Spremni da se bore kao ekipa do posljednje runde

Ovog puta ćemo na Baliju imati priliku da gledamo nešto drugačiju sastav u odnosu na onaj koji smo navikli, prožeta ravnotežom iskustva i talenta

17360 pregleda 11 komentar(a)
Scorpiion na Evropskom prvenstvu u timu “Evropa”, Foto: Privatna arhiva
Scorpiion na Evropskom prvenstvu u timu “Evropa”, Foto: Privatna arhiva

Reprezentacija Crne Gore u CS:GO braniće boje naše zemlje na predstojećem Svjetskom prvenstvu koje će se održati na Baliju od 1. do 14. decemba. Ovo je izuzetna prilika, ne samo za ekipu i igrače, već i za čitavu državu, jer upravo kroz ovakva pojavljivanja na svjetskim takmičenjima i uspjehe na njima, Crna Gora utemeljuje svoje mjesto kao gejming destinacija i otvara vrata za mnoge druge mogućnosti i napretke.

Posljednji put smo našu reprezentaciju gledali na Evropskom prvenstvu koje je početkom jula ove godine organizovano u rumunskom gradu Oradea. Upravo na tom takmičenju je Crna Gora pokazala da može da bude kompetitivna kada je CS:GO naslov u pitanju, čak i protiv nekih od najboljih reprezentacija regiona i Evrope, iako sam rezultat na kraju nije omogućio bolji plasman, te smo takmičenje završili u grupnoj fazi.

Ipak, novo prvenstvo donosi i nove promjene, te ćemo ovog puta na Baliju imati priliku da gledamo nešto drugačiju sastav u odnosu na onaj koji smo navikli, prožeta ravnotežom iskustva i talenta, a na čelu sa kapitenom Vučetom Artie Šćepanovićem, momci će pokušati da ostvare što bolji rezultat.

Iako poznatiji kao igrač PES-a i e-Footballa Vučeta će pokazati da se jednako dobro snalazi i u CS:GO igrici koju je inače prvi počeo da igra. Pored njega reprezentaciju Crne Gore čine još i Ildiar Scorpiion Demirović i Milutin Consume Jovanović koji su bili i u sastavu crnogorske reprezentacije koja se takmičila u Rumuniji, dok su dva nova igrača Đorđije Djoshun Todorović i Ranko Role Rostović.

O toku samih priprema za prestižno takmičenje, te očekivanjima naših reprezentativaca imaćemo priliku da čujemo direktno od njih u ovom izdanju Magazina.

O tome kakav je osjećaj vratiti se na igricu u kojoj je postavio prve temelje kada je u pitanju crnogorska scena, jer je dugo vremena bio član najbolje ekipe, ne samo u našoj zemlji već i u regionu, kapiten crnogorske reprezentacije Vučeta Šćepanović kaže:

”Osjećaj je prelijep, obožavam nove izazove i posebna je draž predstavljati svoju državu u jednoj od najpoznatijih igara svijeta”, ističe Šćepanović te dodaje:

”Iako sam do sada imao više prilika da obučem dres svoje zemlje na prestižnim prvenstvima, ovog puta je osjećaj drugačiji, upravo iz razloga jer ću na takmičenju biti okružen svojim saigračima, za razliku od prošlih turnira i prvenstava gdje sam usred oblika takmičenja 1v1 bio sam na bini. To će predstavljati dodatnu motivaciju, ne samo meni, već i ostalim članovima ekipe, te ćemo dati sve od sebe da ostvarimo što bolji rezultat”.

Vučeta Artie Šćepanović
Vučeta Artie Šćepanovićfoto: Miloš Todorović

U periodu u kom nije bio aktivan, dosta se toga promijenilo, te se Šćepanović osvrnuo i na tokoliko su ostali igrači protiv kojih se takmiči u velikoj prednosti u odnosu na njega, i da li je ipak njegov talenat i iskustvo koje ima uspjelo da nadoknadi sve nedostatke i izmijenjen način igre:

”Mislim da nijesam puno propustio kada je u pitanju timska igra, jer je nivo CS:GO kada sam ja igrao (2017) bio na zavidnom nivou. U igri se promijenilo dosta stvari, ali smatram da protivnici nijesu uopšte u prednosti, upravo zbog mog ličnog iskustva koje neki igrač od 19 ili 20 godina ne može posjedovati”, objašnjava kapiten reprezentacije.

Vučeta je sastavio ekipu koju čine pretežno mladi igrači. Neki od njih su već učestvovali na evropskim prvenstvima i drugim velikim takmičenjima, te sagovornik Magazina smatra da su spremni za Svjetsko prvenstvo i da će moći da se nose sa pritiskom u duelima protiv najboljih ekipa i igrača svijeta.

”Mislim da je ključna stvar kod naše trenutne ekipe sama atmosfera. Crnogorskoj reprezentaciji je uvijek falio taj djelić koji je jako bitan. Na takmičenju kao što je ovo, moramo biti svjesni da su svi igrači i ekipe izuzetno kvalitetni, te da ćemo imati težak zadatak pri ostvarenju nekog značajnijeg rezultata, ali upravo tu ulazi u igru timska atmosfera i mentalitet igrača koji su spremni da se bore kao ekipa do posljednje runde, nezavisno od toga koliko je protivnička ekipa možda bolja na papiru”, napominje Šćepanović.

”Svi igrači u timu su spremni da napreduju i imaju svoje timove za koje igraju i vjerujem da možemo napraviti dobar rezultat na svjetskom prvenstvu”, dodaje on.

Milutin Consume Jovanović
Milutin Consume Jovanovićfoto: Miloš Todorović

Jedan od igrača reprezentacije jeste i dobro poznati Ildiar Scorpiioon Demirović. Ildiar je već nastupao za reprezentaciju povodom Evropskog prvenstva u Rumuniji, a bio je član i najbolje crnogorske ekipe “Perspektiva” sa kojom je ostvario zapažene rezultate na regionalnim i evropskim takmičenjima poput, “CEE Champions, Kuvo OneTap, A1 Adria Liga, XP GameFest”.

Da se radi o perspektivnom igraču, govori i činjenica da je u okviru Evropskog prvenstva u Rumuniji, izabran da bude i član ekipe “Evropa” u “Showmatchu” koji se odigrao između domaćina prvenstva, Rumunije i “ekipe Evropa” koju je sačinjavalo pet najboljih igrača kontinenta, a koji su se tog trenutka takmičili na prvenstvu.

Iako je najmlađi igrač ekipe, pokazao je svoju vrijednost, a odmah se našao i na radaru kapitena reprezentacije Vučete Šćepanovića, koji je objasnio kako je Ildiar iako mlad, vrlo perspektivan i staložen igrač, te da može dosta doprinijeti svojoj ekipi.

”Scorpiioon je veoma mlad i talentovan igrač, ali za razliku od svih ostalih koje sam upoznao do sada, a kojima se mogu pripisati takvi epiteti, on nije impulsivan i zreo je kao igrač za svoje godine. Pomaže dosta i iskustvo koje je imao u prethodnim ekipama, kao i nastupi za reprezentaciju, jer ga u ovoj ekipi fali, s obzirom da se pretežno radi o mladim igračima”, smatra Šćepanović.

Scorpiion ne krije da je veliko zadovoljstvo ponovo predstavljati svoju zemlju na jednom ovakvom takmičenju, kao ni činjenicu da sa nestrpljenjem očekuje odlazak na Bali. Maksimalno se trudi da iskoristi preostalo vrijeme kako bi se individualno i ekipno što bolje pripremio za prvenstvo.

Ildiar Scorpiion Demirović
Ildiar Scorpiion Demirovićfoto: Miloš Todorović

”Ne mogu da opišem koliko je poseban osjećaj da ću ponovo imati priliku da predstavljam svoju zemlju na velikom takmičenju, pogotovo ovom na Baliju. Iako ovo smatram vrhuncem svoje dosadašnje karijere, i sam odlazak i za mene i moje saigrače predstavlja veliki uspjeh, mi pokušavamo na to da gledamo kao na izuzetnu priliku da se pokažemo i kao igrači i ekipa, ali i kao zemlja koja ima izuzetan potencijal u gejming svijetu”, ističe Demirović.

”Pokušavamo da se pripremimo što bolje, pogotovo na individualnom nivou, a s obzirom da nijesam previše zadovoljan kako sam odigrao na prethodnom prvenstvu u Rumuniji, zadao sam sebi zadatak da ovog puta ne iznevjerim nikog, te zaista pokažem najbolje što mogu”, priznaje Demirović.

Scorpiion se osvrnuo i na to da se reprezentacija pojavljuje u nešto izmijenjenom sastavu od one u kojoj smo navikli da ga gledamo, te otrkio kakva su njegova očekivanja i smatra li da ovaj novi sastav ima veći potencijal od prethodnog:

”Ovakva ekipa ima sasvim drugačiju atmosferu, i iako mi je malo krivo što nijesam u prilici da ponovo nastupam sa bivšim saigračima, radujem se da pokažemo šta ovakav sastav može. Svi igrači imaju samo jednu želju, a to je da damo sve od sebe i donesemo medalju kući. Ostaje da se pripremamo do samog prvenstva, i vidimo šta možemo”, zakljućuje Demirović.

Bonus video: