Foto: Printscreen YouTube

Nova tamnica - najbolja do sada

Ukoliko ste od onih koji vole neprestano ugnjetavanje demoskih hordi i otimanje njihovih bogatstava i moći, ali ne želite zaigrati Diablo Immortal jer je “plati pa dobij” tip igrice, ili jer je mobilna igrica, vjerujte mi da propuštate nevjerovatnu zabavu

4137 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Prvi veliki, a ujedno i najveći apdejt do sada za Diablo Immortal igricu, takozvani Forgotten Nightmares, donosi ogroman broj novog kontenta. Nova tamnica: Utihnuli Manastir, novi ajtem set u sklopu pete sezone batl pasa, novi, unaprijeđeni sistem ratnih bendova, dvorac Sajrangar i još dosta toga stiglo je uz ovaj apdejt.

Utihnuli Manastir

Zloslutna crna magla porijeklom iz Utihnulog Manastira, drevnog Sahptev hrama, kotrlja se polako sa vrha planine Zavain i prikrada Čuvarevoj Straži prijeteći da cijelu zonu zarobi u neshvatljivu tamu.

U ovoj novoj tamnici, igrači nivoa 60 ili iznad mogu se skupiti u grupama od dva do četiri da ponovo dožive istoriju Zakarumovih krusada duž zemlje Ivgorod.

U unutrašnjosti Utihnulog Manastira obitava vječna noć te je navigacija, odnosno kretanje po samom manastiru skoro nemoguće. Srećom, neke od statua unutar drevnog hrama mogu se osvijetliti. Imperativno je što prije osvijetliti pomenute statue, jer one su jedino što može oslabiti košmarne demone koji vrebaju u sijenkama! Konstantnim osvjetljenjem što većeg broja statua uz istovremeno eliminisanje odvratnih čudovišta, tama će se iz datih zona povući za stalno.

Kada prepunite drevni hram Ytarovim svjetlom i nekoliko puta potjerate čuvara košmara ostaje vam samo jedan put naprijed: u obsidijansko srce Utihnulog Manastira. Borba prsa u prsa sa Drevnim Košmarom u njegovom gnijezdu neće biti ni malo lagan zadatak. Ukoliko uspijete preživjeti neumoljivi nalet pojačanih eksplozivnih sijenki kao i grozne napade šiljcima onda ostaje samo posljednja faza ove borbe u kojoj Drevni Košmar neprestano napada u svakom pravcu koristeći zabranjenu magiju. Cilj je što brže ga ubiti, prije nego on ubije vas.

Na kraju uspješno odrađene tamnice očekuju vas vrijedne nagrade, uz malo sreće i dio seta koji vam je potreban.

DIABLO IMMORTAL
foto: Printscreen YouTube

Dvorac Sajrangar

Na periferiji Westmarcha nalazi se drevna tvrđava puna neopisivih užasa koje treba istrijebiti, misterioznih tajni koje treba otkriti, i ukoliko ste uspješni, novo mjesto za vaš ratni bend da zovete domom: Dvorac Sajrangar. Ovo novo misteriozno mjesto zamijeniće vaš prethodni kamp ratnog benda i dodati dva gejm moda koja se mogu ponavljati za dodatne nagrade. Nagrade koje dobijate putem ponavljanja ovih modova se između ostalog mogu upotrijebiti i za novi sistem pasivnog povećanja atributa kao i dodatka nove pasivne magije svakom heroju unutar ratnog benda.

Prije nego uđem u detaljan opis modova unutar dvorca, želim predstaviti poboljšanja napravljena unutar samog sistema ratnih bendova. Cilj ovih izmjena je smanjenje bolih, dosadnih, besmislenih djelova i zahtjeva u sistemu, dok istovremeno oni koji odluče učestvovati u sistemu ratnih bendova zapravo budu nagrađeni za isto.

- Zahtjev od ubijanja 10000 čudovišta prilikom pravljenja ratnog benda više ne postoji. (Iako se sada osjećam mizerno zbog provedenog vremena da ubijem toliki broj raznovrsnih demona i abominacija mislim da je ovo promjena na bolje, makar za novije igrače).

- Smanjen je broj potrebnih članova ratnog benda prilikom odrađivanja paklenih napada (HR) sa osam na četiri. Ako su makar četiri igrača ratnog benda unutar napada, ostatak ekipe možete popuniti bilo kojim igračima. Dakle sada sa samo pola ratnog benda onlajn možete zaraditi bonus nagrade za odrađivanje napada kao ratni bend.

- Uspješno odrađen pakleni napad sa ratnim bendom po prvi put sada daje 400% povećanu šansu za dobijanje zatvorenog ratnog kovčega. Ovaj se bounus resetuje svakog ponedeljka i četvrtka. (Sada konačno ima smisla permanentno ostati unutar određenog ratnog benda, te trampiti ajteme između sebe i zajedno dizati rejting).

Da biste započeli misiju za preuzimanje kontrole nad drevnom tvrđavom morate biti makar nivo 20, član ratnog benda, te morate popričati sa Valstusom u Westmarchu. Dvorac Sajrangar sadrži tri glavne zone na koje se lider benda treba fokusirati, a to su: Purging the Depths, Warband Rooms, Defense of Cyrangar.

DIABLO IMMORTAL
foto: Printscreen YouTube

Purging the depths (Čistrka dubina)

Nakon stizanja u Dvorac Sajrangar, vaš ratni bend uviđa da duboko unutar tvrđave postoje neželjeni okupanti, te da se isti moraju istrijebiti iz vašeg novog doma.

Dok lomite, palite, ledite i uništavate nemrtve prijetnje duboko unutar dvorca, praveći sebi put kroz nepoznate tunele, naići ćete na neumorne duhove vezane za ovaj dvorac u kojem će provesti vječnost trunući. Na vama je da ih oslobodite tako što ćete ih prvo pobijediti u borbi, prekinuti vezu sa mučeničkim tijelom, a zatim očistiti njihove ostatke. Svaki očišćeni ostatak vašem karakteru daje unikatne bonuse.

Možete prelaziti ove beskonačne tunele sami ili u grupi sa do sedam ostalih članova ratnog benda koliko god puta želite. Ja ih odradim minimum jednom dnevno, za redovan doprinos aktivnosti ratnog benda.

Nakon što očistite dvorac od neželjenih gostiju, dodatne sobe (Warband Rooms) postaće pristupačne vašem ratnom bendu. Svaka soba ima određeni unikatan broj bonusa koje daje okupantu iste. Lider ratnog benda određuje ko će okupirati koju sobu. Igrači zadržavaju benifite svoje sobe dok god je okupiraju, ali ni u jednom trenutku ne mogu okupirati dvije sobe istovremeno.

Sobe se mogu unaprijediti upotrebom ostataka dobijenih prilikom čistke dubokih tunela ispod dvorca.

Defense of Cyrangar (Odbrana Cyrangar)

Sada kada se vaš ratni bend smjestio u renovirani Dvorac Sajrangar, informacija je stigla do armije Gorućeg Pakla koja želi tvrđavu za sebe. Dolaze u punom sastavu pa ste primorani raditi zajedno da biste imali ikakve šanse u zaustavljanju infernalne plime demonske destrukcije upućene ka glavnim vratima vašeg dvorca. Ovaj event ima dva moda igre. Prvi je standardni mod koji se može raditi jednom sedmično. U ovom modu igrači se moraju oduprijeti talasima krvožednih demona (ima ih osam).

Ukoliko vaš ratni bend uspješno odbije stvorenja Pakla dobiće adekvatne nagrade i ogromne količine iskustva. Drugi mod je takozvani beskonačni mod u kojem ste osuđeni na propast. Ovaj mod možete igrati bilo kad tokom sedmice i koliko god htjeli puta dnevno. Ratni bendovi dobijaju rejting na osnovu minuta izdržanih protiv beskonačne horde demona, te prvih 10 dobija specijalni ram koji služi kao testament njihovom žestokom otporu.

Ancestral Weapons (Drevna oružja)

Drevna oružja, izgubljena u vremenu, ponovo su isplivala sa otkrićem drevnog utvrđenja. Nažalost, neka od ovih oružja pala su u demonske ruke, te sada postoji šansa da ih pronađete bilo đe na kontinentu Sanctuary. Najveća šansa za pronalaskom ovih drevnih oružja je ipak unutar samog dvorca prilikom eventa Purging the Depths i Defense of Cyrangar.

Da biste upotrijebili pravu moć ovih drevnih relikvija potrebno ih je ubaciti u takozvani Prikaz Predaka (Ancestral Tableau) koji se nalazi u centru tvrđave. Nakon postavke ova oružja daće svim članovima ratnog benda porciju svojih atributa (str, int, vit…).

Svaki član benda ima pravo staviti po jedno drevno oružje unutar prikaza, te je veoma bitno da radite kao tim u cilju prikupljanja što boljeg oružja. Da biste odradili ovu akciju postavljanja oružja u Prikaz Predaka sve što je potrebno je da budete onlajn, te da odete u dvorac u čijem se centru prikaz nalazi.

Osim dodatnih atributa ove drevne relikvije nude vam i specijalne moći koje upotrebljavate uz pomoć opreme prizivanja. Sva oprema koju pronađete tokom razaranja demonskih hordi ima šansu da sadrži invokaciju (prizivanje). Ovu opremu trebate upotrijebiti u kombinaciji sa običnom da biste omogućili vašem karakteru nove kombinacije magija. Na primjer, drevno oružje nudi: “napravi munjevit demidž neprijateljima oko sebe i stanuj ih na tri sekunde”; dok oprema ima invokaciju koja glasi: “šansa da se aktivira drevno oružje prilikom napadanja protivnika”. Ova kombinacija rezultira sljedećem primjeru: “Šansa da napravite munjevitu štetu i stanujete protivnika na tri sekunde prilikom napada protivnika”.

DIABLO IMMORTAL
foto: Printscreen YouTube

Batl pas sezona 5

Stanovnici kontinenta Sanctuary vjeruju da čistu moć Oluje nije moguće kontrolisati - samo priroda upravlja prirodom. Ali Nefelim (karakter svakog igrača) rođen je od strane elemenata, te su se vjetrovi okrenuli u njegovu korist dijeleći snove o mirnom kontinentu bez uticaja demona. Vrijeme je da se prepustiš haosu i zauzmeš svoje mjesto među Potomcima Oluje!

Novi batl pas posvećen Oluji stigao je u Diablo Immortal i sa njim počinje peta sezona istog. Postoji 40 nivoa ovog batl pasa koji sadrže vrijedne nagrade u vidu legendarnih gemova, kresti, legendarnih ajtema i mnogih drugih nagrada. Postoje dvije unaprijeđene verzije batl pasa za koje je potrebno uplatiti dodatne novce, ali to ostavljam vama da vidite unutar same igre.

Pakleni Bos: Izilek Deformisani

Rejk je locirao najizopačenijeg od gnijeva rođenog demona do sada, Izileka Deformisanog! Izilek je lider od gnijeva rođenih demona, njegova okrutnost ne poznaje granice. On je poštovan od strane svih ostalih demona koji se kriju pod njegovom tiranijom. Izilek je zaradio svoj nadimak prkoseći Gospodaru Terora danima prije Mračnog Izgnanstva. Njegovo tijelo je uvijeno i slomljeno, rezultat Diablovog gnjeva, ali Izilekova volja je izdržala. Sada je Deformisani, izmučena duša vezana za prokletu formu koja mu je nametnuta.

Drevni tekstovi govore o Izilekovim borilačkim sposobnostima te izdvajaju masivni luk, neprikoslovenu preciznost, kao i sklonost vatrenim strijelama. Oni dovoljno hrabri koji uspiju skratiti distancu te mu se primaći, bivaju dočekani masivnim kopitima dizajniranim da spljošte i najčvršće avanturiste. Tekstovi takođe pominju i zatvor od kostiju. Nažalost, nema objašnjenja šta se desi ukoliko u pomenutom ostanete predugo.

Ukoliko je vaš borbeni rejting preko 6175, onda skupite svoju grupu hrabrih avanturista i razgovarajte sa Rejkom ispred Einfrin Drveta u Westmarchu i konfrontujte Deformisanog. Ukoliko budete dovoljno vješti da zatvorite knjigu legende o Deformisanom, dobićete njegove ostatke, Krunu od gnjeva rođenih, kao nagradu. Upotrebom ovog ajtema dobijate 30 poena borbenog rejtinga kao i 10% povećanu brzinu kretanja unutar Izazovnih Riftova.

Nažalost, moj borbeni rejting je tek nedavno prešao 4000 poena pa nijesam ni blizu konfrontacije sa Deformisanim, ali to mu ne daje za pravo da se opusti jer takozvani “kitovi” koji daju na hiljade eura Blizzard gejming kompaniji imaju i preko 7000 borbenog rejtinga te Izilek protiv njih nema nikakve šanse!

Istraga Tame

Magla koja je prekrivala Utihnuli Manastir i Dvorac Sajrangar je možda izblijeđela, ali sada si ostao izgubljen, tražeći u tami put naprijed. Uvrnuta bića obećavaju kletve slabima, ali i moć jakima mame te da guraš naprijed. Ko zna…da li je nakraju ovog tamnog puta slava ili pak ludilo?

Skupi se zajedno sa svojim ratnim bendom ili se pak bori sam dok ne pronađeš put do sigurnosti Westmarcha. Rješavaj zadatke i dobij razne nagrade uključujući krestove, legendarne krestove, zlato kao i najnovije emote stikere. Pobijedi sjenke i ostani pribran!

Zaključak

Moram priznati da je ovo veoma kvalitetan apdejt, pogotovo kada su u pitanju ratni bendovi. Prije ovoga nijesu imali nikakvu svrhu, osim povremenog skupljanja zarad nekoliko bonus “paklenih” poena prilikom pakleni napad eventa. Sada izbor benda kao i privrženost istom igraju mnogo veću ulogu te je aktivnost članova najbitnija stavka. Osim toga, batl pas je standardno dobar, nema se puno za dodati, osim da je set koji se dobija na kraju (lvl 40) dosta ružniji od prethodnog. Mada to je subjektivan osjećaj, te neću mnogo komentarisati. Aktivnosti poput odbrane dvorca i čistke njegovih podzemnih tunela ne oduzimaju previše vremena, oko pola sata do sat dnevno, a nagrade su zaista vrijedne. Nova tamnica, Utihnuli Manastir, je apsolutno najbolja do sada. Odrađena je veoma dobro sa mnogo dijaloga i sitnih detalja koji je čine vjerodostojnom i autentičnom, te se lako i poistovjetiti sa glavnim negativcem tamnice. U jednu ruku vam je žao okončati mu život, dok u drugoj znate da ne postoji drugi način okončavanja konflikta. Event “Istraga Tame” je najduži do sada i nagrade izgledaju veoma dobro, nadam se da ću ga uspjeti odraditi do kraja, jer se na kraju dobija bonus vječna legendarna kresta. Za sada ne zaostajem već svakodnevno rješavam zadate misije.

Ukoliko ste od onih koji vole neprestano ugnjetavanje demoskih hordi i otimanje njihovih bogatstava i moći, ali ne želeite zaigrati Diablo Immortal jer je “plati pa dobij” tip igrice, ili jer je mobilna igrica, vjerujte mi da propuštate nevjerovatnu zabavu. Ovog vikenda uspjeli smo smijeniti Besmrtne te smo zasjeli na njihov tron, a već posle tri sedmice očekujemo njihov ponovni napad, te je igrica zanimljivija nego ikad prije!

Bonus video: