Prisjetio se zakopanog dijamanta

Mafia je pucačina iz trećeg lica koja se nalazi u otvorenom svijetu sa nevjerovatno zanimljivom pričom koja će vas brzo uvući u svoj svijet. U pitanju je igrica za jednog igrača koja se odvija u 1930. godini

5121 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Mafia (mafija) je za svoj 20.rođendan besplatna na steam gejming platformi prve sedmice septembra. Zahvaljujući tome uspio sam je ugrabiti i prisjetiti dijamanta zakopanog vremenom.Mafia je pucačina iz trećeg lica koja se nalazi u otvorenom svijetu sa nevjerovatno zanimljivom pričom koja će vas brzo uvući u svoj svijet.

Mafja je igrica za jednog igrača koja se odvija u 1930. godini. Nakon jednokratnog incidenta sa mafijom koji je za njih smatran početkom veze, taksista Tomi Andio protiv svoje volje biva uvučen u svijet organizovanog kriminala. Inicijalno, skeptičan je povodom konekcija sa Salieri familijom, ali uskoro nagrade postaju prevelike da bi bile ignorisane. Vremenom, Tomi napreduje u rankovima među mafijom i njegova “plata” proporcionalno raste, ali postoji jedan problem. Njegovi poslovi postaju gradualno prljaviji. Tomi na posljetku pridobija respekt familije Salieri, ali dobijanjem titule “napravljeni čovjek” (titula koja se daje onima koji zasluže da postanu član bande ili ti familije) ostaviće ga u najvećem konfliktu do sada…šta je ovaj novi život, da li nagrada koju donosi zaista vrijedi rizika?

Atmosfera

Osim grafike stare 20 godina za ovu igricu zaista nema loše riječi kada je atmosfera u pitanju. Audio je perfektan, u nekim situacijama uliva strah u kosti dok u drugim opušta vaše užarene misli nakon jedva odrađene misije. Vizuelno igrica ostavlja mašti igrača dosta i to je upravo ono što je čini prezanimljivom. Dijalozi su znatno bolji i zanimljiviji nego u narednim djelovima, te upravo zbog toga ova igrica vrijedi pomena i danas nakon toliko godina.

S obzirom na to da ste u ulozi glavnog lika, taksiste, vaš “posao” je zapravo posao vozača. Vozićete preko 60 istorijom inspirisanih auta koja sadrže realističan enterijer kao i pravovremenu štetu nastalu na vozilu. Svako vozilo je unikatno i ima drugačije karakteristike, kao što je slučaj i u stvarnom životu.

foto: Printscreen YouTube

Odradite i opcionalne, teže misije koje ne rijetko bivaju i prljavije i dobijte pristup ogromnom broju različitog oružja. Od bejzbol palica, sačmi, magnuma do Tomijevog pištolja svako oružje dizajnirano je do najsitnijih detalja i ima svrhu eliminisati svakog ko se usudi da vas prevari.

New Heaven (Novi Raj) je ime grada u kojem se igrica odvija, a koji je inspirisan istorijskom depresivnom erom arhitekture i kulture.

Misije

Misije u ovoj igrici su takođe inspirisane stvarnim događajima. Ima ih preko 20, a većina njih zaista se i dogodila oko 1930-te godine. Put napretka u familiji Salieri je dugačak. Od početnika zvanog pijun do napravljenog čovjeka moraćete biti plaćeni ubica, kradljivac auta, pljačkaš banki i još mnogo toga. Da biste igru prešli do kraja sa sve opcionalnim misijama treba vam oko 20 sati.

Performanse

Ako planirate zaigrati ovo dvije decenije staro remek-djelo, sve što vam je potrebno je Windows XP ili noviji, Procesor od 1.4Ghz, 2GB RAM memorije, 3D Grafika kompatibilna sa DirectX 9.0 i 3GB slobodnog prostora na vašem Hard Disku. Windows 8 ili noviji zahtijeva DirectPlay. Windows XP 64-bit ne podržava igru. Svaki noviji PC ne bi smio imati problema sa pokretanjem ove igrice.

Zaključak

Ako planirate isprobati ovu stariju igricu imajte na umu da grafika iz 2002. godine nije u mogućnosti da se poredi sa grafikom kakvu smo bili u prilici uživati danas. Ali nemojte da vas to obeshrabri, atmosfera ove igrice je i dalje na zavidnom nivou. Ukoliko je pak grafika kriterijum broj jedan u donošenju odluke između igranja ili ne, onda ću vas uputiti na razne modove koji su dostupni za ovu igricu koji unapređuju njenu grafiku na mnogo veći nivo.

foto: Printscreen YouTube

Eventualno, umjesto besplatne igrice iz 2002. godine, možete kupiti njenu rimejk verziju: Mafia - Definitive Edition, koja je izašla 2020-te godine i ima ful unaprijeđenu grafiku. Imajte na umu da ova verzija nije besplatna, ali je zahvaljujući najavljenom izlasku najnovijeg dijela ove franšize na ogromnom popustu. Možete je pronaći na steam gejming platformi za samo 35% originalne cijene. Imajte na umu, doduše, da nijesu svi zadovoljni rimejk verzijom definitivne edicije posebno zbog znatno izmijenjenih dijaloga i načina predstavljanja priče. Uprkos tome, ja smatram da je novija ekipa 2K studia odradila solidan posao.

7

ocjena igrice Mafija

Bonus video: