Foto: Shutterstock

Čak šest puta dobila titulu najbolje igrice

Zamislite da imate mogućnost da promijenite svijet, ili pak kreirate potpuno novi, sa novim pravilima i novim resursima. Da li biste uspjeli da stvorite utopiju ili bi i vaš svijet postao žrtva ljudske pohlepe i zlobe...

4236 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Bioshock je pucačina u prvom licu (FPS) objavljena avgusta 2007. godine od strane 2K Boston gejming kompanije. Prva u nizu Bioshock trilogije, a takođe i jedna od rijetkih igrica koja je titulu najbolje igre dobila čak šest puta. Sadrži dvadestak sati kvalitetne igre u nevjerovatnom svijetu Ruptura.

Priča

Odvija se u 1960. godini. Protagonista, Džek jedini je preživjeli putnik u putničkom avionu koji se srušio u Atlantski okean. Nedaleko od mjesta incidenta na njegovu sreću nalazi se svjetionik do kojega je uspio otplivati. Ovaj svjetionik je daleko od običnog, i ne samo zbog toga što se nalazi u sred okeana. Nakon nekoliko minuta istraživanja protagonista pronalazi neku vrstu kupole koja radi na principu žičare. Upotrebom pomenute kupole silazi u potpuno nov podvodni svijet po imenu Rupture. Potpuno zbunjen pronalaskom ovog čudesnog svijeta Džek sluša instrukcije Atlasa koji ga je kontaktirao putem radia. Nažalost, Rupture je veoma opasno mjesto, skoro pa potpuno uništeno od strane samih stanovnika ovog podvodnog grada stvorenog u cilju kreiranja utopije. Atlas je kontaktirao glavnog lika pod premisom pomoći zalutalom putniku, ali nedugo nakon toga saznaje se da je njegova podmornica smrtno ugrožena u podmornici duboko unutar grada. Za situaciju u kojoj se Atlas i njegova porodica nalaze navodno je kriv Rajan Endru, kreator cijelog podvodnog grada. Nakon nekoliko gustih susreta sa stanovnicima Ruptura, Džek biva primoran od strane Atlasa da u sebe ubrizga takozvani “Adam”. To je serum koji naglo pojačava tjelesne sposobnosti ili daje neke potpuno nove (zvane plazmid) onome ko ga upotrijebi. Tako Džek postaje nešto više od čovjeka, ali vremenom shvata da su stanovnici Ruptura odavno izloženi svakodnevnoj upotrebi Adama. Upravo to i jeste glavni problem situacije u kojoj se ova potencijalna utopija nalazi.

Bioshock
foto: Printscreen YouTube

Priča je apsolutno jedna od boljih kada su u pitanju FPS igre za jednog igrača i donekle reflektuje situaciju današnjice. Endru Rajan, kreator podvodne utopije, imao je najbolje namjere. Stvorivši Adam, natraženiji resurs u Rupturu, želio je omogućiti stanovnicima da budu šta god požele. Hladno vam je? Samo pucanjem prstima možete stvoriti vatru koja će vas ugrijati. Htjeli biste popiti piće, ali muka vam se ustati i otići po isto? Ubrizgajte “telekineza Adam” u sebe i riješite problem! Ideja je bila dobra, ali nedovoljno praktična. Ljudi kojima je data mogućnost da imaju sve, eventualno stvore nove probleme iz dosade. To je pouka koju sam izvukao iz ove igrice i veoma je dobro prikazana u istoj. Zamislite da imate mogućnost promijeniti svijet, ili pak kreirati potpuno novi, sa novim pravilima i novim resursima. Da li biste uspjeli stvoriti utopiju ili bi i vaš svijet postao žrtva ljudske pohlepe i zlobe. Mislim da su ove negativne osobine duboko ukorijenjene u ljudima kao vrsti, te da bi bilo u potpunosti uzaludno stvarati utopiju koja je osuđena na propast. Sam Endru Rajan je uvidio isto u posljednjim trenutcima svog života.

Gejmplej

Kada je u pitanju gejmplej ova igra je za godinu u kojoj je napravljena u potpunosti izvanredna. Pucanje je na veoma visokom nivou, pogodak u glavu pravi mnogo više štete u odnosu na pogodak u tijelo. Naravno, mora se uzeti u obzir i sama težina igre na kojoj se igrač odluči oprobati. Kada smo kod toga, ne preporučujem igranje na većim težinama iz razloga što neprijatelji postanu takozvani metak sunđeri koji nikako da umru. Igra je već dovoljno zahtjevna i na normalnoj težini. Puške imaju dosta realan trzaj kao i efekat prilikom pogotka; realan koliko je to moguće u ovom fiktivnom podvodnom svijetu. Glavni neprijatelji, odnosno bosovi su veoma rijetki, rekao bih da ih ima samo tri, ukoliko ne ubrojimo bitke odigrane u samim scenama đe igrač samo gleda. Ali su veoma zanimljive iz razloga što nije lako doći do njih. Ova igra prepuna je takozvanog bektrekovanja, u prevodu, ponovnog prolaska kroz već odigrane zone. Ovo je imperativan dio ukoliko želite igrati kao “dobar” protagonista. Da, protagonista može biti i “loš”. Nekoliko krajeva i mnogo zapleta u igri čine je savršenom za nekoliko igranja. Ali s obzirom da je ovo samo prvi od tri dijela igre, rekao bih da se bolje fokusirati na nastavak priče, te kasnijem povratku po drugačiju perspektivu.

Bioshock
foto: Printscreen YouTube

Igrač ima nekoliko glavnih resursa na koje mora obratiti pažnju a to su:

- Helt (zdravlje)

- Eve (supstanca koja se koristi za upotrebu plazmida)

- Adam (glavni resurs u novom svijetu oko kojeg se sve vrti i sa kojim se unapređuju ostali)

- Novac (novac se koristi za kupovinu metaka ili sličnih jednokratnih ajtema poput čokoladice koja povraća izgubljeni Helt)

Tokom tumaranja novim svijetom u pokušaju svršetka ove kompleksne zavrzlame naići ćete na mnogo zanmljivih interaktivnih stvari poput paka cigareta koji vam smanjuje Helt, ali daje Eve, boca vina sa istim efektom, ili pak grickalica koje mijenjaju efekat, te daju Helt za gubitak Eve resursa. Ukoliko naiđete na prvu pomoć, obavezno je pokupite, jer ona može biti upotrijebljena bilo kada, čak i u sred tuče, da vas nahila (oporavi Helt). Osim toga nailazićete na razne mašine počevši od standardnih kamera i arkadnih igara do automatskih helikoptera i tureta koji napadaju sve što se kreće. Srećom po vas postoji mogućnost hakovanja ovih uređaja, a princip hakovanja je svima poznata igra spajanja cijevi vode, te usmjeravanje iste do željenog kraja prije nego voda iscuri. Možete pokušati hakovati uređaj bezbroj puta na taj način, a postoje i autohak botovi koji sami hakuju odabrani uređaj. Njih imate samo određeni broj, osim ukoliko ne mislite na njih trošiti novac. Hakovanje je veoma bitan dio igre, rekao bih da mi je skratilo muke u mnogim situacijama, dok je u drugim bilo apsolutno neophodno.

Bioshock
foto: Printscreen YouTube

Plazmidi

Postoji 11 različitih plazmida u igri, ali u jednom trenutku na sebi možete imati najviše šest. Prvi plazmid u igri je Ekletro bolt i njegova uloga je veoma jednostvna, izbacuje električnu energiju u odabranom pravcu i šokira sve nerpijatelje osim one sa posebnim oklopom (Big Daddy). Ovaj plazmid je po meni najkorisniji u igri, upotrijebićete ga bezbroj puta od samog starta igre, pa do samog kraja. Sljedeći po redu je Incinerate plazmid koji služi da zapali sve oko mete koju ste pogodili. Koristio sam ga jedino da otopim zaleđena vrata i ukoliko se nalazim u borbi prepunoj lako zapaljivog ulja. Winter Blast je plazmid koji nijesam previše koristio jednostavno zato što radi istu stvar kao i Elektro Bolt. Zaledi odabranu metu koju kasnije možete “slomiti” upotrebom hladnog oružja. Osim ova tri rano pronađena plazmida, koristio sam Telekinesis plazmid zahvaljujući kojem sam prikupio mnogo više resursa nego što bih bez njega, kao i Target Dummy plazmid koji postavi iluziju glavnog lika koja služi kao nova meta koju neprijatelji fokusiraju. Ostali plazmidi su korisni i vidio sam igrače koji ih jako puno koriste, posebno Insect Swarm plazmid kao i Hypnotize Big Daddy plazmid, ali pošto sam igrao na normal težini nijesam imao potrebe za njima.

Osim plazmida postoji osam različitih oružja u svijetu Ruptura, a svako od njih je neophodno u određenom dijelu igre. Igru počinjete sa običnim ključem za odvidavanje koji je u kombinaciji sa elektro plazmidom veoma jak, a u kombinaciji sa ledenim još jači. Ali ne možete se oslanjati na plazmide cijelo vrijeme i zato je tu pištolj. Pištolj je veoma precizan, rekao bih i najprecizniji od vatrenog oružja, te je sa njim veoma lako naciljati glavu protivniku i ubiti ga bez ispaljenog drugog metka. Zbrojevka je sljedeća u nizu puški i takođe puška za koju je najlakše pronaći municiju. Sačmarka je vrlo jako, ali i vrlo neprecizno oružje, te sam je korisito samo u direktnim borbama sa opasnim protivnicima poput velikog tatice. Bacač bombi je veoma moćno oružje sa jako limitiranom upotrebom u igri. Bacač hemikalija sa druge strane je oružje koje sa dobija veoma kasno u igri, ali koje nakon unapređenja postaje apsolutno nezaustavljivo. Sa njim bih doslovno spržio velikog taticu u nekoliko sekundi. Samostrel je veoma precizno, jako oružje, ali koristio sam ga samo u jednoj misiji gdje sam želio ostati neprimijećen dok sam eliminisao neprijatelje jednog po jednog. To mu i jeste najveća prednost nad ostalim. Kamera. Da, kamera je takođe oružje u ovoj igri i to oružje od velikog značaja. Uz pomoć kamere sakupljate takozvane “research” poene kojima povećavate efikasnost svog oružja protiv uslikanih protivnika. Najbolje je uslikati protivnika dok je živ i blizu, te sam dosta puta u sred bitke vadio kameru i slikavao krvoločne splajsere koji su neumorno jurili za mnom.

Bioshock
foto: Printscreen YouTube

Preformanse

Bioshock je dosta stara igrica, te nije previše zahtjevna. Da biste je pokrenuli potrebni su vam samo procesor sa 2.4GHz, grafika NVIDIA 6600 sa 128MB video RAMa, 1GB RAM memorije, Windows XP i 8GB slobodnog prostora na hard disku. Igrica nije skupa, trenutno je na popustu od čak 80% na steam gejming platformi, a ukoliko budete strpljivi na Epic Games platformi bi trebalo da bude potpuno besplatna za nekoliko sedmica.

Zaključak

Ukoliko volite pucačine za jednog igrača sa pričom koja je do danas smatrana jednom od najboljih, onda je ovo prava igra za vas. Atmosfera u ovom podvodnom svijetu Ruptura je apsolutno očaravajuća i stoji na vrhu liste najboljih svih vremena. Čak ni treći dio ove igre nije uspio prevazići atmosferu vrhunski osmišljenog svijeta u dubinama Atlantskog okeana. Igra se može preći za 10-ak sati, ali ja sam u njoj proveo čak 20. Izmđu raznih interaktivnih uređaja, neprijatelja, pića, grickalica i cigareta kao i precizno osmišljenih dijaloga snimljenih na kasetama razbacanim duž Ruptura, nije ni čudno da se zadržite više nego li je potrebno.

10-

ocjena igrice Bioshock

Bonus video: