Foto: Shutterstock

Nedostižni vrh za mnoge ljubitelje e-sporta

Turnir čiji fond još nije zaključen, a za sada je prevazišao 15 miliona eura, biće održan u drugoj polovini oktobra

4013 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nagradni fond od nekoliko desetina miliona američkih dolara, Aegis na kojem su ispisana imena samo najboljih u istoriji ove igre, imitatori iliti kosplejeri sa svih strana svijeta i još puno toga očekuje vas na najvećem turiru koji Dota 2, ali i e-sport u cjelini imaju da ponude.

The International (TI)

TI je nedostižni vrh za mnoge ljubitelje e-sporta, a posebno za ljubitelje Dota 2 igre. To je turnir koji se održava svake godine još od davne 2011. godine kada je Valve objavio rekordni nagradni fond od 1,600,000 $ koji je promijenio svijet i to ne samo gejmera. Ovo je prekretnica koja je otvorila vrata kompetitivnim gejmerima, te im dala šansu da uistinu žive životima svojih snova. Danas, 11 godina kasnije održava se jedanaesti turnir po redu, TI 11, s nagradnim fondom koji još nije zaključen, a već je prevazišao 15,000,000 $. Precizan datum održavanja ovog turnira je od 15. do 30. oktobra ove godine, a lokacija na kojoj će se najbolji timovi svijeta suočiti je zatvoreni stadion u Singapuru.

Major turniri i DPC poeni

Kada pominjem najbolje timove svijeta, trebalo bi pomenuti kako isti bivaju odabrani za ovaj vrhovni turnir koji je u stvari kulminacija desetak manjih (u odnosu na TI) turnira koji se organizuju tokom godine. Najznačajniji turniri su zapravo Major turniri, odnosno veliki turniri kojih ima četiri po godini. Svaki od ovih turnira nosi ogroman broj takozvanih Dota pro (DPC) poena koji igraju ključnu ulogu u odabiru najboljih timova svake godine. Ova četiri velika turnira sponzorisana su od strane samog Valvea, dok su ostali manji turniri koji doprinose DPC poenima organizovani od strane raznih sponzora ili ljubitelja sporta.

Dakle, timovi s najviše prikupljenih dota pro poena u sezoni bivaju direktno pozvani da učestvuju na najprestižnijem turniru iste. Na turniru biva prisutno 20 ekipa od kojih je samo 12 direktno pozvano na osnovu prikupljenih DPC poena. Ostalih osam mora proći nemilosrdne regionalne kvalifikacije od kojih su najpaklenije “posljednja šansa” kvalifikacije kroz koje prolaze finalne dvije ekipe koje će se boriti za nagradu od nekoliko desetina miliona američkih dolara.

Kvalifikacije

Kvalifikacije su normalna i uobičajena pojava za dota 2 pro scenu, mnogi timovi se na taj način kvalifikuju i za manje turnire, a ne za najveći od svih, ali s porastom konkurencije u Evropi ovaj sistem počinje izgledati “pokvareno”. Oduvjek su u DotA igri najbolji timovi dolazili iz Evrope i Kine, pa se ta tradicija nastavila i u Dota 2 verziji igrice. Takva je situacija i dan-danas te je čudno vidjeti da se kroz regionalne kvalifikacije kvalifikuje samo po jedan tim iz svakog regiona, a ne barem po dva iz ovih veoma kompetitivnih i kvalitetnih regiona kako je bivalo nekoliko godina unazad. Zbog ovakvog sistema kvalifikacija u situaciji smo vidjeti ekipe poput NigmaGalaxy koja je nekoliko godina unazad upisala svoje ime na besmrtnom Aegisu, ili pak ekipu T1 u kojoj se nalaze imena koja su pak dva puta upisana na istom da ne bivaju kvalifikovane na ovaj turnir ili bivaju potjerane u kvalifikacije posljednje šanse. Tako smo u situaciji danas da su ekipe koje su se kvalifikovale na TI putem regionalnih kvalifikacija:

-Soniqs (Sjeverna Amerika)

-Hokori (Južna Amerika)

-Entity (Zapadna Evropa)

-BetBoom (Istočna Evropa)

-Royal Never Giveup (Kina)

-Talon (Jugoistočna Azija)

Svaka od ovih ekipa je zasluženo prva u svom regionu, te je osigurala sebi mjesto na Internašnalu, ali ekipe poput Hokori ili Soniqs bi u regionalnim kvalifikacijama u Zapadnoj Evropi bile na tek petom mjestu ili još niže. Definitivno iza ekipa poput Team Secret koji su sada satjerani u grupu timova unutar “posljednja šansa” kvalifikacija, ili ekipe NigmaGalaxy koja je izgubila i tu priliku izgubivši od prethodno pomenutog tima. Ovaj sistem ima smisla jedino ako je svaka regija na svijetu podjednako jaka, ali pošto to očigledno nije slučaj, vjerujem da bi Valve morao predstaviti bolje rješenje za sljedeću sezonu. Možda čak i povećati broj ekipa koje učestvuju na vrhovnom turniru, ili pak u potpunosti ukinuti kvalifikacije, te ostaviti samo DPC poene kao mjerilo ulaska na turnir, eventualno ostaviti kvalifikacije posljednje šanse za odlučivanje posljednje dvije ekipe od u nizu slabijih ekipa po broju DPC poena. Mnogo je načina da se ova nepravda ispravi, ali za ovu godinu je kasno raditi bilo šta. Od 8. do 12. oktobra vodiće se najpaklenija bitka između 12 ekipa za mjesto na Internašnalu. Pomenutih 12 ekipa čine drugo i treće mjesto regionalnih kvalifikacija, te je pitanje ko je najviše naučio iz neuspjeha u svom regionu. Imajući na umu da je Evropa najjači region, kao i da joj jedino Kina može stati na putu nije strano očekivati da dvije kvalifikovane ekipe budu upravo iz ovih regiona.

Moje je mišljenje da će se Team Secret sigurno kvalifikovati, jer je ipak ljestvicu iznad ostalih 11 ekipa i najiskusniji Evropski tim. Izgubili su rezultatom 0:3 u finalu regionalnih kvalifikacija od Entity ekipe koja je prepuna nevjerovatnih mladih i talentovanih igrača željnih besmrtnog Aegisa, kao i pogleda na svoja imena ispisana na istom. Drugu kvalifikovanu ekipu je zaista nemoguće pogoditi… između Team Liquid(EU) ekipe koja je najbliža secretu po iskustvu i ekipa poput Xtreme Gaming (CH) ili pak Natus Vincere (EU) koje imaju zadatak opravdati svoje ime, ove će kvalifikacije biti veoma neizvjesne.

Nakon svake sezone nastaju promjene u timovima, ili se pak formiraju potpuno novi timovi sastavljeni od poznatih iskusnih igrača, mladih talentovanih igrača ili pak kombinacije oba tipa. Tako je ove godine nikad ranije viđena ekipa Gaimin Gladiators skupila dovoljno DPC poena za direktan poziv među hrpom velikih imena poput LGD, OG, EG, FNATIC itd. Vjerujem da od svih ekipa najvjerovatnije ćemo vidjeti promjene u ekipama kineskog regiona, kao i unutar ekipe Team Secret koja već duže vrijeme igra s jednim od najgorih keri igrača na pro sceni koji ih konstantno vuče ka dolje.

Ekipe koje su osigurale sebi mjesto na ovogodišnjem vrhovnom turniru TI 11 su:

-LGD

-OG

-Team Spirit

-Beastcoast

-Team Aster

-Thunder Awaken

-BOOM Esports

-TSM

-Tundra Esports

-Gaimin Gladiators

-Evil Geniuses

-Fnatic

(od ekipe sa najviše DPC poena do ekipe sa najmanjim brojem istih).

Zatim slijede ekipe koje su svoje mjesto osigurale putem regionalnih kvalifikacija, a to su prethodno pomenuti:

-Soniqs

-Hokori

-Entity

-BetBoom

-Royal Never Giveup

-Talon

Kvalifikacije posljednje šanse odabraće posljednje dvije ekipe čija će imena biti poznata tek 13. oktobra.

Sve što preostaje nama, ljubiteljima Dota 2 igre, jeste da uz najnovije poklone ovogodišnjeg batl pasa dočekamo kvalifikacije posljednje šanse, a potom i sam Internašnal te da svim srcem navijamo za svoju omiljenu ekipu.

Neka najbolji pobijedi!

Bonus video: