Foto: Printscreen

Povratak u prošlost: Koje su igrice obilježile vaše djetinjstvo?

Iako se ljudima u ozbiljnijim godinama čini da su video-igrice popularne samo među mladima, zapravo postoji već niz generacija koje su, tokom različitih decenija, odrasle uz različite igre

5363 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Tokom nedavno održanog eFesta, prvog festivala gejminga i nauke u Crnoj Gori, razgovarali smo sa posjetiocima o tome koje su igrice obilježile njihovo djetinjstvo.

Više naših sagovornika mlađih od 20 godina je u svoje omiljene igrice iz djetinjstva svrstalo Minecraft i League of Legends, kao i Crash Bandicoot, Tomb Raider, Counter Strike 1.6, Jade Empire i Call of Duty.

”Iako se skoro uopšte ne sjećam priče, prvi Tomb Raider je bila i ostala jedna od mojih omiljenih igrica iz mladosti. Zbog nje i dan danas volim da igram stare igrice, podsjećaju me na jednostavnije dane”, rekao je za Vijesti Igor D.

Tomb Rajder
Tomb Rajderfoto: Printscreen

Izbor naših sagovornika donekle se poklapa sa podacima iz Guardiana, prema kojima je Minecraft među igricama objavljenim između 2010. i 2019. zauzeo treće mjesto. Call of Duty, konkretno Call of Duty 4: Modern Warfare, koji je bio čest izbor kod nas, u svijetu bio na dvanaestom mjestu liste najboljih igrica iz ranih dvijehiljaditih.

Zanimljivo je to da se League of Legends, koja je veoma popularna na našim prostorima, nije našla na Guardianovim listama za prve dvije decenije dvijehiljaditih.

Sljedeća grupa naših sagovornika su bili posjetioci stari između 20 i 29 godina, koji su ujedno bili i najmnogobrojniji ispitanici. Oni su nabrojali veliki broj igrica, među kojima je najpopularnija bila GTA: San Andreas. To je u skladu sa Guardianovom listom - i kod njih je ova videoigra na prvom mjestu liste sa početka 21. vijeka. I ova generacija je uživala u Crash Bandicoot-u, a mnogi od njih su, kako kažu, odrasli uz Counter Strike 1.6 ili Source. Neki su se sa mlađim generacijama složili i oko League of Legends-a i Minecrafta, tvrdeći da su im ove igrice bile zanimljive uprkos tome što su ih malo “prestarili”. Bilo im je drago što i novije generacije igraju igrice koje su bliže njihovim mladim godinama. Mnogi su govorili i o Pro Evolution Soccer-u, poznatijem kao PES, tokom naše ankete.

Counter Strike
Counter Strikefoto: Printscreen

Naravno, biranje igrica zavisi od ličnog ukusa, pa su kao omiljene igrice iz djetinjstva naši sagovornici nabrojali i Fallout: New Vegas, Hitman, prvi Doom iz devedeset treće, Dotu i borilačke igrice Tekken i Mortal Kombat. Oni koji su sada u trećoj deceniji života kažu da je, kad su bili mali, takođe bila aktuelna igrica Bubble Trouble.

Neizostavne su bile i igrice koje su se igrale na pretraživačima, takozvane “Flash” igrice, nazvane po Adobe-ovom pluginu koji se morao instalirati da bi pretraživači bili sposobni da pokrenu mali million igara koje su bile dostupne na internetu.

Posljednju grupu naših sagovornika su činili ljudi koji su imali 30 ili više godina. Sa prethodnom generacijom su se složili po pitanju obje verzije Counter Strike-a. I oni su igrali Crash Bandicoot u svojoj mladosti, a među njihovim omiljenim igricama su se našli i Age of Empires, World of Warcraft i prva Dota.

”Age of Empires sam igrao kad sam bio mali i, zapravo, nikad nisam prestao. I danas igram Age of Empires IV i obradovao sam se kad su najavili da će uskoro izaći nove civilizacije. Igrica mi služi za opuštanje i odmor od svakodnevnih obaveza. Volim strateške igrice odmalena”, kazao nam je Miloš Ž.

Mišljenje jednog od naših sagovornika u ‘ozbiljnim’ godinama, kojem je omiljena igrica bila Tetris, poklapa se sa podacima koje je prikupio portal Eighties’ Kids, prema kojima je Tetris bio prvoplasirani na listi najpopularnijih igara iz osamdesetih. Tetris je godinama nakon osamdesetpete kad je izašao, bio na vrhu popularnosti među ljudima svih generacija.

Age of Empires
Age of Empiresfoto: Printscreen

Iako mnogi i dalje videoigre smatraju nečim što je “pošast” današnjeg vremena, naši sagovornici su jednoglasni da u tome da im igranje igrica ne “upropaštava” život već služi kao zabava u kojoj se čak može unaprijediti koncentracija. Naravno, umjerenost je važna stvar.

Bonus video: