Foto: Printscreen

Odlična za nostalgičare i ljubitelje RTS igara

Nakon godina neumornog istraživanja, hrabri Vikinzi otkrili su novu zemlju ispunjenu misterijom, opasnostima i bogatstvom: Northgard. Najsmjeliji od svih Sjevernjaka zaplovili su ka novim obalama sa istragom i osvajanjem u mislima

7959 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Inspirisan nordijskom mitologijom, Northgard je strategija u realnom vremenu (RTS) u kojoj se vikinški klanovi bore da osvoje divlji kontinent. Igrica sadrži mod za jednog igrača, ali i mod za više igrača. Takođe, postoji i kampanja koja priča priču uz gradualno kompleksnije i zahtjevnije misije.

Priča

Priča ove igrice je klasični, bezbroj puta upotrijebljeni, kliše o osvetoljubivom sinu koji gleda smrt svog oca, Kralja sjevera, od strane ljubomornog mladog vazala. Slagao bih kada bih rekao da je interesantna, te da ima nekih preokreta u njoj. Zato vas unaprijed pripremam da od iste ne očekujete mnogo.

U igrici vidite ovaj svijet iz perspektive mladog princa po imenu Rig. Samim tim vaš je cilj osvetiti Kraljevu smrt pronalaskom, te potpunim uništenjem Hagana (vođa vikinškog klana Gavran) i njegovog nemilosrdnog klana gavrana. Hagan, međutim, odlazi na novo, tek pronađeno, ostrvo koje se kasnije ispostavi da je veličine kontinenta u potrazi za osvajačkom slavom. Rig zahvaljujući svom pretvaranju da je mrtav nedaleko od tijela svog oca preživljava dovoljno dugo da pronađe prijatelja Branda, sina Kraljevog konsultanta koji spašava princa i zaklinje se da će mu služiti kao što je njegov otac služio kralju. Zajedno uspijevaju ponovo oformiti jak klan jelena za čiju potpunu autentičnost preostaje još samo povratiti kraljevski Rog ukraden od strane Hagana. U potrazi su za svojim krvnikom prema nepoznatoj zemlji bez karte ili saveznika.

Ostatak priče biva prilično poznat, ali ipak ga ostavljam vama da ne bih pokvario i to malo uzbuđenja koje neki od vas možda osjete prilikom igranja kampanje.

Vjerujem da priča nije glavni fokus Shiro Games studia kojemu je Northgard posljednja u nizu vrhunskih igara napravljenih tokom proteklih desetak godina. Ona je tu samo da bi pratila kampanju čija je svrha pokazati igraču osnovne komande i upoznati ga sa svijetom Northgarda. Kada sam prvi put upalio igricu, nijesam vidio da uopšte postoji kampanja, već sam odmah kliknuo “new game” dugme, te bio masakriran od strane protivnika. Nakon šest poraza, napokon sam dovoljno pohvatao stvari sa klanom jelena da sam uspio odnijeti trgovinsku pobjedu. Postoje razni načini da pobijedite u ovoj igri, osim, naravno, da uništite sve pred sobom, a to su:

- Slava (prikupi 1200 poena slave, osvoji 14 teritorija na mapi i izgradi spomenik Kralja);

- Trgovina (sakupi 2000 trgovinskih poena);

- Mudrost (izuči ili pronađi 15 različitih znanja);

- Kontrola (kontroliši ključnu zonu mape na kojoj se nalazi objektiv iste punih osam mjeseci);

- Osvoji (uništi sve ostale igrače);

Do sada uspio sam pobijediti putem trgovine četiri puta, putem mudrosti jednom i jednom putem slave. Nijesam osvajačkog duha, ali ću se sigurno i u tome oprobati.

Klanovi

Postoji 15 različitih klanova, od kojih su šest slobodni odmah na startu igre, a ostale morate kupiti ingame poenima ili putem ekspanzija koje koštaju oko tri eura na steam gejming platformi. Svaki klan je unikatan i bolji, odnosno, gori od ostalih u određenim aspektima igre.

- Jelen (ovo je najversatilniji klan koji počinje igru sa ekstra resursima i ima opciju pobijediti kojim god putem želi upravo zbog svoje raznolikosti. Mogu jako brzo skupljati zlato, ukoliko se na mapi nađu dva ili više prirodna resursa mogu postati enormno bogati, te okupirati veliki broj teritorija i generisati mnogo slave, kasnije u igri imaju opciju treniranja najjačeg ratnika u igrici koji postaje sve jači što više slave njegov klan ima. Sve u svemu, ovaj klan je osnova s kojom svako treba početi.)

- Koza (Iako ovaj klan obožava koze, oni imaju pristup neograničenom broju ovaca koje im daju stalan priliv hrane i zlata, a postoji i opcija klanja odnosno prodaje ovaca za brz pristup ogromnoj količini mesa ili zlata. Nijesu poznati po borbi, te je rijetko vidjeti ih da mnogo resursa usmjeravaju na vojsku, naprotiv jedni su od najboljih klanova za Pobjedu Trgovine i Mudrosti.)

- Vuk (Kao što ste mogli i pretpostaviti, ovaj klan je poznat po konstantnoj borbi s ostalima. Njihovi vojnici im generišu sreću, a resurse dobijaju ubijanjem divljači, kao i krađom resursa od ostalih klanova. Najbolji klan za pobjedu osvajanja ili slave.)

- Gavran (Gavrani su veoma specifični po tome što uopšte nemaju vojsku, naprotiv cijeli svoj napor ulažu u trgovinu i skupljanje zlata. Zlato im je čak i bitnije od hrane. Ako imaju zlata imaju i vojsku, te na taj način sebi otvaraju put za osvajačkom pobjedom. Mogu biti veoma dobri u bilo čemu s obzirom na to da im je trgovina glavni feh, ali njihov endgame potencijal nikada neće nadmašiti bilo koji drugi klan.)

- Međed (Ovaj klan je vrlo stabilan i strateški prilazi borbama. Njegov feh je skoro uvijek pobjeda kontrole, ili osvajačka pobjeda zahvaljujući ogromnom međedu kojeg dobijate besplatno nakon izgradnje vojnih baraka. On brani svoju teritoriju od neprijatelja, regeneriše se, a nakon što skupi 500 slave, dobije opciju da napada protivnike rame uz rame sa svojim gazdom Skjaldmo.)

- Divlja Svinja (Ovaj klan je veoma čudan na prvi pogled jer se ne ističe ni u čemu pretjerano puno. Ali njegova mala zahtjevnost sreće daje vam za pravo mnogo više resursa uložiti na druga mjesta, te samim tim znatno ubrzati svoj razvitak. Ovaj klan svoje doktore zamijenjuje druidima koji ne samo što liječe svoje ranjene, već i prikupljaju znanje koje je i te kako potrebno za pobjedu mudrosti u kojoj ovaj klan ekseluje.)

-Zmija (Ovaj klan se mora kupiti.)

-Zmaj (Ovaj klan se mora kupiti.)

-Konj (Ovaj klan se mora kupiti.)

-Kraken (Ovaj klan se mora kupiti.)

-Bik (Ovaj klan se mora kupiti.)

-Ris (Ovaj klan se mora kupiti.)

-Vjeverica (Ovaj klan se mora kupiti.)

-Pacov (Ovaj klan se mora kupiti.)

-Orao (Ovaj klan se mora kupiti.)

Sa beplatnih šet klanova odigraćete dovoljno partija da sakupite dovoljno ingame poena za otključavanje ostalih klanova, zato ne brinite, ova igrica nije “plati da pobijediš”.

Mapa

Mapa ove igrice je ono što je čini zanimljivom i nakon bezbroj sati igranja. Ona je svakog puta drugačija, te je veoma bitno prilagoditi joj se u zavisnosti od klana kojim upravljate. Naravno, klan kojim ćete komandovati bira se prije nego li vidite mapu, ali upravo to je i ljepota ove igre. Ko će se bolje prilagoditi? Gavran koji je planirao da ostvari trgovinsku pobjedu, ali je daleko od obale, divlja svinja s planovima prikupljanja znanja bez kamena mudrosti u blizini ili pak vuk koji je okružen praznim poljima bez divljači?

Postoji nekoliko veličina same mape, ali ja sam igrao samo na velikoj, koja daje dovoljno prostora za svaku vrstu pobjede.

Mapa često biva ispunjena neutralnim klanovima kojih ima četiri, a to su:

- Kobold (Najmirniji klan, ali i jedini koji zauzima ekstra teritoriju tokom igre. Najsigurniji su za trgovinske rute.)

- Malfort (Najljući klan koji preživljava putem trgovine i stalnih napada na ostale klanove, te krađom resursa od istih.)

- Jotun (Klan bez ambicija za osvajanjem teritorija koji je veoma lojalan prvom klanu koji se s njim sprijatelji.)

- Patuljci (Ovaj klan nije uvijek prisutan, ali kada jeste, zahtijeva gemove od ostalih klanova i onome koji mu prinese najvišu sumu, zauzvrat daje resurse u vidu kamena i gvožđa.)

Nekada ima po nekoliko istih klanova, zavisno od veličine mape na kojoj se igra.

Performanse

Za ovu igricu potrebni su vam Windows Vista ili noviji, procesor od 2.0 GHz Core 2 Duo, 1 GB RAM memorije, grafika NVIDIA 450 GTS, DirectX verzije 10 i 1 GB slobodnog prostora na hard disku, kao i minimalna rezolucija ekrana od 1366x768. Ukoliko se želite oprobati u multiplayer opciji, onda vam je takođe potrebna i dobra internet konekcija. Igrica na steam gejming platformi košta 30 eura.

Lično iskustvo

Ova igrica je na mojoj listi želja još od 2017. godine kada se prvi put pojavila njena rani pristup verzija. Prošlog vikenda sam dobio obavijest da je na ogromnom popustu od 70%, te sam je odlučio “zgrabiti”. Nakon 40 odigranih sati shvatio sam da ni 30 eura nije mnogo za igricu ovog kvaliteta. Ukoliko ste ljubitelj RTS igara, nostalgični za igricama iz djetinjstva poput AoM ili AoE ili pak želite probati nešto novo što možete igrati sami ili s prijateljima, onda je ovo igrica za vas. Iako veoma slična pomenutim gemovima iz prošlosti, ovo je igrica koja vam nudi još mnogo više. Nije ni malo laka za naučiti, pogotovo ako, kao ja, preskočite tutorijal, pa se kasnije vratite odigrati isti, a još ju je teže u potpunosti savladati. Broj igrača koji čine Northgard zajednicu je jako veliki, te uvijek možete pronaći meč u nekoliko minuta i isti igrati satima. Ja, pak, više uživam u samostalnim eksperimentima raznih klanova protiv kompjuterski kontrolisanog protivnika koji nije nimalo za baciti. Na kraju krajeva protivnik vam nije ni potreban, jer je mapa prepuna raznih događaja poput nemilosrdne tromjesečne zime tokom koje vam oskudijeva produkcija hrane, a drva se duplo brže troše. Osim zime koja dolazi svake godine, tu su i zemljotresi, napadi nemrtvih ratnika i valkira, kuge izazvane najezdom pacova, kraken koji topi vaše brodove kao i još mnogi drugi. Osim ovih događaja, svaka mapa je puna neutralnih klanova poput Kobolda, Jotuna, Patuljaka i Malforta kojih zavisno od veličine mape može biti jako puno.

Nakon godina neumornog istraživanja, hrabri Vikinzi otkrili su novu zemlju ispunjenu misterijom, opasnostima i bogatstvom: Northgard. Najsmjeliji od svih Sjevernjaka zaplovili su ka novim obalama s istragom i osvajanjem u mislima. Putem slave, uništenja, trgovine ili mudrosti. To je, naravno, ako uspiju preživjeti mračne vukove i nemrtve ratnike koji tumaraju zemljom, ako se sprijatelje ili unište džinove, i izdrže najsurovije zime kojima je sjever ikada svjedočio.

9

ocjena igrice

Bonus video: