Kamehameha: Kako je nastao i rastao čuveni potez

Borbeni poklič iz Zmajeve kugle, Kamehameha, jedan je od najpoznatijih u videoigricama, kao i u stripovima iz osamdesetih iz kojih je izvorno potekao

5822 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Printsccreen
Foto: Printsccreen

Ogroman broj mladih ljudi, kao i starijih, pamti Zmajevu kuglu i uzvik Kamehameha. Bilo da su ga prvi put vidjeli u crtanom filmu ili u igrici i ma na kojem nivou da su upoznati sa idejom blješteće energetske sile koja uništava sve pred sobom, mnogima je zanimljivo da posmatraju kako je evoluirao od nastanka do današnjeg dana. O popularnosti ovog uzvika svjedoči činjenica da posred podgoričke prodavnice možete naići na osobu sa majicom na čijoj poleđini stoji slika Gokua sa natpisom Kamehameha.

foto: Nastasja Novović

Glavni junak iz stripova, igrica i crtaća, Goku, izgovara Kamehameha u trenutku kada na svoje neprijatelje baca snažan zrak sačinjen od čiste energije. Kamehameha je najkorišteniji završni potez u serijalu. Razni zlikovci, kao i Gokuovi prijatelji, takođe imaju sposobnost da upotrijebe ovaj moćni napad. Naime, čak 42 lika su, tokom postojanja Zmajeve kugle, izgovorili poklič praćen moćnim talasom. Međutim, iako ga i drugi koriste, Kamehameha se računa kao svojevrstan Gokuov potpis.

Iako mnogi misle da sam poklič nema značenje, uzvik Kamehameha zapravo ih ima nekoliko. Prema nekim izvorima, kreator Zmajeve kugle Akira Torijama je, dok je smišljao potez, bio u škripcu jer mu nije mogao smisliti ime. U pomoć je pozvao svoju ženu, Nači Mikami, koja mu je predložila ime Kamehameha, prema prvom havajskom kralju, čije je ime značilo ‘veoma usamljena osoba’ na havajskom. Rekla mu je da će čitaoci lakše zapamtiti ime poteza ako ga nazove po vladaru. Torijama se složio, rekavši da zvuči simpatično. Havajski kralj Kamehameha I je vladao krajem 18. i početkom 19. vijeka i važio je za velikodušnog vladara kojeg je narod poštovao. Tokom vladavine se trudio da očuva tradiciju, ali je sa druge strane zabranio žrtvovanje u kraljevstvu.

KRalj Kamehameha I
KRalj Kamehameha Ifoto: Printsccreen

Postoji i tumačenje da izraz ‘Kamehameha’ dolazi iz japanskog jezika: sklop riječi od kojih je sastavljen naziv se može podijeliti na ‘kame’, što znači kornjača, i ‘hameha’, ili ‘talas uništenja’. ‘Kornjačin Talas uništenja’, kako se još naziva, potiče iz drugog imena starog majstora Rošija, ‘Kornjačin Pustinjak’. Majstor Roši je smjestio Kamehamehu u svijet Zmajeve kugle i učio svoje đake, među kojima je bio i Goku, kako da ju koriste.

Sve i ako niste zaljubljeni u japanske stripove niti u igrice u kojima se pojavljuje, borbeni poklič Kamehameha vam može poslužiti kao ilustracija načina na koji je napredovala grafika u videoigricama. Od sićušnog čovječuljka koji protivnike gađa užarenom kuglom do scene u kojoj se dešava isto to, samo sa mnogo raskošnijim efektima i animacijom koja se završava prikazom Kamehameha talasa snimljenog iz svemira prošlo je 39 godina, a interesovanje za potez je samo raslo.

Iako se u ovom videu ne može vidjeti, Kamehameha potez je postojao i u prvoj Dragon Ball igrici, Dragon Ball: Dragon Daihikyou (Zmajeva kugla: Veliki neistraženi region zmajeva, prim. prev), koja je izašla 1983. godine, prije nego što je Torijama počeo da objavljuje strip. Iako je više ličio na vatrenu kuglu nalik na Kenov Hadoken iz Street Fightera III nego na ogromni zrak energije koji znamo i volimo danas, vrijedno ga je spomenuti kao prvi koji je ikad postojao u igricama.

Dragon Ball: Dragon Daihikyou (1983)
Dragon Ball: Dragon Daihikyou (1983)foto: Printsccreen

Kao i ogroman broj drugih popularnih stvari na internetu, i Goku je završio u raznim mimovima. Njegov nedavni dolazak u Fortnite je šaljivdžijama dao još više materijala za nove mimove, od toga da je Goku zamijenio svoj potez za pušku do slika raznih likova iz drugih igrica i filmova koji koriste njegov napad. Možda ih je tome naučio sam Goku, ko zna?

Meme sa Reddit.com
Meme sa Reddit.comfoto: Printsccreen

Bonus video: