Foto: Twitter

Tundra Esports tim ušao u istoriju

Zasluženo su najbolja ekipa na planeti, a sad im preostaje da se fokusiraju na novu DPC sezonu

12707 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Twitter
Foto: Twitter

Finalni dani najvećeg turnira u svijetu gejminga odigrani su u nešto boljoj atmosferi zahvaljujući pokušajima iskupljenja za najgoru organizaciju u istoriji istog. Gaben je poželio dobrodošlicu svim prisutnima, te je podijelio i besplatan batl pas iliti 24 nivoa ukoliko isti već posjedujete, 30 dana Dota plus asistenta kao i besplatnu arkanu svim Dota 2 igračima.

Ostala su još samo četiri tima koja će u posljednjoj dvodnevnoj fazi odrediti novu najbolju ekipu svijeta.

Prvi dan poslednje faze

Team Aster vs Team Liquid je meč koji su s nestrpljenjem iščekivali fanovi širom svijeta. Team Aster, posljednja nada kineskog regiona mora pobijediti Team Liquid da bi onda igrala finale donje zagrade u kojem ponovo mora pobijediti da bi se našla u finalu. Veoma težak zadatak je pred njima, ali krenuli su malim koracima, meč po meč. Vrlo su dobro iskoristili pet dana pauze i pripremili se za svoje protivnike, Team Liquid, koji su uz veliku pomoć sreće došli među četiri najbolje ekipe. Odlučili su da je najbolje rješenje ostaviti im Broodmother heroja, te za sebe uzeti najboljeg mid heroja Leshraca koji je ujedno i kontrapik za prethodno pomenutog bruda. Takođe su sebi uzeli snajpera koji je kako govori trener Team Aster ekipe kontra svemu što Team Liquid želi ostvariti.

Međutim, u prvoj partiji uprkos boljem piku i prednosti pripreme, kineska ekipa potcjenjuje M1ckeovu Linu koja ih je doslovno spržila i ostavila da razmišljaju o povratku iz 0:1 deficita. Drugu partiju počeli su mnogo strpljivije, te su nakon banovanja bruda ponovo uzeli snajper koji im je ostao favorit do kraja meča. Uz snajper su odabrali i rijetko viđenog omnija koji je u kombinaciji sa mesarom napravio pometnju u prvim redovima svake tuče, te je snajper mogao od pozadi mirno kontrolisati bojno polje. Rezultat je 1:1 i igra se odlučujući gejm tri nakon kojeg jedna ekipa biva eliminisana sa turnira. Team Aster je ponovo uspio osigurati sebi bolje heroje, te je imao veliku prednost u posljednjem gejmu ove serije. Osim toga, protivnički keri igrač, Matumbaman, imao čast odabrati heroja sa kojim želi završiti svoju karijeru.

S obzirom na to da se povlači nakon ovog turnira, a očigledno je da imaju lošiji pik, njegov trener mu daje tu veoma velikodušnu ponudu. Matumbaman je odabrao Balanara koji je ujedno i veoma loš pik protiv ekipe Team Aster, ali upravo ta odluka je u partiju unijela pometnju. Ne samo što je Balanar vrlo loš pik, već se igra na poziciji jedan umjesto na uobičajenoj poziciji tri. Team Aster ekipa je ostala u potpunosti zbunjena, te su se u kineskom stilu prepali eliminacionog gejma i dozvolili Matumbamanu da igra dotu još jedan dan. Team Aster gubi sa mnogo boljim pikom te prvog dana posljednje faze biva eliminisana sa turnira.

Nedugo zatim u gornjoj zagradi sprema se meč između ekipa Team Secret vs Tundra Esports. Pobjednik ide direktno u finale, te je veoma bitno izboriti se za direktan prolaz u isto. Tundra Esports je otvorila ovaj meč svojim standardnim pikom heroja koje su igrali cijelog turnira i za koje niko nije pronašao odgovor.

Team Secret sa druge strane probao ih je nadmudriti odabirom jakih heroja za lejning fazu iz koje bi izašli uz dosta veliku prednost, te bi bili u poziciji da diktiraju tempo. Takođe, vrlo je bitno pomenuti kakvu vrstu Dote igra ekipa Tundra Esports. Sve ekipe svjesne su jačine takozvanog Vladimir pakta, ajtema koji redukuje sav primljen demidž za 30 odsto, a tundra je ovu informaciju podigla na nivo iznad preciznim odabirom heroja koji ne prave nikakvu inicijaciju već samo igraju defanzivnu igru koja kažnjava protivnikove greške. Team Secret je to prepoznao u prvom gejmu, te je probao izabrati heroje koji, kada krenu u fajt, ne planiraju se iz istog povući. Idu agresivno do kraja, dok ne probiju tvrdu odbranu Tundra Esports ekipe. Ovo je urodilo plodom, te su bili u prednosti dobar dio prvog gejma, ali nakon samo jedne greške Tundra Esports je zgrabila prednost koja ih je dovela do pobjede. U drugom gejmu puppey je uz pomoć posljednjeg pika Traxex heroja i precizno odabranih banova kontrirao protivnika i omogućio svojoj ekipi da izjednači rezultat.

Ovo je partija koja je pokazala da Tundra Esports krvari kao i svi drugi. Posljednja partija dana se odigrala u vrlo napetoj atmosferi. Kapiten ekipe Team Secret je izgledao veoma spremno prije početka partije, ali nakon što je vidio prvi pik Tundra Esports ekipe počeo se preznojavati. U pitanju je Enigma, najpopularniji heroj na poziciji tri na ovom turniru, a ujedno i heroj sa najjačom magijom u igrici. Probao je kontrirati ga uz pomoć Girokoptera koji može udarati i unutar te crne rupe, ali bezuspješno. Prvi dan je gotov, Team Aster je eliminisan, Team Liquid igraće protiv Team Secret ekipe za mjesto u finalu protiv Tundra Esports sjutra.

Tundra Esports
foto: Twitter

Drugi dan posljednje faze/zadnji dan turnira

Sve tri ekipe u posljednjem danu turnira imaju igrača koji bi postao TI pobjednik po drugi put. Team Secret ima svog kapitena papija, Team Liquid svog kerija matumbu dok Tundra Eports ima svog trenera auija. Ko god osvoji ući će u istoriju Dote zauvijek. Prvi meč između dvije ekipe iz kvalifikacija poslednje šanse odigran je uz pratnju najvećeg broja gledaoca. U pitanju su dva veoma poznata evropska tima koja imaju masivan broj fanova širom svijeta, te je atmosfera bila nevjerovatna.

Prvu partiju Team Secret je “ukrao” strategiju Team Astera, te je uz pomoć snajpera i morfa osigurao sebi prednost od 1:0 nakon samo 30 minuta igre. U drugom gejmu, ipak, Team Liquid je zgrabio snajpera, te ujedno preventovao kontrapik od strane Team Secret ekipe. Nakon 40-ak minuta mučenja Papi uviđa svoje greške, kuca gg i sprema se za gejm tri. Gejm tri je ujedno i posljednji gejm profesionalne Dote za Matumbu iz ekipe Team Liquid jer je Papi uspio odabirom komfort heroja eliminisati protivnike. Potencijalno posljednja partija na ovom turniru za papija mu je otvorila vidike te je sebi odabrao takozvanu kozu iliti Enchantress heroja po kojemu je poznat još od davne 2011. godine. U kombinaciji sa Traxex herojem Papi je uspio iznijeti na svojim leđima ekipu i osigurati im remeč sa ekipom Tundra Eport u finalu.

Finale se čekalo nešto više od sat vremena, dok se odigrao “talent meč” u kojem su učestvovali komentatori koji su igrali “ability draft” mod igre i uživali u svojih 40-ak minuta slave. Konačno, najavljene su ekipe, te su izašle na pozornicu i zauzele svoja mjesta sa kojih će odigrati najbitnije gejmove svojih života.

Team Secret ekipa iako je imala manje vremena za pripremu došla je super spremna te je u prvom gejmu u potpunosti outpikovala protivnika. Tundra Esports našla se u opasnoj situaciji te su morali izmisliti nešto nesvakidašnje ukoliko planiraju pobjediti ovaj nepobjedivi gejm. Ja kao posmatrač bio sam u mogućnosti da primjetim nelagodnost Tundra Esports ekipe. Partija je počela očekivano. Dominacija Nishe na mid lejnu sa svojim Leshracom, Crystalis na svom mesaru je odradio vrhunski posao na donjoj strani dok je Resolut1on igrao ranije pomenutu Enigmu. Sve je išlo prema planu, uzeli su dvije T1 kule, osigurali sebi solidnu prednost, te krenuli u pohod na protivničkog tajdhuntera.

To je kako se ispostavilo bila greška. Tajdhunter je veoma tvrd heroj koji u rukama poznatog 33 postaje zvjer drugog nivoa. Uzevši Vladimirov pakt, lulu uvida kao i magovu ubicu tajdhunter je bio apsolutno besmrtan. Primio je inicijaciju svih pet protivničkih heroja, preživio, te se okrenuo i uz pomoć svojih saigrača počistio fajt. Od tog trenutka postalo je jasno da Team Secret nema nikakve šanse u prvom gejmu, čak ni uz pomoć enigmine crne rupe. Drugi gejm je izvanredan um papija, kapitena ekipe Team Secret ponovo upio nadmudriti protivnika te osigurati svojoj ekipi bolji pik. Sebi je odabrao još jednog heroja poput koze iz prethodne serije, Chen. To je heroj koji dominira ranim djelom partije i kanije potaje vrlo jak hiler. Istovremeno svom keri igraču obezbijedio je povoljan mečup sa bristlom protiv visaga dok je na poziciji tri imao veoma jakog Leshraca.

Tundra Esports
foto: esports.inquirer.net

Ipak, ekipa Tundra Esports je imala plan B, te je uprkos lošim lejnovima veoma dobrom i strpljivom igrom uspjela preživjeti prvih 30 minuta igre nakon čega je isforsirala nekoliko grešaka od ekipe Team Secret, te ih je povela rezultatom 2:0.

Nakon dvije izgubljene partije u finalu internationala uprkos boljem piku, ekipa Team Secret našla se u jako lošoj situaciji. Jako je bitno da u takvoj situaciji najiskusniji igrač ekipe podigne malo atmosferu i usmjeri svoje saigrače ka cilju. Bitno je da kao ekipa povrate samopouzdanje i daju sve od sebe u potencijalno posljednjem gejmu turnira.

Papi kao najstariji igrač profesionalne Dote 2 te ujedno i najiskusniji u svojoj ekipi, probao je uraditi upravo to, dok je istovremeno u trećoj partiji ponovio svoj uspjeh nadmudrivanja protivnika. Po meni, on je svoj posao odradio izvanredno. U sve tri partije odabrao je prave heroje i dao svojoj ekipi priliku da se izbori sa favoritom.

Ipak, nedovoljno jaka ekipa Team Secret nije mogla ni sa takvom prednosti nadigrati ekipu Tundra Esports. Medusa je heroj koji nije odabran niti jednom u toku cijelog turnira, ali pronašla je svoje mjesto u poslednjem gejmu istog. Skiter, keri igrač ekipe Tundra Esports odigrao ju je kao kontrapik na Nagu koju je Papi oduzeo svom protivniku. Nakon 40-ak minuta igre, Tundra Esports izlazi iz svojih stolica na binu da podigne Aegis besmrtnosti i zauvijek upiše svoje ime na istom. Nakon 10-ak minuta slavlja SirActionSlacks, voditelj turnira unutar sale, upitao je mid igrača Nine za savjet mladim Dota 2 igračima koji planiraju postati profesionalci u budućnosti na što je Nine odgovorio sa 2 riječi: “postani dobar”.

Samo dva dana kasnije Skiter, keri igrač ekipe Tundra Eports rekao je na svom Tviter nalogu da je pod većim stresom bio prilikom igranja ranked gejma te noći, nego kada je igrao u finalu protiv ekipe Team Secret. Mladi su momci u pitanju, te im nije uzeto za zlo ovakvo ponašanje, naprotiv pridobili su na hiljade fanova širom svijeta zahvaljujući svojoj besprekornoj igri.

Meni je žao što Papijeve izvanredne ideje nijesu urodile plodom, ali očigledno je da njegovi saigrači nijesu na nivou da odrade svoj dio posla. Očekujem izmjene u njihovom rosteru i povratak na scenu sljedeće godine. Ako proročanstvo ne laže, TI12 je turnir na kojem će Papi osvojiti svoj drugi Aegis besmrtnosti. Zanimljivo je takođe da je Tundra Esports na svom Tviter nalogu objavila da su izgubili pomenuti aegis, te je to otvorilo vrata raznim mimovima zajednice da ga je ukrao njihov trener Aui2000 jer je samo sedam dana nakon osvajanja istog 2015. godine bio izbačen iz tima sa kojim ga je osvojio. Ovoga puta ima čime ucijeniti svoju ekipu. Šalu na stranu, Dota je bila bolja nego ikad prije. Tundra Esports zasluženo najbolja Dota 2 ekipa na planeti, a sada nam preostaje da se fokusiramo na novu DPC sezonu.

Bonus video: