Volim dobre fudbalske simulacije

Luka Gajić predstavnik je Hrvatske na Evropskom prvenstvu u e-Footballu, koje je juče počelo u Podgorici

8743 pregleda 0 komentar(a)
Luka Gajić, Foto: Privatna arhiva
Luka Gajić, Foto: Privatna arhiva

Evropsko prvenstvo u e-Footballu počelo je juče u podgoričkoj Bemaks areni, a hrvatsku predstavlja Luka Gajić. Ovaj gejmer počeo je igrati PES, preteču e-Footballa još sa pet godina, te danas iako mlad ima veliko iskustvo. Omiljeni mod mu je 3v3 preko kojeg je upoznao prijatelja koji ga je ohrabrio da se okuša na takmičenjima.

Iako je najviše posvećen simulaciji fudbala, Luka igra i druge igrice, a o svojim gejmerskim momentima priča za “Vijesti”...

Imaš priliku da Hrvatsku predstavljaš na Evropskom u Podgorici. Kakva su tvoja očekivanja?

S obzirom na to da je ovo moje prvo veliko takmičenje, ne želim da sebi nabijam veliki presing. Naravno, predstavljam svoju državu zbog čega sam veoma ponosan, te nas želim predstaviti u najboljem mogućem svjetlu. Usudio bih se reći da je moja grupa takozvana ‘grupa smrti’, međutim to mi samo daje dodatnu motivaciju za prolaskom grupe jer vjerujem da mogu pomrsiti račune bilo kojem protivniku. Uvijek ciljam na najbolji mogući plasman, ali sve u svemu, bio bih sretan s prolaskom u knockout fazu takmičenja.

Kao što si rekao u grupi si “smrti” s crnogorskim predstavnikom, ali i igračima iz Turske, Portugala i Luksemburga. Koliko ti je poznata njihova igra i jesi li unaprijed mogao da pripremiš neku taktiku? Ko ti je najnezgodiniji protivnik od njih?

Bio sam u procesu analize njihovih igara na ovom izdanju PES-a, odnosno e-Footballa, jer je gameplay sada podosta drukčiji nego prošle godine na PES-u 2021. gdje sam imao priliku igrati protiv svakog od njih međusobno, te mi je zato teško procijeniti, odnosno izabrati najtežeg protivnika. Svako od njih je veoma iskusan, Pedro i Mücahit su pod profesionalnim ugovorima za Arsenal odnosno Galatasaray, te to dovoljno govori o njihovim vještinama, dok sam se s Bojanom i Danielom susretao mnogo puta i svjestan sam toga da nijedna utakmica neće biti laka. Svoju igru imam, a u rukavu imam spremnu pokoju rezervnu varijantu, te se taktički znam prilagoditi svakom protivniku.

Koliko ti je poznata igra ostalih takmičara na prvenstvu?

Moram priznati da za neke predstavnike do ovoga prvenstva nisam čuo, no ipak većinu znam, pratio sam njihove igre i ono što na osnovu toga mogu reći jeste da su svi svojim skilom zaslužili da budu na ovom takmičenju.

Koliko već igraš PES, danas e-Football, i koliko vremena si proveo vježbajući za ovo prvenstvo?

PES igram praktično cijeli svoj život. Krenuo sam igrati još tamo sa samo pet ili šest godina i od tada je ‘krenula ljubav’. Imao sam pauzu od nekoliko godina jer do svog punoljetstva nisam mogao sebi priuštiti novije generacije konzola, ali zato sam posljednjih četiri, pet godina konstantan. Nakon osvajanja titule državnog prvaka prije nešto više od mjesec dana, puno sam vremena proveo vježbajući za prvenstvo isprobavajući neke nove taktike, igranjem sa slabijim ekipama, više sam se fokusirao na segmente igre u kojima još nisam briljirao ili ih nisam doveo na željeni nivo i slično. Ono što mi je lično najvažnije je to što se osjećam spremnim, te sam veoma uzbuđen i motivisan.

Mnogi su se žalili kada je Konami riješio da PES ugasi i napravi e-Footbal na novu verziju simulacije najvažnije sporedne stvari na svijetu. Kako se tebi dopala nova verzija i koliko vremena ti je trebalo da se navikneš?

Istina, mnogima igra nije “sjela”, posebno u početku kada to nije izgledalo dobro. Ne želim lagati i reći da je meni odmah bila dobra, ali bio sam svjestan toga da će Konami kad-tad poboljšati igru na prihvatljiv nivo što se na kraju i dogodilo u četvrtom mjesecu ove godine. Stoga, dok je većina igrača iz zajednice digla ruke od e-Footballa, ja sam se trudio da igram, vježbam, jer sam znao da ću biti u prednosti kada izađe konačna verzija igre, te sada mogu reći da sam bio u pravu i da mi se vratilo na najbolji mogući način. Više mjeseci bilo mi je potrebno da se naviknem na igru, posebno na odbrambeni dio igre koji i danas najvećem dijelu igrača zadaje najviše problema, zatim novo prilagođavanje pri izlasku 1.0.0 verzije kada su kontrole postale promijenjene i optimizirane, ali tada je već bilo puno lakše jer sam znao kako igra radi i koje su stvari u igri učinkovite.

S obzirom na to da je u PES-u pored moda 1v1 postojao i onaj 3v3 i 11v11, jesi li igrao ostale modove? Koji ti je omiljeni?

Igrao sam svaki od tih modova. Iako sam u 11v11 modu igrao u najboljim ekipama, te sam član reprezentacije, 3v3 odnosno COOP mi je najdraži mod iz više razloga. Bez njega, vjerovatno ne bih niti bio ovdje gdje sam danas. Prvi put sam ga online igrao na PES-u 2019. s random igračima širom svijeta što mi je bilo mnogo zabavnije od stalnog igranja 1v1. U sljedećem izdanju, 2020. sam preko 3v3 moda upoznao čovjeka/prijatelja koji me uvjerio da sam dobar igrač, da se krenem takmičiti u nekoj od balkanskih online liga i koji me bodrio od samih početaka i bez njega se vjerovatno nikad ne bih upustio u neke takmičarske vode, te ga ovim putem pozdravljam jer znam da će čitati ovaj intervju i prepoznati se u ovim riječima.

Shodno tome, izrazito se nadam da će nam Konami u nekom skorijem budućem updateu vratiti mogućnost igranja tog moda.

Vi u Hrvatskoj imate Udruženje PES Ekspert. Koliko je ono pomoglo s obzirom da broji nekoliko stotina članova, da se simulacija fudbala promoviše u tvojoj zemlji?

Pomoglo je jako puno. Luka Kulušić je kao predsjednik organizacije zajedno sa svojim administratorskim timom napravio stvarno odličan posao koji zaslužuje svaku pohvalu i poštovanje, jer ne samo da je PES Ekspert poslužio promociji PES-a u Hrvatskoj i udruživanju igrača u jednu sjajnu zajednicu koja se konstantno širi, već je ujedinio jedan čitav community koji sadrži igrače s cijelog Balkana. Mislim da dovoljno o tome govori činjenica da, osim mene, na ovom Evropskom prvenstvu članovi PES Eksperta predstavljaju Sjevernu Makedoniju, Srbiju, te Bosnu i Hercegovinu.

Uvijek je to rivalitetstvo između PES-a, danas e-Footballa, i FIFE. Igraš li ti FIFU i ako igraš kako ti se čini ta igrica?

Fifu nikada nisam aktivno igrao, čak niti u vremenima kada su se mnogi okušali u njoj zbog manjka sadržaja ili razočaranja u e-Football. U Fifi mi se sviđa njen širok raspon modova i sadržaja koje pruža igraču, međutim onaj najbitniji segment igre - gameplay ne odgovara mome ukusu. Volim dobre fudbalske simulacije, što je uvijek bila i ostala jača strana PES-a, dok Fifa jednostavno ni približno ne pruža tu realnost i za mene je arkadna igra do te mjere da se na to nikako ne mogu navići.

Igraš li neke druge igrice ili je tvoja ljubav prema istima usmjerena isključivo na fudbal?

Oduvijek sam jako volio igrati svašta, naravno PES najviše, ali kako sam od malena gamer, jako uživam u kvalitetnim singleplayer igrama od kojih mi je svakako najbolja i najdraža Red Dead Redemption 2.

Bonus video: