Neurolozi ”naučili” vještačke moždane ćelije da igraju video igru!

Kako prenosi BBC, naučnici su u laboratorijskim uslovima uspjeli da uzgoje neurone koji su sposobni da igraju Pong, legendarnu arkadnu igru iz 1972. godine.

2557 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Atari Interactive Inc.
Foto: Atari Interactive Inc.

Doktor Bret Kejgan i saradnici iz kompanije Cortical Labs opisali su uzgojene ćelije kao ”samosvjesne”, jer su sposobne da prime informacije i stimuluse iz spoljašnje sredine, da ih obrade, a potom i da na njih odreaguju u realnom vremenu. Zvuči kao nešto iz naučnofantastičnog filma, zar ne?

Integracijom neurona u digitalne sisteme razvili smo DishBrain. Vještački uzgajane neuronske mreže ljudskog ili životinjskog porijekla su integrisane sa računarima preko velikog broja elektroda. Putem elektrofiziološke stimulacije, kulture ćelija su ugrađene u simulaciju video igre, oponašajući arkadu Pong.

Iz studije saznajemo da je ovaj ”vještački mozak” naučio da igra Pong za samo pet minuta.

nauka, neurologija, Cortical Labs
foto: Cortical Labs

Pomoću DishBrain sistema, dokazali smo da se jedan sloj laboratorijski uzgajanih kortikalnih neurona može samoorganizovati kada je ubačen u simulaciju video igre, gdje ispoljava inteligentno i ”samosvjesno” ponašanje.

Cilj ove studije je razvoj tehnologije za ispitivanje terapija protiv raznih neurodegenerativnih bolesti, kao što je Alchajmerova bolest.

Izvor: Play!Zine

Bonus video: