitost kako pobjediti protivnika u kombinaciji sa građenjem, editovanjem i pucanjem je svakako posebna odlika igre Fortnite”, ističe Lalić te dodaje da ograničenja, kad su junaci u pitanju, ne postoje.

Fortnite
foto: Shutterstock

”U Fortnajtu ne možete uticati novcem na jačinu vaših heroja, već su u pitanju samo skinovi tj. moguće je mijenjati izgled svog karaktera, ali to ne utiče da on bude jači, već je samo u pitanju izgled. Što se tiče moda, očekuje se “Build fight”, a detalji i pravnilik će biti dostupni svim učesnicima prije početka turnira”, tvrdi on.

Clash Royale

Organizatori e-Festa nijesu zaboravili ni ljubitelje mobilnih igrica, pa će tako posljednjeg dana biti organizovan turnir u Clash Royalu, za koji će biti zadužen ambasador Saša Mišković.

”Igraće se na dva dobijena meča, u prijateljskom formatu, a najbolji igrač će osvojiti i novčanu nagradu. Za igricu će se koristiti sopstveni mobilni uređaji, pa budite sigurni da ste napunili bateriju do kraja”, poručio je Mišković i apelovao na igrače da se što prije prijave.

O tome koliko će biti teže ispratiti turnir s obzirom na to da takmičari igraju sa svojih aparata, kaže:

”Napravićemo takozvane klanove, gdje će se igrati svi mečevi. Tako ćemo lakše organizovati mečeve i ispratiti rezultate jer nakon završenih partija ostaje evidencija istih”, napominje on.

Clash Royal
foto: Promo

Vjerovatno će upravo zbog ovog pravila učešće uglavnom uzeti oni koji već imaju iskustva u Clash Royale igrici.

”Svi igrači moraju imati instaliranu igricu na telefonu. Pametni telefoni uglavnom bez problema podržavaju igricu”, kaže Mišković koji ne krije da se raduje što je interesovanje za Clash Royale veliko.

”Igrica je veoma popularna, kako u svijetu tako i kod nas, i vjerujem da će veliki broj takmičara doći i okušati svoju sreću iz Podgorice, ali i iz okoline. Tokom svih ovih dana imali smo dosta prijava, no vjerovatno će biti i onih koji će doći tek pred takmičenje”, poručio je on.

Za Clash Royale se turniri uglavnom održavaju online, pa će igrati pomenutu igricu u LAN-u biti posebno iskustvo za gejmere.

Transformers dočekuje gejmere
Transformers dočekuje gejmerefoto: Privatna arhiva

”Igranje LAN događaja pruža mnogo veće iskušenje, ali u isto vrijeme su mnogo zanimljiviji i daju veću dozu napetosti. Sve u svemu jedino što je neophodno su dobra zabava i druženje i to je najveća prednost događaja koji se održavaju uživo”, poručio je Mišković.

CS:GO

Gotovo da, gdje god se organizuje više turnira, ne može se proći bez jedne od najstarijih igrica Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO). Iako je na takmičenjima najpopularniji mod 5v5, na turniru u Podgorici, koji će biti organizovan danas i u petak 9. septembra, takmičari će se okušati u modu 1v1, odnostno 2v2.

”Iako se i kroz modove koji će biti organizovani na turniru može pokazati umijeće u igrici, smatram da je ipak 5v5 mod koji je najteži, ali upravo iz tog razloga se najviše cijeni uloženi trud i vrijeme. U ostalim modovima vrlo često dolazi do iznenađenja i uslovno rečeno slabi igrači uvijek mogu iznenaditi”, otkriva Krsto Popović jedan od admina ovog turnira.

Counter strike game
foto: Ilustracija

”Na e-Festu će biti organizovana takmičenja u 1v1 i 2v2 modu koji nijesu karakteristični turniri gotovo ni u jednoj igrici, ali su s obzirom na festivalsku atmosferu i dinamiku idealna prilika za sve takmičare da se druže, lijepo provedu, ali i pokažu svoje umijeće”, smatra Popović i tvrdi da je zainteresovanost za turnire u CS:GO za sada na velikom nivou, kao i u ostalim igricama, a da ćemo krajnje brojke imati tek na samom festivalu gdje se mogu i obaviti posljednje prijave, sve do početka samih turnira.

Bonus video: